Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.09.2015. u 11:12

Što se tiče preferencija stranaka i koalicija, moguću pogrešku trebati uzeti u obzir, ali bilo kakva projekcija anketnih podataka na izbore nema veze sa stvarnošću već predstavlja manipulaciju te se može Karamarku dati za pravo da predstavlja falsifikat.

Što je Tomislav Karamarko htio reći u petak u Drnišu kad je nezadovoljan rezultatima za anketu CRO Demoskopa agencije Promocija plus rekao da je riječ o falsifikatu i da ne zna "s kim će ti ljudi raditi u uređenom društvu kad mi dođemo na vlast", samo on zna.

Ali, kad se već u nekim medijima i analizama govori o dojmovima, onda bi se uz to što se citiranoj izjavi daje totalitaristički smisao, moglo zaključiti i da je Karamarko možda htio reći kako ta anketa iskrivljuje stvarno stanje, a da naše društvo treba urediti tako da za takve usluge nema interesa. Ili, možda da treba upozoriti na manipulacije. Premda argument za to nije ni činjenica da je Ivo Josipović bio uvjerljivo najpopularniji političar i u mjesecu nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović bila izabrana za predsjednicu. CRO Demoskop u veljači 2015. predsjednici je dao 17,8 posto, a Josipoviću 21,2 posto ili – u brojkama s obzirom na uzorak od 1300 anketiranih – 275 i 231, s mogućnošću pogreške od +/- 2,7 posto ili 35.

To znači da je po anketi na razini Hrvatske zbog standardne pogreške anketnog istraživanja Josipović možda najpopularniji i za 240 građana, a Grabar-Kitarović za njih 266, a takva je razlika otprilike i bila.

Pod uvjetom da se može staviti znak jednakosti između najpozitivnijeg političara i izbora između dvaju kandidata. Što se tiče preferencija stranaka i koalicija, moguću pogrešku trebati uzeti u obzir, ali bilo kakva projekcija anketnih podataka na izbore nema veze sa stvarnošću već predstavlja manipulaciju te se može Karamarku dati za pravo da predstavlja falsifikat.

Premda se Promocija plus stidljivo ograđuje da se anketa radi kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a ne da ih ima deset, nedopustivo je što iznosi sljedeći zaključak: "Kad je riječ o izbornom pragu na nacionalnoj razini, tri stranke zadovoljile su prohibitivnu klauzulu od 5 posto (uz HDZ i SDP, još i ORaH prelazi izborni prag, dok mu je Živi zid vrlo blizu)." To ništa ne znači... I gdje su IDS, HDSSB...!?

>>Tomislav Karamarko: HDZ pobjeđuje kad god bili izbori

>>'Vidio sam vrlo detaljan popis suradnika Udbe, Karamarko nije na njemu'

Komentara 136

Avatar de_niro
de_niro
11:22 07.09.2015.

Pa to je svima jasno... Po tim ''anketama'' SDP ne bi izgubio nijedne izbore... A vidimo kako prolaze u zadnje vrijeme u srazu sa HDZ-om...

Avatar Benedikta
Benedikta
11:33 07.09.2015.

Ankete su definitivno namještene da idu u korist vladajuće koalicije...

FE
fejsbukovac
11:22 07.09.2015.

Na izborima koji su najrelevantnija anketa pobjediti će HDZ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije