Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Karamarko: Granični nadzor prema EU ukidamo 2015.

Ministar unutarnjih poslova sastao se s europskom povjerenicom za unutarnje poslove Cecilijom Malmström
04. veljače 2011. u 15:30 30 komentara 4540 prikaza
karamarko
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko neformalno se u petak u Bruxellesu sastao s europskom povjerenicom za unutarnje poslove Cecilijom Malmström.

– Iako je poglavlje 24, Pravda, sloboda i sigurnost, zatvoreno u prosincu, ima na njemu još posla. Nakon ulaska u Europsku uniju imamo dvije godine da u potpunosti zadovoljimo standarde Schengena – izjavio je Karamarko nakon sastanka. To znači da bi se nadzor na granicama prema ostalim članicama EU ukinuo 2015. godine.

Iz povjereničina su ureda o razgovoru odbili išta konkretno reći, osim da je “Karamarko zahvalio Malmström na dobroj suradnji i obavijestio je o hrvatskome napretku u preostalim poglavljima”. Podsjetili su, međutim, da “rokove i namjere za ulazak u schengenski prostor izražava zemlja koja mu se želi pridružiti, dok Europska komisija u tome ima ulogu promatrača”, a odluke jednoglasno donose države članice na razini Vijeća EU, u suglasnosti s Europskim parlamentom.

Procjena ispunjenja kriterija za ulazak u schengenski prostor slobodnoga kretanja ljudi nije, međutim, politički nego tehnički postupak. Nadzor unutarnjih granica ukida se nakon potvrde da je zemlja koja mu se želi pridružiti ispunila kriterije vezane uz nadzor zemaljskih, morskih i zračnih granica, izdavanje viza, policijsku suradnju, zaštitu podataka te spremnost spajanja na schengenski obavijesni sustav.

Slovenija, koja je u EU ušla 1. svibnja 2004., u schengenski je prostor stupila 21. prosinca 2007. Bugarskoj i Rumunjskoj, koje su su u EU od 1. siječnja 2007., ulazak u Schengen ponovno je odgođen jer kriterije za ukidanje graničnoga nadzora ni do danas nisu ispunile.

Karamarko je ustvrdio da mu povjerenica Malmström nije zamjerila nedavni nastup u Saboru, kada je prihvatio zahtjev ministra iz vladajućega HDZ-a Đure Popijača da policija istraži oporbenoga čelnika HNS-a Radimira Čačića. On uvjerava da to ne znači politizaciju policije.

– Nisam najavio nikakvu istragu nekoga iz oporbe. Nas zanimaju moguće pojave zločina u pretvorbi i poslije. Policija je potpuno depolitizirana – rekao je Karamarko.

Iz Malmströmina ureda nisu se na to željeli osvrnuti jer je pitanje politizacije policije, koja bi bila suprotna kriterijima za zatvaranje ključnoga poglavlja 23, Pravosuđa i temeljnih prava, u mjerodavnosti potpredsjednice EK Viviane Reding.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • kresimirica:

    Karamarko, kaj ti je, tak si posivel sa našima dok su granice bile, kaj bu tek kad granica nebu!?

  • unbekant:

    gos.Karamarko se poceo sluziti s Jacinim rjecnikom,samo lazite necete dugo.

  • -obrisani-:

    Necemo niti uci u EU do 2015 Kako mozemo prije otvoriti granice? OBJAVA: 04.02.2011 / 15:30PRIKAZA: 65OSIGURA LI GRANICE, HRVATSKA ĆE DVIJE GODINE PO ULASKU U EU PRISTUPITI SCHENGENSKOME PROSTORU Karamarko: Granični nadzor prema EU ukidamo 2015.