Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ ZNA

Karamarka su supruga i MOL pomirili s Brkićem. Je li to dovoljno za politički spas?

Tomislav Karamarko
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
21.05.2016.
u 20:05

Karamarko vodi svoje bitke, otvorio je fronte prema Mostu i Oreškoviću i ostao osamljen. Nezadovoljna je i stranka jer nije dobila ništa osim jalove vlasti

Šok koji su u HDZ-u doživjeli nakon parlamentarnih izbora, kada je Domoljubna koalicija osvojila samo 59 mandata, mnogo manje od priželjkivane apsolutne većine, sitnica je u usporedbi s aktualnom situacijom u kojoj se otvorilo pitanje opstanka Tomislava Karamarka u Vladi. Politički iznimno neugodna afera u kojoj se šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade našao nakon otkrića Nacionala da je tvrtka njegove supruge poslovala s tvrtkom MOL-ova lobista Joze Petrovića, koji je ujedno i Karamarkov obiteljski prijatelj, paradoksalna je; zatresla je njegovu poziciju u Vladi, ali i pomogla da konsolidira odnose u HDZ-u, odnosno da dobije neupitnu podršku glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića. Za mir u HDZ-u Karamarku je ključno da uz sebe ima Brkića, svog dugogodišnjeg suradnika i prijatelja, koji je jedini mogao biti pokretač Karamarkove eventualne detronizacije u stranci.

Prijateljstvo s Jozom

Mediji su bili puni informacija o narušenim odnosima između Karamarka i Brkića, o struji koju predvodi Brkić i koja bi nakon stranačkih izbora 28. svibnja mogla preuzeti Predsjedništvo HDZ-a i tako umanjiti moć Tomislava Karamarka. Iako je Brkić bio nezadovoljan mnogim potezima koji su se vukli u HDZ-u, ljudima kojima se Karamarko okružio, a među njima je i notorni Jozo Petrović, a napose Karamarkovom odlukom da ga kandidira za ministra branitelja iako ima otvorenu priču s navodno plagiranim diplomskim radom, ipak je odlučio spasiti dugogodišnjeg prijatelja u vjerojatno najtežoj situaciji koja ga je pogodila u političkoj karijeri.

Odnos Karamarka i Brkića vrlo je kompleksan, u HDZ-u često kažu da se njih dvojica ponašaju kao stari bračni par – često se posvađaju, ali u te svađe se HDZ-ovci ne miješaju jer znaju da će se na kraju pomiriti, a onaj treći će izvisiti. No Brkićeve osobine lojalnog, odanog prijatelja koji nikada neće biti Juda, kako sam zna reći, očito su i sada presudile da ne okrene leđa Karamarku kada mu je u pitanju politički opstanak iako će možda na kraju zbog svega ispaštati – HDZ.

U javnosti su se stvorila očekivanja da je upravo sada politički trenutak za promjene u stranci jer se HDZ nakon Sanaderove ere opet našao u neugodnoj poziciji da se prvi čovjek mora opravdavati da ne radi za svoj privatni interes. Brkić je intervjuom za Večernji list poslao izričite poruke da u HDZ-u nema podjela i da postoji samo jedan tim predvođen šefom HDZ-a Karamarkom. One koji plasiraju informacije o razdorima nazvao je dušobrižnicima kojima je cilj destabilizacija HDZ-a, ali da im je uzaludan trud.

Nakon takvih riječi, teško je očekivati Brkićeve obrate. Karamarku sada sve ovisi o tome kako će se afera Konzultantica razvijati dalje, hoće li u javnost dospjeti eventualno još neki sporni ugovori. Bude li se afera dodatno zahuktala, onda ga ni Brkićeva podrška neće moći spasiti jer se pod cijenu spašavanja prijatelja neće smjeti žrtvovati cijela stranka. Ili, u slučaju da se Karamarku u Saboru izglasa nepovjerenje, što bi vrlo vjerojatno prouzročilo nove izbore, teško je zamisliti da bi HDZ na te izbore išao opet s Karamarkom. Karamarko je i sada, bez obzira na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, dobio politički teret s kojim se neće moći lako nositi i koji će i njemu i HDZ-u činiti štetu. Makar će oporbi, koja, budimo iskreni, nije bez grijeha, biti stalna artiljerija.

Petrov ga optužio za izdaju

Trenutačno je presudno kako će se u izglasavanju o nepovjerenju Karamarku, što je u Saboru zatražio SDP, postaviti Most. Mostova će pak podrška ovisiti o odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je pokrenulo postupak protiv Karamarka na njegov zahtjev. Ili će se morati o Karamarku izjasniti i prije odluke Povjerenstva, ako HDZ i HDZ-ov šef Sabora procijene da im je oportunije glasanje o nepovjerenju što prije staviti na dnevni red. Paradoksalno je što je upravo Most preko Bože Petrova, a kasnije i Mire Bulja, otvorio priču o Ini i neizravno nagovijestio da Karamarkova supruga posluje s čovjekom koji radi za MOL, a potom se skrio iza smokvina lista, odnosno Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Iako je Petrov u prvom napadu na Karamarka bio brutalno oštar te ga je praktički optužio da izdaje nacionalne interese jer se u pozadini dogovara prodaja Ine, sada je podignuo ručnu i čeka da se cijela situacija razjasni. Ipak, izjavio je da Vlada može biti stabilna i bez Tomislava Karamarka, a to samo govori u prilog da se Mostu na nove izbore ne ide, jednako kao što se ne ide ni HDZ-u u ovoj situaciji. S druge strane, izglasavanje nepovjerenja Karamarku istjeralo bi načistac sve one potencijalne partnere kojima se HDZ i Milan Bandić prijete da bi s njima mogli prekrojiti saborsku većinu i istisnuti Most iz političke igre. Svi oni koji budu dignuli ruku protiv prvog potpredsjednika Vlade, a tu se primarno misli na HNS-ovce, nakon toga neće moći pretrčati na HDZ-ovu stranu ako i kad Karamarko preživi to izglasavanje. Jednako tako past će u vodu i priče o preslaganju većine dijela mostovaca sa SDP-om budu li svi mostovci za Karamarka.

Karamarko pak tvrdi da je afera izmišljena, da je ugovor Drimije i Peritus savjetovanja sklopljen prije nego što je on postao šef HDZ-a 2012. godine, a raskinut prije nego što je postao prvi potpredsjednik Vlade. Smatra da nije u sukobu interesa i da će to potvrditi i Povjerenstvo. Na valu Brkićeve podrške, Karamarko je krenuo u sanaciju štete u HDZ-u, koju nije toliko proizvela sama afera koliko nefunkcioniranje Vlade, a nezadovoljstvo HDZ-a pozicijom u Vladi prelilo se i na stranku. Da je HDZ dezorijentiran, da su članovi zbunjeni i konsternirani, kako nam je nedavno prenio jedan HDZ-ov ministar, najbolje se pokazalo u posljednja tri tjedna kada HDZ nije bio u stanju okupiti kvorum u Saboru. Nije to krivnja Ivana Šukera, šefa Kluba zastupnika HDZ-a, nego posljedica nevjerojatne političke situacije i eksperimentalne Vlade koja je potpuno disfunkcionalna. HDZ-ovci su jednostavno izgubili motiv, pa čak ni stranačka stega vojnički organiziranog HDZ-a nije dovoljna da zastupnici dođu na posao u Sabor. HDZ-ovci sve manje žele podmetati svoja leđa i braniti neobranjivu Vladu, što se naočigled vidi jer u HDZ-u jedva pronađu nekoga tko će biti gromobran u medijima.

Skinuo je gaće

Kada bi se Sanaderu dogodilo da nema kvorum u Saboru? Nikada. Ne bi se dogodilo ni Jadranki Kosor, koliko god nam je bila omražena – komentirali su HDZ-ovci nakon trećeg fijaska u Saboru. Karamarko vodi svoje bitke u Vladi, otvorio je fronte i prema Mostu i prema premijeru Oreškoviću – i ostao osamljen. Posljedice se debelo osjećaju u stranci, koja je nezadovoljna jer je HDZ, prema tumačenju mnogih članova, u pregovorima s Mostom skinuo gaće, a naposljetku nije dobio ništa osim jalove vlasti. Karamarko je kao zahvalnicu dobio potpuno ignoriranje u Vladi, a čak mu je odrečeno pravo da kao prvi potpredsjednik za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kadrovira ili pak išta sugerira oko tajne službe i policije. Što je, budimo iskreni, jednako suludo.

HDZ drži Vladu s 59 mandata, a sudbinu mu kroji Most sa svojih presudnih 15. I to je poražavajuća činjenica. I toga su HDZ-ovci svjesni. Da je situacija u HDZ-u alarmantna, shvatio je i Karamarko nakon političke sramote u Saboru. Potpomognut Brkićevim porukama jedinstva, a svjestan priča o razdoru, HDZ-ovcima je u Klubu zastupnika u srijedu poručio da je on predsjednik HDZ-a i da oni kojima se to ne sviđa jasno to i kažu. Prisutni prenose da je u tom trenutku zavladao muk. Nije se čula ni muha na zidu. Ta poruka najbolje pokazuje koliko je i Karamarko svjestan nezadovoljstva svojih ključnih ljudi. Zato mu je i bila presudna Brkićeva podrška. Iako u HDZ-u kažu da je Brkić jedini koji je mogao pobijediti Karamarka da se kandidirao za predsjednika HDZ-a, to tek nije bilo realno očekivati, ali time svi Karamarkovi problemi u HDZ-u ne završavaju. Drugi tajnik – onaj politički – Tomislav Čuljak već dugo je odrezan od vrha HDZ-a i nije dio ekipe koja donosi odluke.

Odnosi Čuljka i Brkića već dugo nisu bajni, a očito ni Karamarkovi i Čuljkovi. Ali to ne znači da Čuljak sjedi prekriženih ruku i da nema određenu moć u stranci. Da je ima u slavonskoj bazi, pokazali su izbori u Vukovarsko-srijemskom HDZ-u gdje je za šefa županijskog HDZ-a izabran njegov čovjek, a nije prošao kandidat koji je imao i Brkićevu i Karamarkovu potporu. S druge strane,

Čuljkove si dionice pale kada nijedan “njegov” Slavonac nije postao ministar u Vladi. Budući da je Karamarkova vizija novog vodstva HDZ-a kombinacija mlađe i iskusne ekipe HDZ-ovaca, ipak s naglaskom na one mlađe, moguće je da Čuljak, koji se dosad smatrao pripadnikom neutralne struje u HDZ-u (koja nije vezana ni za Karamarka ni za Brkića), okuplja staru gardu HDZ-a. Naime, u Karamarkovoj ideji novog vrha stranke nije, recimo, ni Božidar Kalmeta, jak zadarski HDZ-ovac koji je preživio nebrojene afere, po čemu jedini može parirati Milanu Bandiću, tu je i u Lici moćan Darko Milinović, koji se nakon četiri godine ponovno kandidira za Predsjedništvo HDZ-a, zatim i Božo Galić koji je, unatoč godinama, imao neizmjernu želju da postane ministar... Pitanje je hoće li Čuljak, koji se kandidirao za potpredsjednika stranke, imati snage okupiti dio ekipe protiv Karamarka u Predsjedništvu HDZ-a, i kotira li on uopće kao nositelj promjena. I nisu li ljudi koji bi mogli biti u njegovoj ekipi već debelo potrošeni.

Dio sugovornika koji pripadaju Karamarkovu krugu kažu kako je 28. svibnja ključan datum nakon kojeg HDZ mora redefinirati odnose s Mostom. Iako je jasno da je HDZ sa svojih 59 mandata podcijenjen u Vladi, pitanje je ima li HDZ sada dovoljno snage za “redizajn” odnosa jer je i stranka preko Karamarka uzdrmana aktualnom aferom Konzultantica. Do prije te afere sva očekivanja nakon stranačkih izbora išla su u smjeru jačanja Karamarkove i HDZ-ove pozicije u Vladi. Do “prije neki dan” HDZ je bio taj koji se prijetio rušenjem Vlade, sada je Most preuzeo tu ulogu. To sve govori.     

>> 'Neće se ponoviti da Sabor nema kvoruma, a sve što govori Milanović je irelevantno'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije