Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Edukacija vinara

Kaptol: Prvi put učili kako ocjenjivati vino

\'SPECIJAL MOJA ZEMLJA 03.02.2012., Hrnjevac - Vinarija i vinograd Enjingi poznatog pozeskog vinogradara Ivana Enjingija. Photo: Dusan Mirkovic/PIXSELL\'
Duško Mirković/Pixsell
19.04.2012.
u 13:11

Jako je važno da vinar zna ne samo proizvesti vino nego da to svoje vino zna i ocijeniti, naglasila je dr. Premužić.

Zahvaljujući darovnici nizozemske Vlade u iznosu od 36.000 kuna kaptolačka Udruga vinogradara, vinara i voćara za svoje je članove organizira seminar pod nazivom „Pristup ocjenjivanju vina – senzorni seminar iz ocjenjivanja vina“ kojeg je vodila ugledna hrvatska enologinja prof. dr. Dubravka Premužić.

– Jako je važno da vinar zna ne samo proizvesti vino nego da to svoje vino zna i ocijeniti. Vino je previše dragocjeno piće da bi se samo slijevalo u grlo, a da se istodobno ne osjeti njegovo bogatstvo okusa. Oni su sada krenuli učiti kako prosuditi vino. Prvo smo u vodenoj otopini upoznavali različite kiseline koje susrećemo u vinu, a koje oni nikada nisu imali prilike samostalno okusiti. Isto tako upoznali su saharozu u fruktozu. Učili smo ih kako se slažu kiseline i tanini, zatim tanini i sladori te kako jedni na druge utječu – objasnila je dr. Premužić.

Isto tako polaznici su testirali svoje pragove osjetljivosti i prepoznatljivosti okusa. Ferdinand Novak, predsjednik udruge, iskazao je veliko zadovoljstvo interesom članova za ovakav seminar, a još više znanjima koje su dobili jer je za vino sve više važno da se zna dobro prezentirati.

– Ovo je bila zaista jedinstvena prilika koja nam je pomogla da od vrhunskog stručnjaka naučimo nešto bez čega u današnjim uvjetima tržišta teško možemo opstati – kazao je Novak.

 

Komentara 2

OB
-obrisani-
13:42 19.04.2012.

Za alkohol i parade srama ima a za Blajburg nema. Sramota!

KA
kapt56
08:10 22.04.2012.

Delma, lupetaš bez veze. Kakve veze ima seminar kušaća vina sa Blajburgom? Pomješao si kruške i jabuke. Za Blajburg nisu upitni novci nego je tu upitna politika. A ovu novu politiku si izabrao ti i tebi slični i sad trpi. Tražili ste gledajte!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije