Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pred izručenjem

Kapetanu Draganu odbili i zadnju žalbu do ministrove potvrde

dragan
Foto: Youtube Screenshot
17.05.2015.
u 15:15

Ministru koji treba odobriti izručenje pisao je i srbijanski ministar pravosuđa tražeći da suđenje prepusti Srbiji

Daniel Snedden (60), australski i srbijanski državljanin, poznat kao Dragan Vasiljković zvani Kapetan Dragan, na čijem izručenju zbog ratnih zločina 1991.-1993. Hrvatska inzistira već desetu godinu, od petka je nekoliko mjeseci udaljen od dolaska u zemlju. Preostalo je samo još da australski ministar pravosuđa odobri njegovo izručenje, što je 2012. bivši ministar učinio, ali se Vasiljković mogao žaliti, dok je sada odbijanjem žalbe na Visokom sudu iscrpio sva sredstva.

“Čudio me poziv novinarke”

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt pokrenula je postupak ekstradicije Dragana Vasiljkovića nakon što ju je australska novinarka nazvala kazavši joj da je otkrila kako pod imenom Daniel Snedden živi u Perthu, gdje je bio trener golfa.

– Bilo mi je čudno kako to da je novinarka izravno mene nazvala, a i taj njezin članak pojavio se ničim izazvan, pa sam malo ušla u tu priču i čini mi se da je do svega toga došlo zbog sukoba dviju srpskih struja u Australiji – prisjeća se Vesna Škare Ožbolt koja procjenjuje da bi do izručenja mogla doći za dva-tri mjeseca. S obzirom na to da postupak ekstradicije traje već desetu godinu, nasmijala se na našu opasku “a kažu da je hrvatsko pravosuđe sporo”, ali je dodala kako je to još u okviru australskih standarda. Kuriozitet je da se na slučaj primjenjivao Ugovor s Australijom o uzajamnom izručenju krivaca iz 1900., još za Kraljevine Srbije.

– Postupak je bio iznimno složen tako da smo preko našeg veleposlanstva angažirali odvjetnički ured jer dovoljno je nešto propustiti i sve pada u vodu – kaže Škare Ožbolt.

Miljenić očekuje završetak

Inače, srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković krajem prošle godine na zamolbu Vasiljkovića pisao je australskom ministru Michaelu Keenanu tražeći da Srbiji prepusti suđenje, strahujući da u Hrvatskoj kao Srbin ne bi imao pošteno suđenje. Upitan je li već komunicirao s australskim kolegom, naš ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže: – Mi smo u svoj potrebnoj komunikaciji i očekujem da će se ta stvar konačno završiti!

>> Kapetan Dragan pred izručenjem Hrvatskoj, odbijena mu žalba

Komentara 29

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
15:30 17.05.2015.

Dolijat će uskoro.

Avatar Chupacabra
Chupacabra
15:39 17.05.2015.

Jedva čekam da vidim izraz lica ovog četnika, kada stupi na Hrvatsko tlo...

DU
Deleted user
15:43 17.05.2015.

Dragance dolazi u LEPO GLAVU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije