Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vasiljković pronađen

Kapetana Dragana u Australiji su pomogli uhititi - Nizozemci

kapetan Dragan
Foto: Ray Strange/THe Australian
1/5
12.05.2010.
u 12:51

U ekstradicijskom pritvoru će biti do pravomoćnosti odluke ministarstva unutarnjih poslova Australije o izručenju Hrvatskoj

Nakon 43 dana potrage koja se proširila na cijeli svijet, Australska federalna policija uhitila je osumnjičenika za ratne zločine u Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan. Navode australskih medija potvrdilo je Ministarstvo pravosuđa RH koje precizira da je Vasiljković uhićen u Novom Južnom Walesu te da će u ekstradicijskom pritvoru biti do pravomoćnosti odluke ministarstva unutarnjih poslova Australije o izručenju Hrvatskoj.

Njemu je, kao australskom državljaninu Danielu Sneddenu, Vrhovni sud Australije 22. veljače već odredio izručenje nakon što se Javno tužiteljstvo Commonwealtha na traženje RH žalilo na negativno rješenje Federalnog suda. Za rođenog Beograđanina Dragana Vasiljkovića (55) smatra se da je u bijegu od 30. ožujka otkako je postalo izvjesno da ga pravosudni organi Australije ne mogu pronaći kako bi ga se izručilo zbog sumnji da je tijekom rata u Hrvatskoj kao jedan od zapovjednika pobunjenih Srba sudjelovao u ubojstvima i mučenjima civila i zarobljenika.

Tim je rješenjem, u svakom slučaju, postalo izvjesno da Vasiljković neće moći izbjeći kazneni progon. AAP navodi da je Vasiljković uhvaćen u srijedu u pet ujutro po lokalnom vremenu. Potraga za njim trajala je od trenutka bijega, a Australska federalna policija posebno je provjeravala područje gdje je Vasiljković stanovao u mjestu Coffs Harbour u Novom Južnom Walesu. Tjeralicu za njim raspisao je i Interpol, a vrlo je zanimljivo to što AAP citira australskog ministra unutarnjih poslova Brendana O’Connora koji je zahvalio “Nizozemskoj nacionalnoj policiji jer je pružila vrijedne podatke koji su doveli do uhićenja”.

Uhićenje je pozdravilo Ministarstvo pravosuđa RH koje čvrsto vjeruje da će Vasiljković biti izručen. AAP prenosi izjavu ministra O’Connora o tome da će Vasiljković imati još jednu priliku iznijeti zašto misli da ga se ipak ne bi trebalo izručiti te da će se odluka o izručenju “imajući u vidu navedeno, donijeti čim bude bilo moguće”.

Komentara 205

MA
manjihrvat
10:43 13.05.2010.

Pardon nisam kolirao izvor 13.05.2010. u 09:21h salinas je napisao/la:

MA
manjihrvat
13:06 13.05.2010.

13.05.2010. u 12:58h bok je napisao/la: Prvo treba promjeniti ponovo ime Iz Vasiljkovic u Vazelinkovic.... _______________________________ Niti to mu nece pomoci za jelovu grancicu

OB
-obrisani-
07:56 13.05.2010.

Mediji u Hrvatskoj raspolažu informacijama da bi se Vasiljkoviću kao temelj optužnice mogli iskoristiti audio-zapisi prisluškivanih razgovora koje je on obavljao 1993. godine sa pripadnicima svoje jedinice u selu Škabrnju u Kninskoj krajini. Tom prilikom Kapetan Dragan je, prema ovimm dokazima, koje odnedavno posjeduje i Državno odvjetništvo Hrvatske, naredio svojim vojnicima da ne vode žive hrvatske vojnike, već da ih na licu mjesta ubijaju. U periodu od 17. do 23. marta 1993. godine na ovaj način je usmrćeno šest hrvatskih vojnika čija su tijela kasnije razmijenjena. Odluka hrvatskih vlasti da podignu optužnicu protiv Vasiljkovića, te da mu nakon toga odrede pritvor i raspišu međunarodnu potjernicu, vratila je slučaj Kapetan Dragan, čini se na početak, odakle je sve i krenulo, u septembu prošle godine kada je australski časopis The Australian objavio priču o Danielu Snedenu, odnosno Kapetanu Draganu, (koji je pod ovim identitetom boravio u Australiji radeći kao instruktor golfa i rezervni oficir australijske vojske) optužujući ga da je sa svojom jedinicom u BiH i Hrvatskoj počinio okrutne zločine. Tada se Vasiljković oglasio tvrdeći da se radi o izmišljotinama i da je spreman doći u Hrvatsku kako bi se suočio sa onima koji ga optužuju: „Ne vidim da je potrebna \'akcija\' tolikih razmjera da me se dovede u Lijepu vam vašu. Nudim vam lakši, brži i sigurniji put. Jednostavno napišite poluozbiljnu optužbu, jer je ozbiljnu nemoguće napisati protiv mene, uplatite mi povratnu avionsku kartu i osigurajte vizu i ja ću vrlo rado doći kako bih odgovorio na pitanja koja vas zanimaju“, napisao je u e-mail poruci Vasiljković hrvatskoj ministrici pravde Vesni Škare-Ožbolt, preuzevši potpunu inicijativu. Da bi pojačao svoje tvrdnje Vasiljković je čak ponovio kako on nema veze sa zločinima u BiH i Hrvatskoj, jer „da sam bio kriv ostavili bi me u Hagu kada sam bio svedok na suđenju Miloševiću“.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije