Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtva progovara

Kapetan Dragan u vojničkim je čizmama na meni vježbao karate

'kap-drag_nnn_unu_150510'
Foto: 'Photoshop'
1/3
17.05.2010.
u 09:45

Vodičanin koji je preživio osamdeset dana torture s nestrpljenjem čeka početak suđenja ratnom zločincu, u kojem bi trebao biti jedan od ključnih svjedoka.

Selma je. Kako ste? Samo da vam javim, uhićen je K. D. prije nekoliko sati - piše u poruci koju je Vodičaninu Veliboru Bračiću 12. svibnja oko 12 sati iz Sidneyja uputila novinarka australskog dnevnika "The Age".

- Osjetio sam zadovoljstvo. Ima Boga, ima pravde - komentirao je Velibor Bračić (42) uhićenje Dragana Vasiljkovića, poznatijeg po nadimku Kapetan Dragan, osumnjičenika za ratni zločin.

Krunski svjedok

Velibor Bračić hrvatski je branitelj koji je 1991. godine preživio 80 dana torture u kninskom zatvoru dok su taj dio Hrvatske okupirali pobunjeni Srbi, paravojne četničke skupine i bivša JNA, a jedan od njegovih zlostavljača u tim zatvorskim danima je, kaže on, bio i Kapetan Dragan. Vasiljković ga je, kaže, tukao pokazujući na njemu svojim podređenima kako se šakama i vojničkim čizmama izvode udarci iz karatea. Bračić je već svjedočio o zločinima Kapetana Dragana na sudu u Australiji, u sudskoj parnici koju je zločinac zbog klevete i naknade štete pokrenuo protiv "The Australiana", novina koje su svojedobno razotkrile da je učitelj golfa Daniel Snedden zapravo osoba za kojom traga hrvatsko pravosuđe. Pred australskim pravosuđem u tom procesu dokazano je da je Kapetan Dragan zločinac.

- Nakon suđenja u kojem su, uz mene, svjedočile i druge žrtve, te novinari kojima se hvalio zločinima, nije dugo trebalo čekati uhićenje. Vjerujem da više nikad neće izaći iz zatvora, bez obzira sudili mu u Australiji ili u Hrvatskoj - rekao nam je Bračić, zatočenik koji i danas osjeća posljedice tromjesečnog mučenja. Priču o Kapetanu Draganu smatra završenom, ali ipak zamjera hrvatskom pravosuđu što je "zaboravilo sve ostale zlotvore" iz kninskih i drugih kazamata koji su zlostavljali zatvorenike tih ratnih godina.

On je kao 23-godišnjak zarobljen u lipnju 1991. godine kraj Knina dok je zajedno s trojicom suboraca izviđao srpske paravojne položaje. Utrpali su ih, prisjeća se, u jednu prljavu zemunicu i danonoćno ih tukli šakama, nogama, gumenim palicama i kundacima po cijelom tijelu. Priključivali su ih na struju, gurali su im puščane cijevi u usta, izvodili na fiktivna strijeljanja, tjerali da pjevaju četničke pjesme, psihički ih maltretirali i mučili glađu i žeđu... Žalili su se Vasiljkoviću, koji je tada u Kninu bio instruktor i zapovjednik paravojne postrojbe, ali i upravitelj zatvora na kninskoj tvrđavi.

Nasmrt pretučeni

Ne samo da im nije pomogao, već ih je i sam mučio, za primjer drugima, dodaje Bračić, koji je svjedočio i da su tada nasmrt pretučeni zatočenici tobože vođeni u bolnicu, a onda bili bačeni s bedema kninske tvrđave, uz objašnjenje kako su "poginuli pri pokušaju bijega". Nakon 50 dana s kninske tvrđave prebačen je u zatvor u "Staru bolnicu", koji su držali tzv. martićevci.

Tek na kraju, zadnjih pet dana, kada nas je preuzela teritorijalna obrana, stariji ljudi, bilo nam je nešto lakše. Nada se pojavila kad je došao Međunarodni crveni križ i popisao zarobljenike. Dogovorena je razmjena - kaže Bračić koji se nakon oporavka vratio u HV i sudjelovao u ratu do akcije Oluja. Danas je građevinski poduzetnik u Vodicama i čeka suđenje Kapetanu Draganu u kojemu će, po svemu sudeći, biti jedan od ključnih svjedoka. 

Gdje su mučitelji? Iza rešetaka su se našla tek dvojica

 - U zatvoru su samo jedan Đuro, kovač koji je u zatvoru na kninskoj tvrđavi postavljao vrata i rešetke, te jedan Atlija koji je vozio autobus na razmjenu. Ali gdje su ostali? Gdje je upravitelj zatvora "Stara bolnica" Stevo Plejo? Bilo je među tim srpskim paravojnicima ljudi koji su u zatvoru samo čuvali stražu i koji nikome nisu učinili ništa nažao, ali bilo je i ubojica i mučitelja koji sada nisu u tjeralicama i sudskim dokumentima, čiji se zločini više nigdje ne spominju - pita se očajno Bračić ne vjerujući da će zločini tih pojedinaca pasti u zaborav i da će se oni izvući bez ikakvih posljedica.

Komentara 88

BR
brkica2
00:00 18.05.2010.

Administrator me blokira.Živjela sloboda tiska!!!!!

VI
vidimškoj
09:26 18.05.2010.

storm@ ako lažeš sebe ne pokušavaj nas lagat.Kao momak bio je osuđivan zbog krađa i prostitucije a završio je oficirski tečaj a ne akademiju.Služio je kao plačenik po afričkim državicama i bez neke vojne karijere.Poslje dolazi u Hrvatsku da je oslobodi od djela teritorija. Slušaj,pismeni smo i znamo se služit internetom pa nam nemoj solit pamet a ako već pokušavaš branit osobu koja je došla haračit po tuđoj državi onda to radi pošteno i bez laži. Njemu niko ne priti lomačom i ako smo znali osuditi zločine koji su uradili naši vojnici (a bili su izazvani vašim zločinima) znati ćemo pošteno suditi i njemu. Nasmija sam se opisom logora po Srbiji,Bosni i CG. koje su držali Srbi jer po tebi to su bili rekreacioni centri sa banjama i teretenama sa bijelim osobljem i švedskim stolom jer tako neki i kod nas opisuju Jasenovac.A žrtve su se ubijale same iz dosade i bacale niz skale da dobiju koju modricu jer to je tada bilo in. Pusti njega da se brani sam jer kada je ima muda šetat do zuba naoružan neka sada ima i muda pobit te optužbe a ne se sakrivat ko pič****.

ST
storm
01:11 18.05.2010.

Srbi se nikad i nigde nisu izivljavali nad zarobljenicima.To je cro recept.Ono sto se desavalo u cro logorima u ndh a bogami i u lori,to na planeti nije zabelezeno od pojave hriscanstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije