Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOBNA GREŠKA

Kapetan Dragan pokušavao preseliti svoj slučaj u Haag

kapetan Dragan
Ray Strange/THe Australian
Autori: Ivanka Toma, Sanja Despot
13.05.2010.
u 20:33

Australska i nizozemska policija pratile su izaslanika, bivšeg Vasiljkovićevog odvjetnika Slowgrovea koji se zaputio u Nizozemsku kako bi prebacio slučaj i tako izbjegao izručenje Hrvatskoj

Kapetan Dragan pokušao je izbjeći izručenje Hrvatskoj slanjem izaslanika, svog bivšeg odvjetnika Brada Slowgrovea u Nizozemsku sa zadatkom da pokuša ishoditi prebacivanje njegova slučaja na Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu - piše australski The Age.

Odvjetnik iz Sydneya Slowgrove bio je prethodno, zbog nesavjesnog obavljanja dužnosti, prisiljen odustati od svog klijenta Vasiljkovića. Upravo je praćenje Slowgrovea, odnosno njegova puta u Nizozemsku bio ključ do uhićenja Dragana Vasiljkovića koji se, kako pišu australski mediji, nalazio na brodu kod obalnog grada Yamba, sjeverno od Coffs Harboura.

Glasnogovornik nizozemskog tužiteljstva potvrdio je medijima kako ih je australska policija kontaktirala prošlog tjedna. Nizozemci su “osigurali vrijedne informacije koje su direktno pomogle istrazi”, rekao je jedan pouzdan izvor za list The Australian. Kroz “dodatne istrage došlo se do podataka da se Vasiljković možda krije u regiji oko Yambe”, piše taj list. U nedjelju je na to područje upućen značajan broj policajaca, njih četrdesetak, koji su nakon četverdnevnog češljanja područja te razgovora s pripadnicima tamošnje srpske zajednice uspjeli doći do kapetana Dragana.


Pouzdani izvori tvrde da Vasiljković uopće nije bio iznenađen kada su ga pronašli, odnosno da se “ponašao kao da je očekivao agente”.  Prebačen je u ekstradikcijski pritvor.


Osumnjičenika za ratni zločin Dragana Vasiljkovića od izručenja Hrvatskoj sada dijeli još samo odluka australskog ministra unutarnjih poslova Brendana O Connora koji je već izjavio kako će odluku o izručenju donijeti “onoliko brzo koliko to bude izvedivo” . Prema propisima, ministar odluku o izručenju mora donijeti u najkraćem mogućem roku. Ako se i dopusti njegovo izručenje, opet mu je pružena prilika da zatraži sudsku reviziju odluke koja bi mogla dovesti do odgode izručenja.

Odluku o izručenju kapetana Dragana najviši sud Australije donio je 30. ožujka, te mu istodobno odredio pritvor. No, Vasiljković se od toga datuma nalazio u bijegu, sve dok ga u srijedu nije pronašla i uhitila australska policija.

 Vasiljkovića na Županijskom sudu u Šibeniku čekaju tri rješenja o otvaranju istrage zbog ratnih zločina. Prvo je  doneseno potkraj 2005. i to zbog zločina nad hrvatskim vojnim zarobljenicima. U druga dva iz prošle godine tereti ga se za zločine počinjene tijekom druge polovice 1991. i početkom 1992. godine u Kninu gdje je bilo smješteno zapovjedništvo njegove jedinice za posebne namjene.

 Kapetan Dragan u Australiji (gdje je uzeo ime Daniel Snedden) uhićen je prvi put u siječnju 2006. godine i pritvoren tijekom ekstradicijskog postupka. Odluka da se izruči Hrvatskoj donesena je na sudu u Sydneyu 12. travnja 2007. godine, no Vasiljković se na nju žalio. Federalni sud Australije je početkom rujna 2009. godine donio odluku o usvajanju žalbe i pustio Vasiljkovića iz pritvora. Novi obrat nastupio je u ožujku ove godine kada je Vrhovni sud Australije usvojio žalbu koju je u ime Hrvatske podnio ravnatelj Javnog tužiteljstva Commonwealtha i ipak odlučio Vasiljkovića izručiti Hrvatskoj. Odluku o izručenju kapetana Dragana najviši sud Australije donio je 30. ožujka ove godine, ali je Vasiljković od tog datuma bio u bijegu.

Ključne riječi

Komentara 74

VO
Vorosmart
09:47 14.05.2010.

PS Idi popravljaj bankinu kod \'Ravbarkomande\' ili skupljaj papiriće oko \'Stare oljke\'. TAČKA...

OB
-obrisani-
10:47 14.05.2010.

..KUFERE ..ne pisi gluposti, nisi ti veci HRVAT od mene, ako ovdje siris neke izmisljotine ,ali od tebe domoljubno hendikepiranom rvatu , naravno takve postove ocekivam

AN
Ana33
07:09 14.05.2010.

Naravno da neće imati POŠTENO suđenje!!! Koji to Hrvat ima????! Pa još SRBIN u Šibeniku... Zar ih nisu opljačkali... Minirali kuće? I danas im to rade... Sam župan Zrilić kaže da je Vasiljković IZ NJEGOVA SELA... \"KUĆA MU JE BILAE BILA CIJELA (Nije minirana) DOK NIJE... OTIŠAO NA DRGU STRANU\"... Kaže ZRILIĆ!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije