Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kapetan Dragan ostaje u zatvoru, sud odbio prijedlog o uvjetnom otpustu

Centar za dijagnostiku koji je zahtjev za uvjetni otpust uputio po službenoj dužnosti i Kaznionica u Lepoglavi, u kojoj izdržava kaznu, dali su mišljenje da prijedlog o uvjetnom otpustu treba odbiti
15. studenoga 2018. u 14:57 68 komentara 2390 prikaza
Kapetan Dragan
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Županijski sud u Varaždinu odbio je prijedlog za uvjetni otpust Dragana Vasiljkovića. Iako je opunomoćenik Kapetana Dragana, osuđenog na 13 i pol godina zbog ratnog zločina, jučer nakon sjednice sudskog vijeća rekao da očekuje pisanu odluku tek krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, Županijski sud se očito požurio i odluku objavio već danas, a o njoj je prije toga obavijestio i samog Vasiljkovića.

Kapetan Dragan Ratni zločin Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora: 'Odmah može tražiti uvjetni otpust'

Centar za dijagnostiku, koji je zahtjev za uvjetni otpust uputio po službenoj dužnosti, i Kaznionica u Lepoglavi, u kojoj izdržava kaznu, dali su mišljenje da prijedlog o uvjetnom otpustu sud treba odbiti. Nakon što je saslušalo obje strane, sudsko vijeće ustvrdilo je da je Vasiljković tek 3. listopada ove godine počeo izdržavati kaznu zatvora pojedinačnim programom izvršavanja kazne zatvora. Točno je, smatra vijeće, da iz izvješća Centra za dijagnostiku i Kaznionice u Lepoglavi proizlazi da se Vasiljković dobro ponaša, no treba uzeti u obzir da se radi o kratkom vremenu koje je proveo na izdržavanju kazne, pa se ne može zaključiti kako će funkcionirati jer do sada nije ocijenjen.

Kapetan Dragan
1 / 13
Kapetan Dragan

- Nadalje, iz izvješća Centra za dijagnostiku proizlazi da zatvorenik negira počinjenje kaznenog djela, a kaznu smatra nezasluženom, što ukazuje da svrha kažnjavanja nije ostvarena. Zatvorenik je nekritičan i nije došlo do promjene njegovog ponašanja nakon počinjenog kaznenog djela - piše u obrazloženju odluke sudskog vijeća Županijskog suda.

Kapetan Dragan U splitskom zatvoru Kapetan Dragan uvjeren u svoju nedužnost, nada se da će uskoro na slobodu

Vasiljkovićev opunomoćenik pred sudskim je vijećem rekao da su ispunjene zakonske pretpostavke za odobrenje uvjetnog otpusta. Istaknuo je da je zatvorenik izdržao više od 9/10 kazne, pa je zatražio da prilikom odlučivanja o uvjetnom otpustu sud postupa jednako kao i prema svakom drugom zatvoreniku osuđenom na višegodišnji zatvor, bez obzira na to kakav dojam se u javnosti stekao na temelju medijskih istupa. Poručio je na kraju da pri donošenju odluke treba imati u vidu da se odlučuje o Draganu Vasiljkoviću, a ne o "kapetanu Draganu".

Zamjenik ŽDO-a u Varaždinu istaknuo pak je da su u sudskoj praksi poznati brojni primjeri odbijanja uvjetnog otpusta zatvorenicima koji su uspješno provodili programe na izdržavanje zatvorskih kazni, te da se u ovom slučaju radi o zatvoreniku koji, prema podacima iz spisa, svoju kaznu smatra nezasluženom i izražava skepticizam prema pravosudnom tijelu Republike Hrvatske.

Pogledajte video: Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • Avatar Observer
    Observer:

    S obzirom da ima vrhunske usluge (hranu, internet, tisak, tv i medicinsku njegu) sam je uputio zahtjev da ostane . Pa tko bi pored ovakve njege trazio odlazak u Srbiju ?

  • Avatar Mica Trofrtaljka
    Mica Trofrtaljka:

    Jel plako opet zna li neko ?