Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos u Kumanovu

U sukobima ubijeno pet policajaca, među 30 ranjenih ima i civila

Kumanovo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
09.05.2015.
u 23:00

Ministrica Gordana Jankulovska rekla je da se operacija protiv terorista nastavlja

U današnjim sukobima s teroristima u Kumanovu ubijeno je pet policajaca, a među 30 ranjenih uz policajce ima i civila. Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i veći. Ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska rekla je da se operacija protiv terorista nastavlja, prenosi N1.

Nakon cjelodnevnih žestokih sukoba u Kumanovu specijalne postrojbe makedonske policije uspješno su završile akciju u kojoj je ubijen veliki broj terorista, dok ih je 27 uhićeno. Naime, od ranih jutarnjih sati trajali su pucnjava i žestoki sukobi policije i skupine od sedamdesetak naoružanih terorista koji su za cilj imali napasti strateške točke u tom gradu.

"Najavljujemo opći rat"

Pripravnost je podignuta na najviši stupanj. Tijekom dana odgovornost za napad putem interneta preuzela je Oslobodilačka narodna armija (ONA), i to zbog “višednevnog uznemiravanja Albanaca u okolici Kumanova”.  

- Najavljujemo opći rat. Nastaviti ćemo napadati bez milosti policiju i vojsku. Borit ćemo se do kraja da se ujedine teritorije sa albanskim stanovništvom. Danas smo jači, a sutra ćemo biti još jači. Mi smo svuda u gradu, narodu i selima - stoji u poruci koju je uputila ONA.

Oglasio se i lider albanske Demokratske unije integracija (DUI), manje članice vladajuće koalicije, Ali Ahmeti i poručio da taj događaj, ali i oni koji su mu prethodili, nisu strateški cilj albanskog naroda u regiji. Građane Kumanova pozvao je da ne podlegnu provokacijama.

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov zbog krize je prekinuo posjet Rusiji i vratio se u Makedoniju.

Kumanovo se nalazi na sjeveru Makedonije, blizu granice sa Srbijom, odnosno Kosovom. Zbog opasnosti od proširenja sukoba izvan granica Makedonije, Srbija je uputila više od 450 pripadnika žandarmerije i antiterorističke jedinice na granicu s Makedonijom, koju je u međuvremenu u potpunosti zatvorila, dok je vojska Srbije stavljena u potpunu pripravnost. Premijer Srbije Aleksandar Vučić za sutra u 13 sati zakazao je izvanrednu sjednicu ureda za koordinaciju sigurnosnih službi povodom situacije.

Puhovski: Makedonija slabija nego ikad

- Makedonija ima tu sreću ili nesreću da ima stalne sukobe, ali relativno niskog stupnja, sukobe koji su na neki način potisnuti. Ta zemlja  ima najgoru vojsku u Europi i zato trpi konstantne provokacije naoružanih skupina s Kosova, a ne iz Albanije i Makedonije. Jer očito se na Kosovu ne mogu stvari riješiti u okviru onoga što oni zovu državom - ističe politički analitičar Žarko Puhovski te naglašava kako je za Makedoniju danas još teže zato što postoje sukobi unutar makedonskog etničkog korpusa pa imaju unutaretnički i međuetnički sukob.

- Sada ne očekujem širenje i eskalaciju sukoba, ali isto tako ne očekujem ni potpuno smirivanje. Mislim da će se sukobi takvim intenzitetom nastaviti još niz godina. Pitanje je kako će se rasplesti sukob unutar političkog korpusa, koji bi za desetak dana trebao dovesti do velikog protuvladinog prosvjeda. Pitanje je što će se tada dogoditi unutar etničkih skupina. Osim ako ne dođe do neke vrste homogenizacije Makedonaca nasuprot Albanaca - ističe Puhovski i dodaje da je Makedonija kao politička zajednica slabija nego ikad.

- Makedonija do danas nije dobila ime i nije napredovala prema EU i NATO-u. Glavni krivac za to je grčki nacionalizam koji koči normalizaciju života u Makedoniji. Da uđe u neku od tih integracija, svi bi Albanci, koliko god bili radikalni, tri puta promislili prije nego što bi krenuli u provokacije - zaključio je Puhovski.

>> Prosvjednici se pokušali probiti u zgradu vlade, policija ih rastjerala suzavcima i vodenim topovima

>> Ovakav prizor ne očekujete na žestokom prosvjedu protiv vlade

Komentara 246

IG
iggo
15:09 09.05.2015.

Sadašnja vlast=protiv USA ,pro ruska , a Opoziciju vodi Zaev=Amerikanci=Šiptari

TA
takitako
17:07 09.05.2015.

vise ima Albanaca katolika, nego sto ima pravoslavaca u regijonu (iskljucujuci) rumune i grke

Avatar Posmatrac NEU
Posmatrac NEU
12:00 09.05.2015.

Jednog dana ce tako u Bosni zakuvati nesto. Prosto, muslimanski rat za teritorije je sada in.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije