Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG KRIZE Od predsjednika Sarkozyja Francuzi zahtijevaju da im pruži bolju ekonomsku sigurnost

Kaos u Francuskoj zbog štrajka u 80 gradova

Autori: Zorana Bajt, Agencije
29.01.2009.
u 10:37

Opći štrajk u Francuskoj, u kojem sudjeluju stotine tisuća zaposlenih, izazvao je kaos i blokadu u cijeloj zemlji.

Sindikati su pozvali Francuze neka se priključe prosvjedu kakav nije viđen u posljednjih 70 godina kako bi se izborili za spas radnih mjesta koja su ugrožena globalnom ekonomskom krizom. Prosvjedi i štrajkovi održani su u 80 gradova, a štrajkali su zaposleni u javnom i privatnom sektoru. Zbog štrajka prosvjetnih radnika, milijun francuskih učenika danas nije imao nastavu.

Upozorenje Sarkozyju
Svrha je štrajka upozorenje vladi i predsjedniku Nicolasu Sarkozyju da njihova ekonomska politika i reforme koje provode nisu primjerene globalnoj ekonomskoj krizi. Francuzi traže da im vlada jamči sigurnost radnih mjesta i primanja te da riješi problem prepunih škola i bolnica.

U pariškim zračnim lukama otkazano je 30 posto letova, vlakovi, autobusi i metro rade na zakonskom minimumu, a mediji su današnji dan u Francuskoj nazvali “crnim četvrtkom”.

U štrajku je sudjelovala i Socijalistička partija, najveća oporbena stranka, ali njezin vrh naglašava da su oni samo bili sudionici, a ne organizatori. Istraživanja pokazuju da štrajk ima veliku podršku građana, 69 posto, iako je na posljednjim izborima više od polovice Francuza glasovalo za desnu političku opciju, predvođenu Sarkozyjem.

Vlada strepi
Njegova vlada smatra da u trenucima krize nije vrijeme za velike socijalne pobune i ne krije nezadovoljstvo zbog štrajka. Vladini dužnosnici nadaju se da se štrajk neće ponoviti idućih dana. Francuski mediji i analitičari ističu da je današnji štrajk najveći test za Sarkozyjevu politiku od 16. svibnja 2007. godine, kad je preuzeo dužnost.

Potkraj prošle godine Sarkozy je bio najavio da je država spremna dati 26 milijardi eura za obnovu posrnulog gospodarstva. Banke bi dobile 10-ak milijardi eura, a posebnu pomoć vlada je obećala i francuskoj autoindustriji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije