Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA POTVRDILA

Kaos u Beču zbog prometne blokade: Vozači udarali, vukli i polijevali vodom aktiviste

austrijska policija
Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
20.11.2023.
u 23:59

Vozačima automobila su već prekipjele sve učestalije prometne blokade “Posljednje generacije” i postali su izuzetno agresivni. Posebice oni koji moraju k doktoru, na posao, u dječju vrtić i slično.. To pokazuju i današnje video snimke, na kojima se vidi kako vozači u bijesu “Klima aktiviste” udaraju, vuku, polijevaju vodom, a jedan razljućeni vozač BMW-a čak je pokušao jednog od aktivista pregaziti automobilom. Sve te protestne akcije postale su vrlo opasne i skupe, tvrde austrijski mediji.

Austrijski aktivisti za zaštitu klime “Posljednja generacija”, danas ujutro svojim prosvjednim akcijama blokiranja prometa na važnim prometnim čvorištima u Beču i na prilazima Beču, izazvali su ne samo dva i pol satni zastoj na svim cestama gdje su se zalijepili ili zabetonirali nego i ogroman bijes Austrijanaca, posebice Bečana.

Najveći prometni kaos bio je na prilazu Beču s autoceste A2 kod čvorišta Vösendorf, kada se dolazi iz smjera Graza, gdje je veliki shopping centar SCS, dobro poznate i Hrvatima. Zastoj je trajao više sati, tako da se je stvorila 20-kilometarska kolona. I to upravo u vrijeme kada mnogi ujutro putuju na posao u Beč. Cijela protestna akcija je trajala od 7,20 sati ujutro do 9,55.

Vozačima automobila su već prekipjele sve učestalije prometne blokade “Posljednje generacije” i postali su izuzetno agresivni. Posebice oni koji moraju k doktoru, na posao, u dječju vrtić i slično.. To pokazuju i današnje video snimke, na kojima se vidi kako vozači u bijesu “Klima aktiviste” udaraju, vuku, polijevaju vodom, a jedan razljućeni vozač BMW-a čak je pokušao jednog od aktivista pregaziti automobilom. Sve te protestne akcije postale su vrlo opasne i  skupe, tvrde austrijski mediji.

VEZANI ČLANCI

Opasne, jer su vozači automobila “uzeli stvar u svoje ruke” i sami se počeli obračunavati s prosvjednicima. A skupe zato, jer nastaje velika materijalna šteta kada vatrogasci teškim aparatima buše asfalt da bi oslobodili zacementirane prosvjednike. S onima zalijepljenima za cestu, nešto je lakše, jer ljepilo je lakše za odstraniti.

“Aktivisti za zaštitu klime po prvi put su danas umjesto ljepila, upotrijebili brzi cement za svoje protestno sjedenje na cestama”, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije. Dakle, sada je na potezu i austrijska vlast, da odgovori na nove izazove.

Prvi odgovor je, kako je priopćio MUP, 57 uhićenja u Beču i Donjoj Austriji, pokrajinu uz koju se proteže autocesta A2 i prilazi Beču. Isti izvor ističe da je protiv “Klima aktivista” podneseno 27 kaznenih i 45 prekršajnih prijava zbog prometne blokade i počinjene materijalne štete.

Kako je izvijestio šef Pokrajinske policijske direkcije Donje Austrije, “svih 30 sudionika je uhićeno”. U ovom slučaju riječ je o prosvjednicima na autocesti A2. Njih 18 će kazneno odgovarati za počinjenu materijalnu štetu nastalu njihovim cementiranjem za autocestu, s koje ih je bilo moguće osloboditi jedino teškim aparatima. Pritom je, kako pišu mediji, oštećen gornji sloj asfalta. Protiv daljnji 12 aktivista zalijepljenih za cestu, podnesene su prekršajne prijave.

U Beču je blokiran zapadni ulaz u grad, Wienthalstraße, ulica koja vodi prema centru grada i most kod Pratera, kao i Altmannsdorfer Ast i Kaisermühlen nasip, uz rijeku Dunav. Sve su to prometne “žile kucavice” austrijskog glavnog grada. 

“Danas smo se zalijepili na A2. Time smo se usprotivili prometu i bijesnim ljudima, kako bi ukazali na eskalirajuću klima krizu”, poruka je aktivista “Posljednje generacije” na platformi X, upućena Austrijancima. A vezano uz napade vozača na njih istaknuli su:
“Razumijemo frustraciju vozača. Ali nasilje nije odgovor. Kako će onda reagirati kada ulice budu poplavljene ili neće biti pitke vode?”

Austrijski konzervativni (ÖVP) kancelar Karl Nehammer je za dnevni list Kronen Zeitung rekao kako će se ”policija ubuduće opremiti novim načinom postupanja i teškim aparatima, kako bi se svom konzekventnošću mogla suprotstaviti akcijama blokiranja”.

Ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je također najavio “nove, teške aparate” za oslobađanje prosvjednika od ljepila odnosno brzog betona, pa će svako prije toga morati dobro razmisliti što radi.

U svakom slučaju, što se tiče “Klima aktivista” i njihovih prosvjednih akcija, situacija je “više nego napeta”. Sada im već polako, ali sigurno, i oni koji su sve vrijeme bili uz njih i za brzo reagiranje na klima krizu, okreću leđa. Jer Austrijanci dobro znaju da ogromnu materijalnu štetu nastalu zbog zaustavljanja prometa, gubljenja radnih sati te oštećenja cesta cementom i ljepilom netko mora platiti. A to su obično, ni krivi, ni dužni, porezni obveznici, koji smatraju takvo postupanje aktivista "kontraproduktivnim".

 

Komentara 1

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
00:08 21.11.2023.

preusmjerit promet,a ove pustit nek se sami oslobode🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije