Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opsadno stanje u Hong Kongu

Kaos na ulicama: Odjeknulo niz eksplozija, prosvjednici zapalili ulaz u sveučilište

Prosvjedi u Hong Kongu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
18.11.2019.
u 06:44

Policija je kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina. Procjenjuje se da se na kampusu zabarikadiralo nekoliko stotina prosvjednika

Prosvjednici zabarikardirani na kampusu Politehničkog sveučilišta zapalili su u ponedjeljak glavni ulaz kako bi spriječili ulaz policije, čime je gotovo šestomjesečna kriza u Hong Kongu ušla u novu, opasnu fazu.

Proteklog su vikenda kineski vojnici nakratko izašli iz vojarne kako bi uveli reda na ulicama, podsjeća AFP. Peking i dalje ne pristaje ni na jedan ključni zahtjev prosvjednika, uključujući onaj o slobodnim izborima. U više su navrata upozoravali da neće tolerirati otpor pa se sve više strahuje od moguće izravne kineske intervencije radi gušenja pobune.

Okidač za prosvjede bio je prijedlog zakona o izručenju osumnjičenika za kaznena djela Kini, koji je u međuvremenu povučen. U međuvremenu su prosvjednici zatražili i istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti.

Kineski predsjednik Xi Jinping proteklog je tjedna oštro poručio da kriza u Hong Kongu ugrožava sustav 'jedna zemlja, dva sustava', na kojem se baziraju odnosi dvije strane od povrata Hong Konga u sastav Kine.

Nakon sukoba s prosvjednicima proteklog vikenda i ranjavanja jednog policajca strijelom, policija je zaprijetila da će upotrijebiti prave metke budu li prosvjednici koristili smrtonosno oružje.

Policijska oprema uključuje osobno naoružanje koje je do sada korišteno samo u izoliranim incidentima. U tim je uličnim okršajima ranjeno troje ljudi ali nitko do sada nije poginuo, navodi AFP. U odvojenim je incidentima povezanim s prosvjedima stradalo dvoje ljudi, dodaje agencija.

Policijske su snage do sada rastjerivale prosvjednike suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima. Prosvjednici pak odgovaraju molotovljevim koktelima.

U ponedjeljak u zoru odjeknulo je nekoliko glasnih eksplozija da bi potom na ulazu u Politehničko sveučilište buknula vatra, javljaju novinari AFP-a, procjenjujući da su prosvjednici odbili pokušaj policije da uđe na kampus.

Policija je kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina. Procjenjuje se da se na kampusu zabarikadiralo nekoliko stotina prosvjednika.

SAD je danas osudio "neutemeljenu primjenu sile" u Hong Kongu, pozivajući Peking da zaštiti slobodu grada.

Ključne riječi

Komentara 4

SG
salkanovicreis56@gmail.com
07:43 18.11.2019.

Vrijeme je za izravnu vojnu intervenciju.

Avatar nekakav
nekakav
07:13 18.11.2019.

kad ti policajca skoro ubiju, amerikanac govori o neprimjerenoj sili... što usa policajac radi kad mu prijeti opasnost? bez imalo oklijevanja puca i ubija. bila to žena, muškarac, ili pak dijete. kinez ovo pušta malo i predugo. sve radi pregovaranja sa amerikancima oko trgovine. al to ide kraju. strpljenje kinez ima, veliko i dugačko. al je došlo do kraja. predsjednika se počelo smatrati nedovoljno odlučnim i čvrstim. par tekstova u državnim medijima koji su načeli to pitanje je znak da se sprema akcija. i da, ovo sveučilište će nastradati. niti jedan profesor nije dao podršku studentima. niti jedan biznismen, osim ona trojica koja financiraju prosvjede, jer ih kina sumnjiči za neke malverzacije, pa su se prepoznali... inače, cilj je postignut, burza iz hong konga odustala od preuzimanja londonske burze. pozadina ovih prosvjeda je ipak prozaičnija od onih koje nam nude 'njihovi', zapadni, mediji.... hong kong, teritorij privremeno uzet kinezima u doba opijumskih ratova, je i dalje važan britancima, jer se radi o novcu, kojeg tako ljube.. samo što nema više kolonija koje bi sisali. to malo što je ostalo ne daje tolko mlijeka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije