Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Kao paravan za šverc droge htjeli prevoziti turiste

DEA je hrvatskim istražiteljima poslala 56 CD-a na kojima su snimljeni razgovori krijumčara
14. svibnja 2011. u 08:30 2 komentara 928 prikaza
\'OASPIDER02_nnn_crn_180411\'
Foto: VL

Gordon Čovčić, uhićen tijekom akcije "Spider web" (Paukova mreža) pod optužbom da je član skupine krijumčara 105 kilograma kokaina iz zemalja Karipskog bazena u Europu, ostaje u istražnom zatvoru još dva mjeseca zbog težine djela i opasnosti od njegova ponavljanja. Odlučio je tako na jučerašnjem ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu sudac istrage Zdenko Posavec.

Dio ekipe u Austriji

Petero njegovih kompanjona koji su kokain do Stuttgarta dopremili malim privatnim avionom, podsjetimo, trenutačno je u ekstradicijskom pritvoru u Austriji i Sloveniji, a Hrvatska je tražila njihovo izručenje. Za Čovčića, inače inženjera prometa zaposlenog u Zračnoj luci Zagreb, postoje ozbiljne optužbe da je trebao organizirati prijam pošiljaka s drogom i na našem aerodromu, a da je zato, u dogovoru s ostatkom krijumčara te njihovom "vezom" u Stuttgartu, trebao u Zagrebu osnovati i turističku agenciju. Ona im je, naime, trebala služiti kao paravan za česta putovanja na egzotične Karibe.

Proizlazi to iz međusobnih razgovora krijumčara koji su godinu i pol bili pod nadzorom policije. Njihovi su razgovori, neslužbeno doznajemo, pohranjeni na 56 CD-a koje je DEA u međuvremenu dostavila hrvatskim istražiteljima te su priloženi u spis. Koliko je poznato, Čovčić je u jednom takvom razgovoru obaviješten da će kokain čija je vrijednost procijenjena na 3,9 milijuna eura na pisti biti prebačen u automobil. Također, utvrđeno je i da je radi ostvarivanja kontakata te pokretanja biznisa sa spomenutom turističkom agencijom već putovao u Stuttgart. Dobro uigrani šverceri, podsjetimo, iz Zagreba su u unajmljenom avionu u ožujku otputovali na Karibe kako bi kupili kokain. Nakon obavljenog posla, u Europu su se vraćali preko Nice, gdje su izašli iz aviona te put do Stuttgarta nastavili automobilima. Pilot je pak u Francuskoj prijavio novi let bez putnika te nastavio dalje za Njemačku.

Uspio je zapravo kroz papire "oprati" cijelo putovanje, a s obzirom na to da mali letovi unutar zračnog prostora EU ne podliježu kontrolama, krijumčari nisu imali nikakvih problema sve do Austrije i Slovenije, gdje je ekipa na kraju i uhićena zbog paranoje vozača auta s vrijednom pošiljkom.

Povezani s dva narkobosa

Inače, ovu skupinu krijumčara, koja je u Hrvatsku već dopremila jednu pošiljku kokaina, istražitelji povezuju s poznatim narkobosovima Slobodanom Kašićem i Darkom Šarićem.

U brazilskom kraku akcije pali še

U brazilskom kraku akcije pali šefovi i jedan krak klana iz Srbije

U listopadu prošle godine u Brazilu je uhićen Mate Pauk, navodno glavni organizator šverca kokaina, pa je po njemu akcija i nazvana.

Pauk je, naime, imao laboratorij za proizvodnju droge te je kod njega pronađeno oko 180 kilograma kokaina. Prošlotjedno uhićenje 17 švercera u Brazilu, koliko je poznato, srbijanskih državljana, također je jedan od nastavaka \"Spider weba\".

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • -obrisani-:

    A eto ljudi se bavili biznisom i htjeli izvoziti.

  • -obrisani-:

    dada letovi unutar EU ne podliježu kontroli. u Milanu na letovima za Paris i London te Zagreb do gologa skidaju crnce i arape. iz brasila se uvozi kokain koje budale. tamo je sve 2 do 4 puta skuplje veeć u ... prikaži još! Argentini ili Čileu. Ne govorim o drogi već o autima, motorima, kućama vikendicama. koji su to indijanci džizs