Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
marko vučetić:

Kandidiram se za predsjednika jer predsjednica već vodi kampanju na štetu RH

Marko Vučetić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
15.11.2018.
u 10:32

Kampanja traje samo s jednom kandidatkinjom koja uzima sve medijske mikrofone, kaže Vučetić

Nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić najavio je jučer “uvjetnu” kandidaturu za predsjednika države. Učinio je to putem Facebooka i odmah napao politiku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“Iako prvi sljedeći izbori nisu predsjednički, predsjednička kampanja već traje. Ona je inicirana i uvjetovana osobnom borbom za rejting sadašnje predsjednice Republike Hrvatske, a na štetu digniteta Republike Hrvatske. Predsjednička kampanja, dakle, traje samo s jednom ‘uvjetnom kandidatkinjom’ koja za sebe i sebi uzima (nažalost, doslovno) sve medijske mikrofone, što je štetno za hrvatsku demokraciju...

S ciljem ispunjavanja preduvjeta odvijanja dijaloga i osiguravanja predsjednici javnog protukandidata, a politici nesustavnog spontaniteta metodologiju ad rem argumentiranja, osobno najavljujem kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske”, napisao je Vučetić na Facebooku.

Podrška Glavaševića

Objasnio je i da je njegova kandidatura uvjetna “radi ravnopravnosti i konzistentnosti”, s obzirom na to da, kaže, i Grabar-Kitarović sebe naziva uvjetnom kandidatkinjom.

“Do njezine službene najave ostajem uvjetni kandidat, uz pravo i obvezu da svoje mjesto prepustim ‘jačem’ od sebe ako se ta osoba pojavi na poziciji političkog centra”, napisao je Vučetić. Iako je najavljena tek “uvjetna” kandidatura, ovo je prvi put da je netko uopće javno izjavio da bi se mogao kandidirati na predsjedničkim izborima krajem iduće godine pa je vijest izazvala priličnu pažnju medija u Hrvatskoj, ali i u regiji. Nakon objave na Facebooku Vučetić je spremno stao pred kamere i objasnio da se na objavu kandidature odlučio da bi aktualnu predsjednicu ponukao da se “familijalizira s institucijom predsjednice” i da počne konzumirati svoje ustavne ovlasti.

Tvrdi i da za svoju kandidaturu ima potporu bivše predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika Dalije Orešković, koja se nakon odlaska s te funkcije politički angažirala, ali osobno nije zainteresirana za predsjedničke izbore. Njegovu tvrdnju pokušali smo provjeriti, ali Dalija Orešković jučer se nije javljala na telefon. No, Vučetićevu “uvjetnu” kandidaturu odmah je na društvenim mrežama podržao i bivši SDP-ovac Bojan Glavašević, kojega se također spominje u kontekstu političke platforme na čijem osnivanju radi Orešković, pa je očito da je riječ o dogovoru ovog trojca.

Priča o “uvjetnoj kandidaturi” kako Vučetića tako i Kolinde Grabar-Kitarović bila je povod da se i premijeru Plenkoviću postavi pitanje kada će kandidatura aktualne predsjednice postati službena, posebno kada se zna da je HDZ tu kandidaturu očekivao ove jeseni, da bi s Pantovčaka na kraju poručili da će predsjednica za to pričekati euroizbore.

– Ja sam rekao da je iz onoga o čemu smo mi razgovarali meni sve jasno, a sada kada će tko što reći javno, to, da parafraziram sebe danas, nije do mene – uzvratio je Plenković novinarima i tako otkrio da mu je Grabar-Kitarović već potvrdila da će u utrku za još jedan mandat.

Podržao Istanbulsku

A jedini protukandidat za sada joj je upravo Marko Vučetić, zastupnik koji je u Sabor ušao na listi Mosta nezavisnih lista koju je nosio Miro Bulj, da bi se vrlo brzo pokazalo da je tom tribunu iz Sinja sušta suprotnost. Pažnju javnosti Vučetić je privukao obračunom s protivnicima Istanbulske konvencije, protiv koje je glasala i većina zastupnika njegove tadašnje stranke. “Ovo je jednostavno pitanje: hoćemo li priznati da su žene povijesno svedene na bića koja smo mi muškarci maltretirali”, kazao je tada Vučetić i tako pobrao simpatije ljevice.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ubrzo je napustio Most i od tada djeluje kao nezavisni zastupnik, no mnogi mu zamjeraju da je nakon Istanbulske ušutio i da se u saborske rasprave uključuje malo ili nikako. Sam Vučetić ne krije da saborske rasprave smatra besplodnima, a u više je navrata najavljivao da se nakon ovog mandata više ne misli baviti politikom pa je njegova “uvjetna” kandidatura za predsjednika države poprilično iznenađenje. Iako su mnogi njegovu objavu na Facebooku shvatili kao šalu s isključivim ciljem ironiziranja predsjednice, na saborskim hodnicima prilazili su Vučetiću i čestitali mu na kandidaturi, a među “čestitarima” mogli su se vidjeti i ministri Tomislav Ćorić i Davor Božinović.

>> Pogledajte žestoku raspravu Kreše Beljaka i Andreja Plenkovića u Saboru

Komentara 25

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
10:55 15.11.2018.

Hahahahahahha, podržali ga Dalija i Glavašević lol bome su mu zapečatili karijeru u startu hahaha

JE
jeboanemicnogovno
11:03 15.11.2018.

Vučetiću, a da za promjenu budeš koristan?

Avatar Peterančan
Peterančan
11:08 15.11.2018.

Taj nemre biti ni predsjednik mosta. Pelješkog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije