Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanje SOA-e

Kandidat za šefa tajne službe ima američku putovnicu

'lozancic'
' '
Autor
Ivanka Toma
22.09.2012.
u 12:00


Šef države za takav posao dvojno državljanstvo smatra nezgodnim

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku, Dragan Lozančić najizgledniji je kandidat za novog šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA-e). Potvrđeno nam je to iz najužeg kruga osoba koje donose odluku o imenovanju šefova tajnih službi, predsjednika Republike Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića.

Prema našem izvoru, Lozančića je za funkciju novog šefa tajne službe predložio premijer Milanović, a predsjednik Josipović, iako mu nalazi nekoliko vrlo ozbiljnih zamjerki, sklon je tome da ga potvrdi. Valja, međutim, napomenuti da, iako je ostalo još malo vremena do isteka mandata sadašnjem šefu SOA-e Josipu Buljeviću (istječe 10. listopada), predsjednik i premijer neće brzati s imenovanjem.

Diplomat odbio ponudu

Josipović i Milanović se ne spore oko toga tko će u idućem mandatu voditi tajne službe, niti obaraju ruke zbog toga čiji će kandidat na kraju proći, nego im je problem uopće naći osobu koja bi ispunjavala njihove kriterije. A kriteriji su da budući šef službe bude obrazovana osoba bez mrlja u karijeri koja ima srodna znanja i iskustva, ali da ne dolazi iz obavještajnog sustava opterećenog raznim strujama i suprotstavljenim lobijima.

Naš sugovornik tvrdi da je funkcija šefa SOA-e ponuđena jednom diplomatu (najvjerojatnije se radi o Pjeru Šimunoviću), ali ju je odbio. Ostao je, stoga, Lozančić. Njega premijer Milanović želi imenovati jer ga osobno poznaje iz vremena kada je kao zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova bio zadužen za NATO. Njih dvojica su surađivali i tada je Milanoviću ostavio dojam osobe koja profesionalno pristupa poslu.

Naš izvor kaže kako predsjednik Josipović to ne poriče, dapače, da mu je Lozančić ostavio dobar dojam. Moguću prepreku za supotpisivanje njegova imenovanja nalazi u tome da Lozančić ima dvojno državljanstvo. Uz hrvatsko ima i američko, što šef države smatra prilično nezgodnim. Radi se o funkciji šefa tajne službe koja u sklopu opisa posla ima i segment djelovanja prema inozemstvu i realno je da će se u poslu u nekom trenutku suprotstaviti interesi zemalja čiji je državljanin.

Tvrdi desničar

Druga zamjerka Lozančiću je, prenosi naš sugovornik, politička opredijeljenost koja je navodno tvrdo desna. Lozančić je, naime, 1991. godine došao iz Amerike u Hrvatsku, i to navodno preko tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška.

Informacije koje nikada nisu demantirane govore da ga je zbog prijateljstva s njegovom obitelji Šušak postavio na mjesto zamjenika ravnatelja tadašnjeg Vojno-tehničkog savjeta. Lozančić, međutim, nije spominjan u aferama koje su pratile Šuška i njegov kadar.

Karijera u Ministarstvu obrane uvijek mu je bila vezana uz obrambenu politiku i međunarodnu vojnu suradnju. Treća predsjednikova zamjerka Lozančiću je što njegovo radno iskustvo nije operativno, a upravo te sposobnosti trebaju osobi koja će biti na čelu tajne službe.

Komentara 50

TM
tom milles
12:30 22.09.2012.

Ovi učestali napisi u tisku a u svezi naših tajnih službi neodoljivo me asociraju na " ALAN FORDA I TAJNO SKLONIŠTE ".Dakle,dvojno državljanstvo šefa tajnih službi svakako je poželjno jer će on u kontrašpijunažu valjda ići sam i sa svojom drugom domovinom dogovarati što će i kako tamo špijunirati u korist prve .i neznam koga i zašto će špijunirati i sa kojim učinkom kada strane kontraobavještajne službe Hrvatsku drže u mat poziciji svojim potentnim satelitskim špijunima koji čak i pod zemljom " čuju što se i kojim jezikom priča.O WATSON X ANALYSIS da i ne pričam kada on ima ugrađene module/ elektroničke sklopove / koji su direktno dakle neposredno pod kontrolom onih koji su ga u HR i instalirali.Terenski rad stranih operativaca ovdje nije niti potrebno spominjati jer isti neometano rade još od prije uspostave RH.

TM
tom milles
12:36 22.09.2012.

Prvi i osnovni uvjet efikasnosti i učinkovitosti rada bilo koje tajne službe podrazumijeva potpunu telekomunikacijsku neovisnost o bilo kakvoj stranoj tehnologiji.ostale uvjete neću spominjati .Hrvatska ni na koji način nije osmislila telekomunikacijsku neovisnost već je sve u rukama stranaca,dakle kogaoga bi mi, na koji način i gdje mogli neprimjetno špijunirati....?

KR
krka
12:24 22.09.2012.

Kakav cirkus,zar Pušićka, ino ministrica nije u braku sa stranim državljaninom???Ili možda za nju ne vrijedi kaj i za ovoga čovjeka? Ako ispunjava uvjete, ne vidim zapreku. To kaj je došel svojevemeno iz SAD može biti od koristi za posel koji bi radil, a bogme i za državu. Neki misle da treba, kak i po svim mjestima postavit stranačku šupčinu koja nezna ni Engleski jezik, kak je to ministar obrane. U Hrvatskoj uistinu, ne vrijedi pravilo stručnosti i škole već stranačke poslušnosti. Dno dna, dragi moji sugrađani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije