Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povukla se Rice

Kandidat za američkog državnog tajnika je John Kerry

John Kerry
DPA/PIXSELL
14.12.2012.
u 22:00

Susan Rice bila je jedna od najvažnijih savjetnica u predizbornoj kampanji Baracka Obame na prošlim predsjedničkim izborima

Susan Rice, američka veleposlanica u UN-u i favorit za mjesto državne tajnice u novoj administraciji Baracka Obame, objavila je da se povlači iz utrke za to prestižno mjesto.

– Administracija koja dolazi nikako si ne može priuštiti da se zbog mene otegne proces njezine verifikacije u Senatu – kazala je Rice naglasivši kako je zbog izjava nakon ubojstva američkog veleposlanika u Benghaziju stekla brojne protivnike.

O povlačenju izvijestila je u četvrtak predsjednika Obamu koji ju je pokušao nagovoriti da ipak ostane u utrci, što je ona odbila uz obrazloženje da ne želi biti kamen spoticanja i uzrok višemjesečnog natezanja u Senatu.

Ugled u Senatu

– Prvih je nekoliko mjeseci mandata svakoga predsjednika vrlo važno jer se u tom razdoblju postavljaju temelji za sve ono što će se raditi iduće četiri godine. Ne želim biti uzrok zbog kojeg bi se predsjednika zaustavljalo u tom kritičnom razdoblju – kazala je Susan Rice.

Nakon njezina povlačenja, jedina osoba koja se nameće kao jaki kandidat je John Kerry, dugogodišnji senator i predsjednički kandidat koji je 2004. godine bio protivnik Georgeu Bushu. Gotovo se svi slažu kako je riječ o političaru koji je odlično pripremljen za to mjesto, ali pomalo bez karizme. Trenutačno je predsjednik vanjskopolitičkog odbora Senata, a uz to ima vrlo veliki ugled i među demokratskim i među republikanskim senatorima, pa neće biti nikakvih problema oko njegova potvrđivanja.

Republikanac John McCain nedavno ga je već nazvao tajnikom, a upravo su njih dvojica pokazala kako dvije suprotstavljene stranke mogu surađivati na obostranu korist i zadovoljstvo.

No jedan od većih problema demokratima mogao bi biti odlazak Johna Kerryja iz Senata. On drži jedno od dva mjesta savezne države Massachusetts i ako ode, to će mjesto ostati prazno, odnosno u roku od 160 dana ta država mora raspisati izbore i izabrati novog senatora.

Obamin dug Kerryju

Demokrati su sve do smrti Teda Kennedyja držali oba senatska mjesta Massachusettsa, no na izborima to mjesto popunio je kandidat republikanaca. Stoga mnogi analitičari kažu da bi želja za očuvanjem ovoga vrlo važnoga mjesta u Senatu moglo biti jedini razlog zbog kojeg bi Obama mogao odustati od Kerryja.

No demokrati, u razdoblju od Kerryjevog odlaska do izvanrednih izbora, imaju dobroga kandidata za njegova privremenog zamjenika koji će imati dovoljno vremena da pridobije birače na svoju stranu.

Obama mnogo duguje Kerryju koji mu je, dok je bio potpuni politički anonimac, omogućio nastup na nacionalnoj konvenciji na kojoj je on bio imenovan predsjedničkim kandidatom. Uz to, Kerry je Obami dao podršku prije četiri godine kada je krenuo u utrku za predsjednika.

>>S. Rice odustala od kandidature za državnu tajnicu SAD-a

Komentara 1

RA
rafaell
23:35 14.12.2012.

član istog tajnog društva kao i bushevi a znak kao u pirata i bradatih komšija,pravi "čovjek"na pravom mjestu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije