Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJEDOČENJE FORANDA Nestao dio gdje hvali HV

Kanadskom generalu mijenjan iskaz za tužiteljstvo

hag-slika.jpg
import
05.06.2008.
u 19:31

Kanadski general A. Forand, bivši šef snaga UN-a u Kninu, potvrdio je kako u njegovu iskazu, koji je prezentiralo haaško tužiteljstvo, nema dijela što ga je, na internoj prezentaciji za potrebe kanadske vojske, dao u lipnju 1996. Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe u protuispitivanju navodi kako je Forand tada govorio o “profesionalnosti HV-a” i “odličnom korištenju topništva”.

U internom dokumetu iz 96.’ navodi se da bi “situacija bila drukčija da vojska krajiških Srba nije donijela odluku o evakuaciji civila, pa je panika zahvatila i vojnike”. Premda suočen s tim tvrdnjama, Forand je tvrdoglavo u sudnici inzistirao na tome da krajiški Srbi nisu imali planove za evakuaciju civila.

Kaže da je njegovo izvješće “pretipkavao” J. Robertson, kasnije UN-ov istražitelj tužiteljstva, tvorac koncepcije –optuži, pa prikupljaj dokaze. Bio je iznenađen što Srbi nisu imali druge i treće crte obrane. Kehoe mu je predočio i pismo Akashija, prvog dana Oluje, u kojemu se sjedište u New Yorku izvještava da su Srbi zatražili pomoć u evakuaciji 32.000 civila.

Forand je Orieju rekao da mu se žuri u Kanadu, jer ima sastanak 10. lipnja, na što je Orie rekao: “Budući da tamo ne idete brodom, pretpostavljam da ćete uspjeti.”

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije