Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukobi interesa

Kanadski znanstvenici uzvraćaju pljusku orvelovskoj državi

Public Science
Screen
19.10.2010.
u 17:44

Ministar znanosti izdao je naputak po kojemu se čak i za objavljivanje u Natureu o poplavama otprije 13.000 godina morala tražiti suglasnost

Trenutačna konzervativna kanadska vlada Stephena Harpera, općepoznata kao antiznanstvena, od početka godine je u neobičnoj ofenzivi prema znanstvenoj zajednici. Na primjer, znanstvenici instituta Natural Resources of Canada (Prirodna izvori i baština Kanade) prošloga su proljeća dobili naputak da za glasila mogu nastupati jedino uz izravno odobrenje ureda ministra Christiana Paradisa. Taj su dokument iščupali novinari Postmedia Newsa zahvaljujući tome što su se pozvali na pravo na pristup informacijama.

Pokazalo se da od ožujka sve državne znanstvene ustanove i oni koji u njoj rade moraju, prije nego što dođu do medija, proći filtar ministarstva znanosti.
Crnohumorni element te epizode državnog tlačenja znanstvenika i njihove slobode govora o temi kojom se bave (ako to nije izričita državna tajna) ticao se članka o poplavama koje su se na sjeveru zbivale prije 13 tisuća godina, nakon prestanka ledenog doba,koji je objavljen u travanjskom broju Naturea!
Nije teško zamisliti kako se onda ta vlada odnosi prema otkrićima kao što su ljudski utjecaj na klimatske promjene ili na otkrića naftonosnih slojeva, žive ili kadmija u rijeci Athabasci.

Kanadski su znanstvenici bahato restriktivnoj državi odvratili vlastitim web-stranicama Public Science. Od ponedjeljka radi znanstveni portal u prilog javnosti rada znanstvenika, uz potporu imenom i prezimenom većine istaknutih kanadskih znanstvenika.

Kanadski znanstvenici u državnim ustanovama osnovali su i vlastiti sindikat koji danas broji 23 tisuće članova, a on stoji iza pokretanja tih stranica. Vode se načelom "Znanstvenici u javnim institucijama koriste svoje vještine i znanja na dobrobit svih Kanađana. Njihova je dužnost da služe javnom interesu kao nezavisni stručnjaci štiteći zdravlje i dobrobit svih Kanađana i njihovih zajednica". Toj se izjavi pridružio i Gary Corbett, predsjednik već spomenutog instituta.

Komentara 4

TO
torrente
09:32 20.10.2010.

pola j.. novinara ne zna ni prepisati j... vijest.zašto je to j... vladi zasmetalo?da nagađamo? pola j... članaka treba dešifrirati.

IB
istina_boli
22:04 20.10.2010.

Da, Kanada je navikana kao raj na zemlji, a u stvari je vrsta ledenog zatvora. Samo odbjegli indijanci, koji su na drzavnoj listi za odstrijel, zive potpuno slobodno, dok ih se ne do cepaju, a ostali su pod zestokom kontrolom.

UK
Ugo Kajvez
12:38 21.10.2010.

Još će na kraju ispasti da je SSSR bila majka svih demokracija ..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije