Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kanada

Kanadski premijer ispričao se zbog odbijanja židovskog izbjegličkog broda 1939.

Justin Trudeau u Davosu
Foto: Reuters/ PIXSELL
08.11.2018.
u 08:04

Najavio je i da će njegova zemlja raditi više na zaštiti kanadskih židova od nasilja

Kanadski premijer Justin Trudeau službeno se u srijedu ispričao zbog toga što je njegova zemlja 1939. odbila prihvatiti brod koji je prevozio više od 900 židovskih izbjeglica najavivši da će njegova zemlja raditi više na zaštiti kanadskih židova od nasilja. 

Brod St. Louis napustio je Hamburg u svibnju 1939. prevozeći židove koji su u očajničkoj potrazi za sigurnošću bježali od progona nacističke Njemačke. Nakon što su ga odbile primiti Kanada i druge zemlje, brod se vratio u Europu, a povjesničari su utvrdili da je više od 250 putnika na brodu završilo u nacističkim logorima smrti.

"Ispričavamo se njemačkim židovima, njih 907 koji su bili na brodu St. Louis, i njihovim obiteljima", kazao je Trudeau obraćajući se donjem domu parlamenta. "Žao nam je zbog bezosjećajnosti kanadskog odgovora. Žao nam je što se nismo ispričali i ranije", dodao je.

Do ove isprike dolazi nakon što je prije manje od dva tjedna napadač ubio 11 osoba, uključujući i jednu Kanađanku, u sinagogi u Pittsburghu. Kanadski židovi "razumljivo se osjećaju ranjivima" i upućeni su pozivi da se zaštite sinagoge i druga mjesta koja bi mogla biti na udaru zločinima iz mržnje, kazao je Trudeau tijekom sjednice parlamenta.

"I obvezujem se svima vama: učinit ćemo više", kazao je kanadski premijer istaknuvši da se 17 posto zločina iz mržnje počinjenih u Kanadi počini nad židovima. Čelnik Centra za Izrael i židovske poslove Simon Koffer Fogel pozdravio je Trudeauovu "povijesnu ispriku" i njegovu najavu boljih sigurnosnih mjera za židovske institucije.

Ranije tijekom dana kanadski premijer sastao se s Anom Marijom Gordon, jedinom preživjelom kanadskom putnicom s broda, i s njezinom obitelji istaknuvši tom prilikom potrebu borbe protiv antisemitizma. Liberalni kanadski premijer u više se navrata ispričao zbog lošeg postupanja njegove zemlje u prošlosti.

Prošloga tjedna posjetio je domorodačko stanovništvo u Britanskoj Kolumbiji kako bi se ispričao zbog vješanja njihovih vođa prije 150 godina. U svibnju 2016., šest mjeseci po stupanju na dužnost, Trudeau se pred parlamentom ispričao nasljednicima putnika s japanskog broda Komagata Maru, koji je prevozio Sikhe te muslimanske i hinduističke migrante kojima je 1914. na temelju imigrantskih zakona bilo onemogućeno ući u Kanadu.   

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Observer
Observer
09:45 08.11.2018.

Ovaj liberalni fanatik se ispricava svima i svakome , pederima jer nekada nije bilo pederskih brakova, cak se ispricava islamistickim teroristima ako su morali u zatvor i pri tom im daje milijunske odstete, odkako je njegova vlada legalizirala drogu koja se sada u Kanadi legalno kupuje , ispricava se i drogasima koji su do sada nabavljali drogu na ilegalan nacin. Sve je ovaj lik okrenuo naopako !

IG
igorl
08:26 08.11.2018.

Ovim putem zamolio bi turskog predsjednika Erdogana da se isprica sto su u 16. stoljecu turci napali tadasnje podrucje Republike Hrvatske. Takodjer bi molio da se nadje i isprica neki potomak dinastije Anzuvinaca za progon hrvata u 11. stoljecu. Hvala.

Avatar Analytic
Analytic
14:38 08.11.2018.

Neka se isprica u ime generala McKenzie-a sa grupno silovanje Kanadskih "mirnih" snaga po Bosni i Hercegovini zajedno sa Srpskim snagama.,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije