Naslovnica Vijesti Svijet

Kanada je prva članica koja napušta Protokol iz Kyota

Prethodno je na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP17 održanoj u nedjelju u Durbanu prihvaćen niz mjera
12. prosinca 2011. u 14:32 29 komentara 307 prikaza
Peter Kent (1)
Foto: Reuters/Pixsell

Kanada će napustiti Protokol iz Kyota i tako postati prva članica koja je to učinila, prenosi BBC. Odluku je najavio kanadski ministar zaštite okoliša Peter Kent navodeći kako taj sporazum za njegovu državu ne predstavlja put naprijed. Najavio je i kako će službeno obavijestiti UN o odluci svoje zemlje da istupi iz sporazuma koji je usvojen 1997., a čiji je cilj borba protiv globalnog zatopljenja.

Prethodno je na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP17 održanoj u nedjelju u Durbanu prihvaćen niz mjera, uključujući stvaranje Fonda zelene klime i produžetak Protokola iz Kyota, kao i obvezivanje na stvaranje novog sporazuma koji će ga naslijediti, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Protokol iz Kyota predvidio je smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova u razdoblju od 2008. do kraja 2012. godine. Njegova druga faza trajat će od 1. siječnja 2013. pa sve do kraja 2017. godine.

No, tu nije kraj – izaslanici su pristali na započinjanje pregovora o novom pravno obvezujućem sporazumu koji bi trebao naslijediti Protokol iz Kyota. Odluka o novom sporazumu trebala bi biti donesena 2015. godine, a stupanje na snagu predviđa se za 2020. Zasad je poznato da će pravnoj snazi tog sporazuma podložne biti sve zemlje koje su prihvatile Okvirnu konvenciju UN-a o klimatskim promjenama.

Pregovori u Durbanu nisu doveli do produženja pristanka na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova na koje su zemlje pristale na konferencijama u Kopenhagenu i Cancúnu 2009., odnosno 2010. godine.

Fond zelene klime stvoren je kako bi svake godine skupljao po 100 milijardi dolara sve do 2020. godine, a novac će biti namijenjen siromašnijim zemljama koje ne mogu ulagati u zaštitu okoliša. Međutim, nije mnogo postignuto oko dogovora o tome odakle i od koga će taj novac dolaziti. Pojavio se prijedlog da se novac skuplja naplaćivanjem međunarodne brodarine na temelju ispuštanja plinova, no on je naišao na snažan otpor.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    bolje da uzimate Novac za --prdez-- tko prdne mora platit,ahahahahahahah jer ispusta opasne plinove.ejejjejejej

  • Ljuti Sipak sa Kacine:

    Ovoj raspadajucoj organizaciji je konacno doslo vrijeme da prestane djelovati kao United Nations jer sama rijec united je vise nego sala. I gradjani New Yorka bi vise benificirali sa lijepim hotelom na mjestu gdje je sada UN.

  • -obrisani-:

    novinarko, bar u napomeni napisi sta o kjotou, koliko energije trosi amerika, koliko zagadjuje, da je neobavezuje ugovor i bla, bla, bla....to je zapravo prica....napisi nesto o paradoksu danasnjeg sveta....