Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje u domovini

Kanada deportirala ruandskog "poticatelja" genocida iz 1994.

djeca Tutsija žive u sirotištima
Profimedia
24.01.2012.
u 10:49

Mugesera je kao član tada vladajuće stranke Hutua navodno od svojih stranačkih kolega tražio da ubijaju Tutsije i njihova beživotna tijela bacaju u rijeku

Ruandski državljanin deportiran je iz Kanade u ruandski glavni grad Kigali gdje će se suočiti s optužnicom za pomoć pri poticanju genocida 1994. godine.

Leon Mugesera, donosi BBC, 16 se godina bori protiv deportacije, a žalbe na odluke suda slao je i nakon što je 2005. kanadski vrhovni sud potvrdio izručenje osumnjičenika.

U Ruandi će se suočiti s optužbama za poticanje genocida i zločina protiv čovječnosti koji su proizašli iz vatrenog govora protiv Tutsija 1992. godine.

Mugesera tvrdi da je govor izvađen iz konteksta, a priznao je kako se boji mučenja i smrti ako bude izručen. Njegovi odvjetnici zatražili su odgodu izručenja kako bi UN-ov odbor za borbu protiv mučenja istražio hoće li Mugesera biti u opasnosti od progona ako bude deportiran u Ruandu. Vrhovni sud u Quebecu jučer je odbio njegovu posljednju žalbu.

– Koliko znam, ne postoji više ni jedno otvoreno sudsko pitanje... Mugeseru ćemo deportirati što prije bude moguće – objasnio je službenik kanadske vlade.

Lokalni mediji objavili su da je Mugesera odveden u zračnu luku u Montrealu, a ruandski ministar vanjskih poslova Louise Mushikiwabo objavio je na Twitteru kako je Mugesera na putu prema Kigaliju.

Ruandska vlada pozdravila je odluku kanadskog vrhovnog suda.

Mugesera je u svom govoru 1992. kao član tada vladajuće stranke Hutua navodno od više od 1000 svojih stranačkih kolega tražio da ubijaju Tutsije i njihova beživotna tijela bacaju u rijeku. Tutsije je nazvao žoharima koje treba istrijebiti.

Promatrači ruandskog genocida tvrde da je njegov govor potaknuo masovna ubojstva koja su uslijedila dvije godine kasnije. Tijekom 1994. ubijeno je između 800.000 i milijun Tutsija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije