Naslovnica Vijesti Svijet

Kanađanin osuđen na smrt u Kini: Pogledajte trenutak kad mu je izrečena presuda

Nakon što je prvotno dobio kaznu od 15 godina zatvora sud je smatrao kako je to ipak preblaga kazna.
15. siječnja 2019. u 10:22 137 komentara 128816 prikaza
Robert Lloyd Schellenberg - osuđen na smrtnu kaznu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Sud u sjeveroistočnom kineskom gradu Dalianu osudio je 36-godišnjeg državljanina Kanade na smrt nakon što su donijeli zaključak da je kazna od 15 godina zatvora i 150 000 kineskih juana donesena u studenome prošle godine preblaga.

Donald Trump i Justin Trudeau Kanada Trudeau zahvalio Trumpu na potpori u sporu s Kinom

Na upit razumije li presudu, Robert Lloyd Schellenberg potvrdno je kimnuo glavom.

[video: 28820 / Oštra kazna u Kini]

– Sud potpuno odbacuje objašnjenje i obranu optužene osobe jer je u suprotnosti s činjenicama – rekao je sudac u sudnici, gdje je među okupljenima bilo i službenika iz kanadske ambasade. Optuženi se može žaliti na presudu višem sudu.

– Nisam krijumčar droge. Došao sam u Kinu kao turist – posljednje su riječi Kanađanina prije nego što mu je izrečena presuda.

Važno je napomenuti da ova presuda dolazi u vrijeme sve hladnijih diplomatskih odnosa Ottawe i Pekinga koji su započeli pritvaranjem direktorice kineske telekomunikacijske tvrtke Huawei, a i zbog američkih sankcija protiv Irana koje Kina nije htjela poštovati.

Nije se dugo čekalo na reakciju kanadskih vlasti koje su zabrinute zbog ovakvih odluka.

Robert Lloyd Schellenberg - osuđen na smrtnu kaznu | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je kako je njegova vlada jako zabrinuta zbog "proizvoljne" kineske odluke da na smrt osudi Kanađanina zbog krijumčarenja droge.

– Kao vlada, mi smo zapravo postrožili politiku koja traži od kanadske vlade da se uvijek zauzima za Kanađane suočene sa smrtnom kaznom bilo gdje u svijetu – rekao je Trudeau novinarima u Ottawi.

Vlada će to nastaviti činiti, dodao je.

Robert Lloyd Schellenberg - osuđen na smrtnu kaznu | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

U studenome 2018. na prvostupanjskom sudu Schellenberg je osuđen na 15 godina zatvora i 19.000 eura novčane kazne, na što se žalio. No postupak se okrenuo protiv njega jer je visoki sud u pokrajini Liaoningu ocijenio kaznu "preblagom" s obzirom na težinu djela.

Kinesko tužiteljstvo navodi da je Schellenberg član bande koja je planirala dopremiti u Australiju 222 kg metamfetamina u plastičnim kuglicama sakrivenima u automobilske gume.

Kina je već izvršavala smrtne kazne za zločine povezane s preprodajom droge.

VIDEO – napad na gradonačelnika Gdanska

[video: 28787 / Napad na gradonačelnika Gdanska]
ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  mogli ste biti novinari pa napisati da je ova osoba uhvaćena sa preko 200 kila droge u kini. dobio 15 godina. i da se žalio na presudu, i u tom ponovljenom suđenju mu je sud pravilno odrapio kaznu kakva ide ... prikaži još! za ovakve prekršaje. kina ima vladavinu zakona i ovakva žestoka kriminalna radnja se tamo drastično kažnjava. bit će prijenos smaknuća, pun stadion ljudi. zakone zemlje u koju ulaziš moraš poštovati. za razliku od npr. eu zakona, kojih se stranci ne trebaju držati, odnosno postoje olakšice... sad se prisjetiti opijumskih ratova, na štetu kine, posljedice za kinu.. pa se vratiti u 2019. godinu i shvatiti bit ove presude. dal se ovakav zločin isplati? mediji, mediji, jel znate da izraz, pojam, 'medij' znači sredstvo, prijenosnik... a ne stvaranje, u ovom slučaju vijesti!

 • Avatar Croat
  Croat:

  tesko je ovdje znati sto je prava istina ali ako je istina da je svjesno i dobrovoljno svercao takvu kolicinu droge onda mi ga ni najmanje nije zao mada sam u principu protiv smrtne kazne.

 • Deleted user:

  clanak je super jedino su zaboravili napisati da je navodno uhvacen s 200 kg. meth.-a , a u kini je mandatory zakon da se za preko 1kg droge dobiva najmanje 15 godina, dozivotni zatvor ili smrtna kazna te tri kazne ... prikaži još!e i apsolutno nista drugo, on je dobio 15 g. pa se zalio, kinezi zapravo pugube dosta stranaca za takve stvari