Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Kampanja za NATO započela - fijaskom

23.04.2006.
u 19:01

Hrvatska želi u NATO, pozivnicu očekuje 2008., a jasnoj poruci da je članstvo do 2010. sigurno nada se već na summitu u Rigi potkraj ove godine. Politički vrh smatra da smo spremni praktički sutra ući. No, dužnosnicima Saveza važnije je podizanje potpore u hrvatskoj javnosti za ulazak u NATO, koja je sada mršavih 30-ak posto. Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Minuto Rizzo kampanju je počeo u suradnji s MVP-om za nedavna posjeta Hrvatskoj, no u Savezu očekuju da najveći dio odradi hrvatska vlast.

Nacrt kampanje navodno već postoji u MVP-u, ali već prvi potez hrvatske strane, organiziranje puta u sjedište NATO-a u Bruxellesu za hrvatske novinare, završio je fijaskom! Ispraćeni smo uvjeravanjem iz MVP-a da ćemo u Bruxellesu čuti same pohvale za reforme, kao što su ih čuli hrvatski dužnosnici. Nekako u isto vrijeme, i predsjednik Mesić je iz San Francisca poručio da je reforma završena i da je HV strukturalno u standardu NATO-a. Jedino je polušaljiva poruka iz MVP-a "osim ako vam u NATO-u opet ne kažu nešto drugo" pozivala na oprez. Aludiralo se na višegodišnji "šum u komunikaciji" zbog kojega su naši političari iz NATO-a pamtili samo pohvale, a novinari kritike. I baš se to opet dogodilo!

Istina, u Bruxellesu smo čuli lijepe riječi za reformu pravosuđa, borbu s korupcijom i povratak izbjeglica te optimizam da bismo 2008. mogli dobiti pozivnicu za NATO. Ali i to da Hrvatska danas nije spremna za članstvo i da obrambena reforma ipak još nije gotova. Čuli smo čak ocjenu da su ostala dva kandidata, Makedonija i Albanija, u reformama otišle dalje od Hrvatske! Naša vlast se poziva i da konačno da punu potporu naporima NATO-a u svijetu, a ne da glumi neutralnost... Uglavnom, političari i dalje čuju jedno, a novinari drugo i čini se da to nikakva kampanja tako skoro neće promijeniti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije