Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomacija

Kampanja Bruxellesa: Prvo RH, potom druge zemlje iz okruženja

\'European Comission\'s president Jose Manuel Durao Barroso speaks to journalists during a joint press conference with the President of Madeira\'s Regional Government Alberto Joao Jardim (unseen) at F
AFP/PIXSELL
05.04.2011.
u 23:45

EK želi da Hrvatska što prije postane članica EU te se pokaže kao uspješna priča i poticaj drugima

Glavna je svrha posjeta predsjednika Europske komisije Josea Manuela Duraa Barrosa Hrvatskoj - u četvrtak i petak boravit će u Zagrebu, a potom će posjetiti i Sarajevo, Podgoricu i Skopje – potaknuti hrvatsku vladu da čim prije dovrši preostali posao istaknut u prošlomjesečnome EK-ovu Privremenome izvještaju o napretku, rekao je Večernjem listu EK-ov dužnosnik.

Ovim bi tempom, naime, završiti pristupne pregovore u lipnju bilo “krajnje teško”, a ni potpisivanje pristupnoga ugovora u prosincu ne bi bilo posve izgledno. Tada bi njegova ratifikacije mogla početi tek u 2012., a Hrvatska bi članicom Europske Unije postala “negdje tijekom 2013.”, objasnio je.

EK, međutim, želi da Hrvatska čim prije uđe u EU te se pokaže kao uspješna priča: i kao poticaj ostalim zemljama u području, i kao dokaz državama članicama EU koje su, nakon lošega iskustva s Bugarskom i Rumunjskom, i dalje sumnjičave prema proširenju.

- Upravo zbog potonjih Hrvatska mora pokazati vjerodostojna postignuća, da ima dostatan “track-record” (uvjerljive dokaze o provedbi usvojenoga europskoga zakonodavstva, op. a.) - rekao je EK-ov dužnosnik. Taj se zahtjev ponajviše odnosi na borbu protiv korupcije i organizirana zločina, kako na najvišoj tako i na mjesnim razinama vlasti, ali i na sve ostale primjere gdje se zakoni ne provode.

- Teško je to brojkama izraziti, toliko i toliko presuda, toliko krivaca u zatvoru, ali nije riječ ni o pukome dojmu. Pomagat ćemo Hrvatskoj da to čim prije ostvari i nećemo se gubiti u “tehnikalijama”, ali lopta je na hrvatskoj polovici igrališta – naglasio je EK-ov dužnosnik. Napomenuo je da je za Barrosa proširenje EU “strategija kojoj je on osobno dubinski predan”.

Tu će poruku, kao i onu o dobrobitima koje Hrvatsku čekaju od članstva kako kroz europske fondove i kroz sudjelovanje na tržištu bez granica od pola milijarde ljudi, tako i kroz uređenu pravnu državu Barroso prenijeti tijekom svojih razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor i s predsjednikom Ivom Josipovićem, u obraćanju Saboru, ali i građanima, s kojima će na jednome od zagrebačkih trgova popiti kavu.

U svijetlu posljednjih zbivanja na medijskome prostoru Barroso će, ističe EK-ov dužnosnik, posebno naglasiti da je “sloboda glasila temeljno načelo EU, koje svi moraju provoditi”.

U EU se čuje zamisao da bi prosinački summit EU trebao biti neka vrsta novoga “velikoga praska”: na njemu bi se obilježio završetak hrvatskoga pristupnoga postupka, s Crnom Gorom otvorili bi se pristupni pregovori, a Srbija bi postala kandidatskom zemljom.

- Crna Gora ima još dosta posla koji do tada treba obaviti, ali moguće je da u prosincu otvori pregovore – rekao je EK-ov dužnosnik. Za Srbiju nije bio toliko jasan. Konačno, Barroso ovaj put neće u Beograd; posjetit će ga, zajedno s Prištinom i Tiranom, tek “negdje na jesen”.

>>Pristupni ugovor s EU tek sljedeće godine!?

Komentara 77

UK
Ugo Kajvez
00:03 06.04.2011.

Imperijalističko smeće ..................... od**bite !! ..............

MM
Mladen Miletić
00:13 06.04.2011.

Kampanja Bruxellesa: Prvo RH, potom druge zemlje iz okruženja , jel hrabra Hrvatska je ipak kršila embargo na oružije te pokazala da nije kukavica i da zna pobjediti druge i duplo jače ; Dobro se snalazi nju najviše volimo jelel tu je cijeli jadran . Osim toga su dosta su izgladnjeli svi zgadila im se sloboda i samostalnost Hrvatske poluglad vlada i sada su zreli svi za put u EU !

RE
@rea
23:27 06.04.2011.

23:11h cviki Večina ljudi u EU je već sada protiv EU i želi da im se vrate nacionalne države! _________________________ Ni večina, ni većina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije