Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 20 GODINA

Kamenski: Znam da 'Pola ure kulture' nema u jesenskoj shemi

Branka Kamenski
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
14.05.2014.
u 10:56

Ne mislim se boriti za emisiju jer mi je to ispod časti, rekla je urednica dugovječne emisije

U dvadesetoj godini postojanja, kultna HTV-ova emisija iz kulture "Pola ure kulture" mogla bi se ugasiti. Naime, na opetovana i izravna pitanja članova Vijeća HRT-a, koji su na jučerašnjoj sjednici htjeli saznati kakva je sudbina te emisije, glavna urednica Prvog programa HTV-a Gordana Mrđen nije davala konkretan odgovor, već je samo uzvratila kako je raspisan natječaj za koncept nove modernizirane emisije o kulturi, no da treba vidjeti kakvi će se prijedlozi dobiti, a da "Pola ure kulture" možda bude išla dalje, a možda bude i zamijenjena nekom novom emisijom. Dodala je kako je sama urednica dugovječne emisije iz kulture Branka Kamenski još jesenas predložila emisiju o kulturi koja bi trajala 45 minuta.

Na njezine riječi reagirala je predsjednica Vijeća Nina Obuljen kazavši:

– Modernizirali ste tako i Vijesti iz kulture, a cijela javnost misli da ste napravili lošiji sadržaj. Argument modernizacije nije dovoljan za eventualno gašenje neke emisije. Nemojte gasiti dobre sadržaje koji imaju gledanost, a da točno ne znate što umjesto toga želite.

Kako bi razjasnili sudbinu emisije koja će upravo večeras emitirati svoje 640. izdanje, upitali smo urednicu "Pola ure kulture" Branku Kamenski je li njoj itko od nadređenih otvoreno rekao što će biti s njezinom emisijom.

– Ne, nitko mi otvoreno nije rekao što će biti s emisijom, no znam da u shemi za jesen nema ni "Pola ure kulture", kao ni "Drugog formata" kolegice Vlatke Kolarović. Znam da glavna urednica HTV1 želi jednu novu emisiju koja bi bila, kako je ona rekla jučer na Vijeću, velika i snažna. Ne znam što to znači – kazala nam je sinoć B. Kamenski objasnivši i o kakvom se to njezinu prošlojesenskom prijedlogu radilo. Kako je rekla, nadređeni su predložili da se njena emisija produži pa je ona uzvratila da emisija može trajati 45 minuta, ali da ime emisije mora ostati isto.

– Trebalo je to biti opet "Pola ure kulture" jer je to ime već postalo brend. Ideja je bila i da emisija dobije bolje produkcijske uvjete, odnosno novu scenografiju pa bi se onda u nju, nakon što bi dobila studio, mogli pozivati i gosti – pojasnila je Kamenski. Kao što znamo, emisija je ostala nepromijenjena, a sad joj prijeti ukidanje. Hoće li se i kako njezina urednica boriti za njezin opstanak?

– Ne mislim se boriti za emisiju jer mi je to ispod časti. Iza mene je 20 godina rada na projektu koji je do danas uspješan i gledan. Prihvatit ću svaku odluku nadređenih – kratko je uzvratila Kamenski, urednica čija emisija, kako doznasmo, spada među najjeftinije projekte HTV-a jer svaka emisija "Pola ure kulture" stoji tek malo više od tri tisuće kuna.

A za proizvodnju svakog "Drugog formata" trebao je HTV izdvojiti još manje – samo dvije tisuće. No, iako su u deset godina njezina postojanja, kroz više od 300 emisija prošli mnogi svjetski poznati gosti, i "Drugi format" našao se na listi za odstrel. Što će protiv takve odluke poduzeti urednica "Drugog formata" Vlatka Kolarović?

– Kao šefica, odnosno rukovoditeljica produkcijskog odjela za kulturu, umjetnost i religiju, ni ne mogu se boriti za svoju emisiju jer bi to bio sukob interesa. Poštovat ću odluku glavne urednice HTV1 Gordane Mrđen. No, s obzirom na to da smo prenapregnuti, jer naš odjel kulturom puni cijeli televizijski 3. program, strah me da mi ni ne možemo raditi nešto drugačije. Stoga, budemo li opet mi radili neki novi projekt iz kulture, on ne može biti bitno drugačiji od onoga što se sad kani ugasiti. Više bih voljela da ove dvije emisije ostanu, jer su one autorski projekti, ali da uz njih, u suradnji s Informativno-medijskim servisom, pokrenemo jedan novi tjedni kulturni magazin ili znatno proširene Vijesti iz kulture – rekla nam je Vlatka Kolarović.

Komentara 6

RA
Rangostar
13:46 14.05.2014.

Nazalost,ali nama trebaju navijaci na nogometnim utakmicama neko ko' ce urlati svih 90 minuta Hrva-Hrvacka-Hrva-Hrvacka, a ne tamo neki sto gledaju kulturu,znanost,umjetnost i sta ti ja znam.

LE
leurdovac
11:31 14.05.2014.

Stavite pola sata Mamića, bliže je stvarnosti.

Avatar Rin-Tin-Tin
Rin-Tin-Tin
22:35 14.05.2014.

Svaka cast emisiji, prvenstveno zbog Ilincicevih osvrta, ali ova Kamenski i njena emisija su prave okamine! Vrijeme je za drugaciji, zivotniji i moderniji pristup emisiji! Nije cudo da ljudi radije gledaju nogomet nego ovakve shablon 'kulturnjake'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije