Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rusija

Kalašnjikov je za 41 milijun dolara pao u ruke Krivoručku

'REFILE - CORRECTING COMPANY NAME    Russia's President Vladimir Putin (C) inspects the exhibits as he visits Kalashnikov corporate group under Izhmash Open Joint Stock Company in Izhevsk, September
Reuters/PIXSELL
26.09.2013.
u 20:36

Biznismeni Krivoručko i Bokarev kupili su 49 posto dionica, a u prvoj godini u tvrtku moraju uložiti još 78 milijuna dolara

Kalašnjikov Group, proizvođač popularne jurišne puške AK-47, prešao je u privatne ruke. Ruska državna tvrtka Rostec, u čijem je portfelju bio Kalašnjikov Group, prodala je 49 posto dionica strateškim partnerima Alekseju Krivoručku, vlasniku i Andreju Bokarevu. Oni su za svoj udio u toj tvrtki izdvojili 41 milijun dolara, ali imaju obvezu u iduće dvije godine investirati još 78 milijuna dolara u otplatu dugova, ali i u osuvremenjivanje proizvodnje.

Krivoručko je vlasnik Aeroexpressa, tvrtke koja ima koncesije na zračne luke u Rusiji. Bokarev je suvlasnik tvrtke za željeznički transport, tvrtke za eksploataciju ugljena i moskovskog metroa. Jedan od temeljnih uvjeta za kupnju Kalašnjikova bio je da ponuđači moraju biti ruski državljani. Kupoprodaju je odobrio i predsjednik Vladimir Putin koji je naglasio kako je javno-privatno partnerstvo jedan od najboljih oblika restrukturiranja tvrtki.

Krivoručko i Bokarev u najnovijoj akviziciji vide profitabilnu investiciju koja će se isplatiti za pet godina i zatim početi donositi profit. Njih dvojica u budućnosti kane sklapati partnerstva s tvrtkama izvan Rusije, ponajprije onima koje imaju nešto ponuditi u proizvodnji municije. Više od 95 posto osobnog naoružanja ruskih vojnika čini oružje toga proizvođača.

Kalašnjikov Group osnovan je u kolovozu ove godine, i to nakon bankrota tvrtke Izhevsk, koja je do sada proizvodila ovo oružje. Nova tvrtka nastala je udruživanjem Izhevska i još jedne tvrtke sa sličnom djelatnošću. Očekuje se da bi se ulaganjem proizvodnja mogla utrostručiti i doseći 1,9 milijuna komada godišnje, što bi moglo donijeti zaradu od 750 milijuna dolara. Izumitelj puške Mihail Kalašnjikov novoj tvrtki dao je prava za proizvodnju. Procijenjeno je da brend Kalašnjikov vrijedi 10 milijardi dolara.

>> Proizvođač kalašnjikova u krizi, ne zna kamo sa 17 milijuna pušaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije