Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEMORANDUM 3
Povratak na članak

Kakvu je Hrvatsku Rašković tražio od Tuđmana

Raškovićevi amandmani na Ustav RH pisani su da bi bili odbijeni i iskorišteni kao opravdanje srpske pobune

Komentari 40

MO
mobitel20
00:48 02.10.2017.

Milan Babic je svojim priznanjem optuznice i svojom izjavom pred Haaskim sudom sve rekao o nacifasistickoj ideologiji Raskovica,Milosevica, Seselja, Dobrice Cosica, Vucica,Nikolica,Vulina, Dacica, Vasilija Krestica i ostalih svetosavsko velikosrpskih "vedeta" tog vremena...Ali ipak moram pohvaliti temu teksta. Pohvalno je da se u poplavi jugonacionalisticko agenturnih petokolonaskih tekstova pojavljuje tekst suprotan interesima Pupovceve supruge Lukic i Lekovica.

VL
DU
Deleted user
04:49 02.10.2017.

Ne bih htio omalovažiti stručnjake za ustavna pitanja, ali Ustav RH je tada bio za teorijska prepucavanja, dok se na terenu doista "napucavalo" municijom i granatama i da je u Ustavu RH bilo zapisao XY ili AB, tako svejedno jer je navodna spontana pobuna srpske manjine bila inscenirana iz Beograda. Naravno, sad će se postaviti pitanje zašto ta tvrdnja i gdje su dokazi. Pa, da se ne lažemo, utipkajte u tražilicu film "Jedinica", o crvenim beretkama u koprodukciji Vreme i B92 pa ćete u prvom satu vidjeti, zaokruženo žutim linijama, da šefovi i šefići SDB iz Srbije vode pojedine "spontano" okupljene jedinice lokalnih Srba na području Hrvatske i glas spiker ih identificira imenom, prezimenom i tadašnjom funkcijom u SDB-u i opisuje kako su dostavljali oružje i municiju srpskoj manjini. Ukratko, Rašković je bio dovoljno tašt (kao i Pupovac danas) da se (samo)proglasi vođom srpske manjine, on je vjetrio te neke teze s pok. Tuđmanom pa sa "svojima" itd. itd. U zbilji, ratna zbivanja su išla svojom dinamikom koja je tempirana iz BG - neovisno o "trkeljadi" intelektualaca i (samo)proglašenih voždova. O čemu post festum svjedoči taj srpski film, dokumentarac koji je sve "posložio" kako je i doista bilo. U konačnici, bilanca rata je da nama najviše mila manjina spala s 600 tisuća približno na trećinu tog broja, da su uglavnom ostali stariji i to raspršeni u pasivnim krajevima i da nemaju prevlast ni u jednom bitnijem provinc. gradu danas - dakle, ne mogu uspostaviti elitu i lokalnu vlast

VL
PJ
pjole
08:17 02.10.2017.

Neka smo se riješili tih četničkih govana

VL
LU
lunar777
11:45 02.10.2017.

Treba napokon raskrinkati taj srbokomunistički mit Jasenovca i još više razgolititi laži.

VL
VR
vladimir.rozijan
10:10 02.10.2017.

Naš ustavni stručnjak je pravilno uočio pokušaj dijeljenja Hrvatske, pojmovima Slavonija, Hrvatska i Dalmacija . . .Da je taj program još uvijek na djelku je i govor glavara SPC:a Irineja pred par godina kada je u svom govoru spominjao, Slavoniju, Baniju, Liku, Dalmaciju a pojam HRVATSKA nije htio uzeti u svoja usta . . .Nemojmo imati iluzije da se nešto mijenja na sceni. Gosp Božovič, koji je bio Vučićev izaslanik na Božičnom domjenku u SNV, i tamo prijetio o "upotrebi svih raspoloživih sredstava" protiv Hrvatske da zaštiti Srbe u Hrvatskoj. Isti taj velikosrbin je nedavno bio u New Zorku i zajedno sa Emirom Kusdturicon ugovarao snimanje filma o "milijun srpskih žrtava u Jasenovcu" . . . A Pupovac je peta kolona tog novog velikosrpskog plana . . .

VL
PR
prajdali100
08:45 02.10.2017.

Kad im "u ono vrijeme" nije uspjelo nece nikada.Mogu pisati što god hoce.

VL
Avatar Musashi
Musashi
09:55 02.10.2017.

Baš zbog tih političkih muljada izgubili su rat jer im većina naroda nije znala zašto se bori pa nije bila motivirana, uz to su se pojavile svakojake paravojne četničke formacije i na kraj se nije znalo tko kome „komanduje“, k tome su krenuli u rat kao grlom u jagode kako su bili nadmoćni i vjerovali su da će sve biti bez puno truda gotovo za mjesec dana, pa nije potrebno da obznanimo prave namjere, sada opet muljeju bez jasnog političkog cilja, normalno, jer ga ne smiju obznaniti. Kod nas je bilo pa obrnuto, odmah smo znali za što se borimo, sa kime i sa čime sve idu na nas.

VL
Avatar vila velebita
vila velebita
08:13 02.10.2017.

Ma Srbi imaju problema na Kosovu i uskoro na Sandžaku...Bosna još nije završila... Mislim da mi više nemamo problema... Što god traže samo trebamo odbiti...

VL
LO
lojtra1
10:46 02.10.2017.

Jovan Rašković, psihijatar, poznavatelj i vođa koji je svojem narodu postavio vjerojatno najtočniju dijagnozu: "ludi narod".

VL
NA
narod1
09:51 02.10.2017.

Srbi nižu Memorandume i poraze, nije to ništa novo jer njihovi teritorijalni apetiti su trajni. Nama je bitno samo da izglasavamo 'Deklaraciju o jačanju Hrvatske vojske' to je sve što nam treba u odnosima sa plemenima sa istoka. Pa nek izglasavaju i bibliju ako hoće

VL
Avatar pendreck
pendreck
23:25 01.10.2017.

Jos malo pa ce Srbi biti nacionalna manina u Srbiji... pa ce biti memo 15...no nece pomoci ni to

VL
DU
Deleted user
11:01 02.10.2017.

ljubomir valković...tajnik....bratić mu je kardinal Bozanić...oba iz vrbnika na krku...sve je to slučajnost

VL
Avatar DŠ.....
DŠ.....
12:33 02.10.2017.

U Bjelorusiji su ruski i bjeloruski izjednačeni. (Palić: Apsolutno je ustavnopravno neprihvatljiva situacija da u jednoj državi postoje dva službena jezika koja bi bila pravno potpuno izjednačena.) Ti su redikuli samo trbuhozborci onih snaga koji bi najradije da Srba nemaa u Hrvatskoj. A to je HDZ-ova politika začeta još 1990. godine. Sjetimo se samo koliko je tisuća srpskih kuća stradalo izvan okupiranih područja, sjetimo se samo šikaniranja Srba na poslu. (Jurasić: Nije se prezalo ni od uopćavanja tinejdžerskih i izgreda šačice politički irelevantnih redikula unatoč odgovarajućoj reakciji državnih tijela.)

VL
Avatar debela koli
debela koli
07:29 02.10.2017.

Pretpostavio je šta će se desiti '95. Mudar čovek.

VL
Avatar DŠ.....
DŠ.....
11:17 02.10.2017.

U Bjelorusiji su ruski i bjeloruski izjednačeni. (Palić: Apsolutno je ustavnopravno neprihvatljiva situacija da u jednoj državi postoje dva službena jezika koja bi bila pravno potpuno izjednačena.) Ti su redikuli samo trbuhozborci onih snaga koji bi najradije da Srba nemaa u Hrvatskoj. A to je HDZ-ova politika začeta još 1990. godine. Sjetimo se samo koliko je tisuća srpskih kuća stradalo izvan okupiranih područja, sjetimo se samo šikaniranja Srba na poslu. (Jurasić: Nije se prezalo ni od uopćavanja tinejdžerskih i izgreda šačice politički irelevantnih redikula unatoč odgovarajućoj reakciji državnih tijela.)

VL
Avatar bodavica
bodavica
07:47 02.10.2017.

mislim da bi bilo dosta ovim novinarima koji ne znaju što pisati ostaviti se DOGME prošlosti jer je to više postalo GADLJIVO za čitanje, Umjesto da se piše o svakodnevnim brigama problemima i jadu življenja u ovoj našoj slobodnoj i jedva dočekanoj demokraciji" stalne teme su vam drugovi novinari PROŠLOST!!!!

VL
JJ
Jokoovo Jokoono
11:08 02.10.2017.

Jasno je da su i hrvatski i srpski nacionalisti pretjerali 1990. Izmanipulisani su i od nekih stranih faktora koji su bili uvijek protiv Jugoslavije kao zajednicke drzave Juznih Slavena ili onih koji su bili protiv Jugoslavije od 1963 kada sea se u njen ustav unosi ideoloska dogma da je Yu socijalisticka drzava. YU ustav je garantovao otcjepljenje ali normalno pod nekim uvjetima zbog ratova borbi i povjesti naroda narocito Hrvata i Srba koji naseljavaju vise republika odnosno pokrajina. Sto se tice takozvanog Bozicnog Ustava iz 1990 Hrvatske on je donesen jednostrano i onako kako je odgovarao hrvatskim nacionalistima u tom trenutku. Po Ustavima Jugoslavija Hrvatska je bila drzava Hrvata i Srba a BiH drzava Hrvata Srba i Muslimana. Recimo Ustav iz 1947 kaze da su Hrvati i Srbi potpuno ravnopravni u Narodnoj Republici Hrvatskoj. Dakle u Hrvatskoj tada postoje 2 konstitutivna naroda . 1990 Hrvati donosi konstituciju bez drugog konstitutivnog naroda to jest Srba i ne samo to, nego se Tudjman i kompanija cak i ne osvrcu na ustavne primjedbe srpskih celnika.

VL
HE
hr.eu
05:37 02.10.2017.

Što god je Rašković tražio - malo je tražio. Pa HDZ danas Pupovcu i gazdi Vučiću daje više!

VL
Avatar Hrvatski-Čovik
Hrvatski-Čovik
22:51 01.10.2017.

Raškovič je od Tuđmana tražio Hrvatsku bez 200 bogatih domoljubno odabranih balkanskih familija i brojne siromaštva raje koja uz Boga I domoljublje kopa po kontejnerima kao svoja na svome. Dr. Franjo nije dao ni milimetra svoje vizije pa danas imamoo ovu i ovakvu Hrvatsku iz koje mladi bježe a stari primaju sramnu penziju.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.