Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kakvu biste vi kovanicu? HNB poziva građane da izaberu izgled kovanice od 25 kuna

Do sada je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.
21. srpnja 2016. u 12:43 9 komentara 4096 prikaza
Prijedlog kovanica od 25 kuna za 25 godina neovisnosti
Foto: HNB

Hrvatska narodna banka (HNB) izdat će ove godine, u povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016., prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna, najavljeno je iz HNB-a.

Građane su pozvali da se uključe u odabir otkova kovanice između tri prijedloga likovnih rješenja akademskoga kipara Damira Mataušića.

Kako bi se građani mogli izjasniti o prijedlogu koji im je najprivlačniji, HNB je na svojoj internetskoj stranici objavio anketu koja je dostupna OVDJE, a rezultati ankete bit će uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o izboru najuspješnijega rješenja, nakon koje će slijediti izrada kovanice u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Prijedlog kovanica od 25 kuna za 25 godina neovisnosti | Autor : HNB Foto: HNB

Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u optjecaj 7. listopada ove godine, i to u količini od 50 tisuća komada. Do sada je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.

Prigodnim je kovanicama različite vrijednosti HNB do sada, primjerice, obilježavao primanje Hrvatske u Ujedinjene narode, 10. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, 500. obljetnicu tiskanja Senjskoga glagoljskog misala, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, uvođenje eura kao jedinstvene europske valute, održavanje Olimpijskih igara, jubilej 2000. godine ili održavanje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj te prvog kongresa Hrvatskih esperantista u Zagrebu.

>>Čekićem od 12 kilograma kuje novčiće s glagoljicom

Koji od ovih prijedloga je vama najprivlačniji za kovanicu od 25 kn?

 • Prijedlog 1 65,71%
 • Prijedlog 2 23,92%
 • Prijedlog 3 10,37%
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • ZGexil:

  osobno smatram, da bi kovanica trebala obilježavati 25 godišnja dostignuća mlade i drage nam države Hrvatske. dočim u 25 godina nismo postigli puno, gotovo ništa, za usporedbu kaj smo bili mogući postići, da smo najkasnije 96te u nacionalnom interesu normalno ... prikaži još!no krenuli. osim kaj smo godinama PASIVNO svjedočili pljački, prevari, obmani, lakomosti i izdaji hrvatskoga interesa i dobra na razne načine, kroz "hrvatsku" politiku i od iste, nama nametnute "elite", moralne nakaze našega društva, bez obzira na stranku, predlažem : zbog beskičmenog služanjstva stranim interesima, na kovanici bi obavezno trebala biti otisnuta masonska piramida a na njenoj špici petokraka kao oznaka političke pripadnosti vladajućih i njihovog nama "podarenog napretka". svima njima na "diku i čast".

 • osica:

  Prvi prijedlog " kuna s kitinjastim repom je autentična, jedinstvena i neponovljiva kod drugih". Sviđa mi se.

 • Avatar Daruvar_
  Daruvar_:

  Stavite neku znanstvenicu na kovanicu.