Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAJANJE PUNO FAKTORA

Meteorolog otkriva dugoročnu prognozu za zimu: Što nas sve očekuje

Odlična atmosfera na zagrebačkom Adventu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
22.12.2023.
u 08:41

Prosinac će ostati topao, a otopio se san o bijelom Božiću. Za doček Nove godine bit će hladnije nego za Božić, no temperature neće padati ispod nule

Prema svim pokazateljima, pred nama je još jedna blaga zima. Najviša temperatura tako će danas biti od 8 do 12, duž obale i na otocima između 13 i 16 °C, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić napominje kako zime u uvjetima klimatskih promjena nisu više što su nekoć bile.

Posljednja prosječna hladna zima u Hrvatskoj je zabilježena 2016./2017. godine. Rekordni snijeg u Zagrebu pao je 2013. godine, a godinu prije toga snijeg je zatrpao Dalmaciju. Također, 2003. izmjerena je apsolutno najniža temperatura zraka u Hrvatskoj - -34,6 Celzijevih stupnjeva u Gračacu.

Na vrijeme u Europi utječu mnogi faktori, ponajprije zbivanja nad Altantikom te potom snježni pokrivač u Sibiru i El Niño, fenomen iz Pacifika. Uzeći sve u obzir, Vikić-Topić ističe kako će toplije vrijeme dominirati jugom kontinenta, dok će hladnije od prosjeka biti na sjeveru.

VEZANI ČLANCI:

Prosinac će ostati topao, a otopio se san o bijelom Božiću. Za doček Nove godine bit će hladnije nego za Božić, no temperature neće padati ispod nule.

Siječanj će biti topliji od prosjeka, a i kišovitiji. Uz to, vjerojatno će na kopnu biti manje dugotrajnih magli. Toplija od prosjeka bit će i veljača, ali ne toliko kao siječanj. I ove je zime u tom mjesecu najveća mogućnost za buru, snijeg i hladne epizode. Meteorolog napominje kako će zima biti blaga, vjerojatno toplija nego lani. 

VIDEO Snijeg pada u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije