Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako vam se sviđaju ovi primjeri iz novog Hrvatskog pravopisa

U potrazi za normom: Institut za jezik i jezikoslovlje nudi novi Hrvatski pravopis
14. travnja 2013. u 17:50 0 komentara 1443 prikaza
pravopis
Foto: VL

Je li konačno odzvonilo hrvatskome pravopisnome neredu? Hoće li Hrvatska konačno dobiti jednu pravopisnu normu? Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje danas će u podne predstaviti prijedlog novog Hrvatskog pravopisa na kojemu je više mjeseci radilo četrnaest stručnjaka. Radnu inačicu danas je objavio i Večernji list kao prilog javnoj raspravi u koju se, prvi put u povijesti, mogu uključiti svi hrvatski jezikoslovci, sve hrvatske javne ustanove, ali i svi govornici hrvatskoga jezika.

Određena prednost

Ravnatelj Instituta Željko Jozić nema dvojbe. Prigovori koji se najčešće čuju na kongresima profesora hrvatskoga jezika ili u razgovoru sa studentima i stručnjacima različitih struka, govore o tome da dvostruka pravopisna rješenja, prisutna i česta u postojeća četiri pravopisa koja se danas koriste, zbunjuju. Prema njegovu mišljenju Hrvatski pravopis mora biti jedan, općenacionalni i obvezujući. No, i novi Institutov Hrvatski pravopis donosi neke dvostrukosti.

– Određen broj dvostrukih rješenja ostao je i u ovoj radnoj inačici, ali sveli smo ih na ona koja pravopisna praksa i uporaba dosad nisu razriješile. No, mi smo ih normativno odredili. To znači da je u pravopisu nedvosmisleno naznačeno koje inačice smatramo istovrijednima, a koje normativno lošijima u školskoj i općoj standardnojezičnoj uporabi. U našoj inačici razlikujemo preporučenu inačicu, dopuštenu inačicu i istovrijedne inačice te ih jasno označujemo. Preporučena inačica ona je inačica za koju smatramo da ima normativnu prednost pred drugom inačicom koju navodimo. Tu, preporučenu inačicu, preporučujemo za školsku i opću uporabu. Preporučena se inačica nalazi u osnovnome tekstu – ističe Jozić.

Koja je uloga napomena

A što je s dopuštenim inačicama?

– Dopuštena inačica ona je inačica koja nema normativnu prednost, ali je zbog tradicije ili čestoće u uporabi ne zanemarujemo. Uz takve smo inačice nastojali dati objašnjenja njihova normativnog statusa. Dopuštena se inačica nalazi u napomeni. Čitatelj koji ne želi dodatne obavijesti i koji uvijek želi odabrati onu inačicu koju mi preporučujemo, ne treba čitati napomene, a čitatelj koji želi sam procijeniti ili dobiti dodatnu obavijest, dobit će je u napomeni. U iznimnim slučajevima imamo i istovrijedne inačice. Njihov smo broj nastojali svesti na najmanju mjeru – kaže Jozić.

Autori ovog kolektivnog pravopisa proučavali su više od osamdesetak pravopisnih izdanja nastalih od početaka hrvatskoga pravopisanja, ali i onih dvadesetak nastalih od početaka hrvatske samostalnosti.

– Naš Hrvatski pravopis doista nije ni bio zamišljen kao pravopis koji će se ugledati na neki od postojećih pravopisa. Naš je cilj bio napisati novi pravopis, ne favorizirajući ni jednu pravopisnu kodifikaciju nego se držati triju temeljnih načela: načela sustavnosti, tradicijskoga načela i načela ovjerenosti u praksi. Naš prijedlog pravopisa nije podilaženje jezičnom nemaru govornika hrvatskoga jezika, on je jasna kodifikacija, s čvrstim i dobro izbalansiranim pravilima koja se u pravopisanju moraju poštovati. Jednakovrijedne ili potpune dvostrukosti iznimno su rijetke (npr. religijsko-moralni krug riječi motiviranih riječju grijeh: grješnik i grešnik), dok je nešto više onih koje smo hijerarhijski diferencirali, odnosno u slučaju dvojnosti dajemo prednost i preporuku jednom rješenju, a ono drugo ostavljamo kao pravopisnu mogućnost (npr. neću je preporučeno, a ne ću samo dopušteno). U slučaju preporučeno-dopušteno jedno bismo rješenje propisali na službenoj, standardnojezičnoj, pa tako i udžbeničkoj razini, a ono drugo (koje ne smatramo pogrešnim) ostavljamo za neslužbenu uporabu – ističe ravnatelj Željko Jozić uoči javne rasprave.

>> Stožer za obranu hrvatskog Vukovara: Pišimo 'naručba', 'srbski', 'diete'...

Evo nekih primjera iz novog Hrvatskog pr

Evo nekih primjera iz novog Hrvatskog pravopisa

Stranu riječ treba, kad god je to moguće, zamijeniti hrvatskom riječju:

bypass – premosnica

chatroom – pričaonica

e-mail – e-pošta

e-poruka

e-adresa

Pisanje stranih riječi:

jazz

rock

punk

funky

house

indie

soul

Riječi fonetizirane, tj. prilagođene hrvatskomu jeziku:

evergrin

folksdojčer

garsonijera

intervju

kapučino

žardinijera

rokerica

panker

brejkdenser

hevimetalac

rejver

čegevarist

bredpitovski

miroovski

minhenski

čikaški

njujorški

dablinski

šengenski

aparthejd

cunami

didžeridu

džihad

karpačo

kroasan

viski

tofu

Ban Ki Mun

Bašar al Asad

Akira Kurosava

Melina Merkuri

Bombaj

Kjoto

Pjongjang

Tokio

Pohrvaćuju se:

papa Franjo

Ivana Orleanska

Kijev

Krakov

Lavov

Varšava

Ženeva

Beč

Mjanmar

Džibuti

Monako

Pisanje niječnog oblika prezenta glagola htjeti

neću, nećeš, neće, nećemo, nećete, neće

Sastavljeno pisanje:

uime, uinat

Još neki primjeri:

SMS-ati

INA-in

Mađarska, komunikej, fengšuija, bonsaija, holokaust

letak letci, bitak bitci, svetak svetci, predak predci, sudac sudci, uradak uradci, dodatak dodatci, zgoditak zgoditci,

grijeh, greška, pogreška ali i grjehovi i grehovi, kresovi i krjesovi, bregovi i brjegovi, grešnik i grješnik

strijela strelica

Tko čini pogreške nije gre&scaron

Tko čini pogreške nije grešnik ili grješnik

Intrigantna je i riječ pogreška, koja je etimološki doduše vezana uz grijeh, pa ipak ne pripada religijskome leksiku ili, kako bismo to mi u šali rekli, onaj koji čini pogreške nije grešnik ili grješnik.

I zato smo je iz toga kruga jednakovrijednih dvostrukosti izdvojili i propisali kao pogrešku, ističe Jozić koji javnosti poručuje da ovo nije konačna inačica Hrvatskoga pravopisa. Jozić ističe da pravopis mora biti opće dobro, javno dostupan i besplatan te da će se danas naći i na internetu, na adresi www.ihjj.hr.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.