Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deutsche Welle

Kako uopće platiti za stan u Njemačkoj?

Berlin
Reuters/PIXSELL
23.07.2017.
u 08:34

Iako je pristupačnih stanova, pogotovo u velikim gradovima, sve manje, politiku ovaj problem pretjerano ne zanima.

Živjeti u unajmljenom stanu u njemačkim gradovima polako postaje luksuz. No manjak stanova ne igra nikakvu ulogu u predizbornoj kampanji. Makar je situacija kritična, rješenje nije na vidiku.

Za 30 eura se u Njemačkoj npr. može kupiti jedan srednje veliki buket cvijeća ili namirnice za nekoliko dana, kompjutersku igricu, knjigu…Ili toliko, prema studiji časopisa Finanztest stoji mjesečno samo jedan jedini četvorni metar stana u najboljem dijelu Münchena. Za stan od stotinjak metara to znači najam od 3.000 eura mjesečno. Bez režija, piše Deutsche Welle. 

Jedva ispod 11 eura "po kvadratu"

Ovo je ekstremni primjer jer se radi o najskupljem gradu u Njemačkoj i dobrom položaju i opremi stana. No prosječna cijena unajmljenog stana je posljednjih godina u Njemačkoj porasla do neslućenih visina. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u Münchenu, ali i ostalim atraktivnim većim gradovima poput Kölna, Hamburga, Düsseldorfa, Stuttgarta, Frankfurta ili Berlina se popela na preko 10 eura.

U Münchenu je prosjek 11,18 eura. I za one koji se odluče na kupnju stana situacija nije mnogo drugačija: 3.500 eura po četvornom metru nije rijetkost, a cijene vrtoglavo rastu jer je i potražnja nezapamćena. Jagma za velikim gradovima je posljedica procesa reurbanizacije. "Više od pola pripadnika jednog naraštaja u međuvremenu studira. A ne studira se na selu nego u većim gradovima. Jasno je gradovi privlače mlade", kaže Susane Heeg, profesorica za geografski urbanizam na Sveučilištu u Frankfurtu. Tko si to može priuštiti, nakon studija i ostaje u gradu.

 

Komentara 106

BL
blekpanther
10:23 23.07.2017.

Ako si pilot Lufthanse ostaneti i vise od 1000€ ali vecina samara tanjure u hotelskim kuhinjama i prevrce starce po starackim domovima, pa njih pitajte koliko ostane mjesecno.

TO
tomisl
10:21 23.07.2017.

Vecina hrvata koji u danasnje vrijeme odu tamo rade neke usluzne poslove i dobiju max. 1500 € netto i dok sve plate malo ostane. A nema mame i tate brata i sestre , prijatelja da molo pomognu kad zatreba.

IL
ilijan
09:22 23.07.2017.

U njemačkoj se više eura zaradi nego u Hrvatskoj ali ih manje u džepu ostane. Jer je standard života jako skup. Stanarina, režije,auto, životne namirnice na to odpada i do 95 posto zarađene plaće tako da dugo dugo treba šteditii da bi naprimjer mogao si priuštiti dva tjedna odmora u Hrvatskoj a da ne govorim u Njemačkoj. U Njemačkoj na selu je skuplji odmor od naj luksuznijeg odmora u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije