Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konstituiranje skupštine

Kako teku pregovori Možemo! i SDP-a: Kome će pripasti pozicija čelnika Skupštine?

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
05.06.2021.
u 14:00

Joško Klisović spominje se kao potencijalni predsjednik zagrebačkog parlamenta.

Konstituirajuća sjednica Gradske skupštine zakazana je za 17. lipnja, a do tada će, uvjeren je novi gradonačelnik Tomislav Tomašević, biti gotovi pregovori Možemo! sa SDP-om za većinu u gradskom parlamentu.

Možemo! je osvojio 23 mandata, a SDP pet od ukupno 47 pa će zajedno tako imati komotnu većinu i za slučaj da netko odluči “obrnuti kaput” ili da se koalicija osipa. Zapravo, naglašava i jedna i druga strana, još uvijek nisu dogovorili radi li se o koaliciji ili projektnoj suradnji, a nije dogovoreno ni tko će biti predsjednik Skupštine.

Neslužbeno se iz SDP-a može čuti kako većina njihovih članova ipak smatra da, s obzirom na nerazmjer broja mandata, mjesto predsjednika Skupštine ne pripada njima iako je Tomašević već rekao da je običaj da na to mjesto sjedne netko od partnera koji ima manji broj mandata, a s obzirom na to da je Joško Klisović nosio listu i bio kandidat za gradonačelnika, on se logično nametnuo kao jedna od opcija.

Tomašević pomogao ženi koja se onesvijestila: “Prišao je da joj pomogne, a prvo je došao sanitetski prijevoz”

Ni jedno drugo ime još se ne spominje, no s obzirom da je Možemo! birao toliki broj građana Zagreba, kažu iz SDP-a, bilo bi logično i da iz njihovih redova bude i predsjednik Skupštine, jednako kao i jedan potpredsjednik te da drugi potpredsjednik bude iz SDP-a.

Zasad bi 20 skupštinara iz Možemo! trebalo prihvatiti mandate, a kojih troje će sjesti na mjesto gradonačelnika i njegovih zamjenika još se nisu dogovorili. Od petero zastupnika s liste SDP-a, neslužbeno doznajemo, jedino Ivan Račan razmišlja hoće li u Skupštinu, a njega bi mogao zamijeniti epidemiolog Branko Kolarić.

Može se čuti i da Miroslav Škoro (Domovinski pokret) najvjerojatnije u gradski parlament neće, a predsjednik iz prošlog saziva, HDZ-ov Mislav Herman, sad će biti dio oporbe koja će, kako je rekao, biti “oštra i jako paziti na ono što dolazi od novog gradonačelnika”.

VIDEO Tomašević: Ništa nećemo raditi preko koljena, prvo ćemo obaviti razgovore sa svim pročelnicima

Komentara 16

KI
kizz111
14:30 05.06.2021.

žetončići se slažu

IL
ilustrator
14:31 05.06.2021.

ima li imalo dostojanstva u sdp?

ZA
Zapadnjak
15:23 05.06.2021.

Da sam sdp-ovac u ovim pregovorima bilo bi me sramota traziti mjesto predsjednika skupštine s obzirom na to kakav je odnos snaga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije