Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako su ubijeni Stjepan Ševo i njegova obitelj

Talijanski zastupnik traži istragu ubojstva hrvatskog emigranta 1972. u Italiji
06. prosinca 2014. u 08:45 98 komentara 24330 prikaza
Vinko Sindičić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

U talijanskom parlamentu zatraženo je rasvjetljavanje ubojstva Stjepana Ševe i njegove obitelji 1972. godine u Italiji u mjestu San Dona di Piave pokraj Venecije. Senator Sjeverne lige Jonny Crosio uputio je parlamentarno pitanje talijanskim ministarstvima unutarnjih poslova i pravosuđa glede tog ubojstva na talijanskom teritoriju, a pretpostavlja se da je i u ovom slučaju počinitelj Vinko Sindičić.

Revolucionarno bratstvo

„U noći između 23. i 24. kolovoza 1972. u mjestu San Dona di Piave (Venecija) ubijen je jugoslavenski državljanin Stjepan Ševo (36), zajedno sa suprugom Tatjanom (26) i kćeri Rose Marie (9). Stjepan Ševo bio je jedan od čelnika Hrvatskog revolucionarnog bratstva utemeljenog poslije Drugog svjetskog rata radi borbe protiv Titova komunističkog režima“, piše Crosio ministarstvima te nastavlja: „Dana 12. listopada 1988. u Škotskoj je uhićen te zbog pokušaja ubojstva jednog hrvatskog disidenta, osuđen na 15 godina zatvora Vinko Sindičić (46), osumnjičen da je agent beogradske tajne policije.“

Crosio iznosi kako su tijekom tog procesa izašli na vidjelo „dokazi o ubojstvu u San Dona di Piave na osnovi kojih je tužiteljstvo u Veneciji zatražilo od britanskih vlasti dokumentaciju“. Britanska je istraga među osobnim stvarima Vinka Sindičića pronašla zapis u kojem on, uz ostalo, piše: „Mala me fiksirala u oči kada sam joj ubio majku. Onda sam ubio i nju.“ To sada iznosi Crosio i citira još jednu primjedbu Sindičića o tom događaju: „Stipe Ševo je mislio da ću s njime otići na odmor, ali je dobio što je zaslužio.“

Tadašnji tužitelj u Veneciji Giancarlo Bagarotto izjavio je glede istrage o ubojici da se odmah „posumnjalo na profesionalca vezanog za beogradske vlasti“.

Talijanski senator Crosio sada iznosi kako je za vrijeme procesa u Velikoj Britaniji utvrđeno da je Vinko Sindičić bio članom trećeg odjela tajne službe koja je više puta eliminirala disidente u inozemstvu. To su, navodno, potvrdili svjedoci.

Međunarodne istrage

Parlamentarna skupština Vijeća Europe osudila je zločine koje su počinili režimi komunističkog režima, podsjeća Crosio i naglašava kako poslije pada tih režima u državama srednjoistočne Europe nisu uvijek uslijedile međunarodne istrage o počinjenim zločinima.

„Počinitelji tih zločina nisu izvedeni pred međunarodni sud kao što je to učinjeno za užasne zločine nacizma“, piše Crosio i podsjeća kako se u Njemačkoj vodi proces protiv članova jugoslavenske tajne službe. Crosio postavlja pitanje ministarstvima unutarnjih poslova i pravosuđa hoće li pokrenuti inicijative da se konačno dozna istina o ubojstvu obitelji Ševo na talijanskom teritoriju. Na osnovi spomenute rezolucije Vijeća Europe, podsjeća Crosio, Italija bi trebala pokrenuti takvu inicijativu.

>> Sindičić u slučaju Perković svjedoči u veljači

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • pricalica:

    A kada i hoće li ikada 'naša' ministrica vanjskih poslova Pusićka postaviti Britancima pitanje u vezi s predajom Hrvata, Bošnjaka, ... 1945. drugu Titu na nemilost???

  • Deleted user:

    Ubiti 9 godisnju djevojcicu mogu samo smisliti zlocinacki umovi ,koje je stvorila crvena zlocinacka ideologija.koju jos sluzbeno nije osudio Ivo Josipovic

  • IVANIVANIVAN:

    Prije par dana je upućeno pismo na Pantovčak po pitanju tog ubojstva .