Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILIJUNI SE TOPE

Kako su propali Majoli, Ivanišević, Orešar i Mavrović

iva majoli,goran ivanišević
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
27.03.2013.
u 11:30

Osobni stečaj - čeka se zakon koji bi građanima pomogao da se izvuku iz gliba

Stan Ive Majoli i njezine majke nije se ni u utorak našao na javnoj dražbi jer još uvijek nema zainteresiranih kupaca koji su spremni uplatiti postotak kako bi pristupili dražbi. Odvjetnik Ive Majoli Fran Olujić ponovio je “kako se želi postići bolji dogovor s bankom, a zato se ne zna kada će biti održana sljedeća dražba.” Majoli, Ivanišević i Orešar tri su bivša tenisača koja su u posljednje vrijeme u žarištu interesa zbog bogatstva koje im se istopilo. Iako se nekima čini nevjerojatno da se tako olako mogu potrošiti milijuni, psiholozi to tumače jednostavnim receptom.

– Nekada ste bili top sportaš, sada to više niste i zbog toga velik broj sportaša pada u depresiju. Jedan od lijekova je trošenje novca, ili na skupe provode ili se upuštaju u poslove za koje se nisu stručno savjetovali i koji zato propadaju – komentar je jednog psihologa.

Nije predao papire

Naravno, isto pravilo ne vrijedi za sve sportaše – neki su više ulagali u provode, neki su pogrešno usmjerili biznis, nekima politika pomaže da se provlače u poslovnom svijetu... Iva Majoli kombinirala je jedno i drugo, Ivanišević je loše vodio posao, moglo bi se isto reći i za Željka Mavrovića, dok je Orešar posao pokrenuo pod drugim okolnostima, u zlatno vrijeme pretvorbe i privatizacije, a država mu i danas oprašta dugove. O milijunskim dugovima Ive Majoli dugo se nagađalo, a doveli su je do financijskog sloma, zbog čega je sud odlučio njezin stan vrijedan 5,4 milijuna kuna i stan njezine majke vrijedan 1,9 milijuna kuna staviti na javnu dražbu. Iz minusa se htjela izvući prošle godine prodajom trećine svog teniskog centra, no kupca nije bilo.

Pogrešnu nišu u biznisu odabrao je očito i njezin kolega Goran Ivanišević, čija je tvrtka Sport line krajem siječnja podnijela zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe. No kako potrebna dokumentacija nije predana u zakonskom roku, predloženo je pokretanje stečajnog postupka. Dug tvrtke je 5,7 milijuna kuna, od čega je dug državi 1,1 milijun kuna. I njegovoj tvrtki Goran promocija, koja se bavi nekretninama, račun je blokiran oko godinu i pol dana, a ima minus od 1,14 milijuna kuna.

Orešar je za mnoge posve drugačija priča jer je tvrtku Jadrankamen kupio, proširio bogatstvo i na druge tvrtke, a za sobom ostavio stečaj nad njima ili sporove, dugove i tisuće očajnih zaposlenika. Ušao je i u splitske tvrtke Monter i Uzor, a 2004. godine u projekt Hoteli Novi u Novom Vinodolskom.

Željko Mavrović govorio je da njegovu proizvodnju kruha ugušila recesija, ali da nije ostao dužan radnicima, no bankama jest. No iako se priča o njihovu bankrotu, mnogi vjeruju kako svi ti sportaši ipak nisu potrošili svu ušteđevinu te da su dio imovine ili prebacili na nekoga, kao primjerice Ivanišević na svoju ženu, ili je smjestio na račun neke od stranih banaka. Iako, iskustva izvana pokazuju da su neki sportaši doslovce bankrotirali.

Vrhunac rastrošnosti

Bankrot sportaša prisutan je vani među tenisačima, boksačima, u NBA ligi... Vrhunac rastrošnosti pokazao je boksač Mike Tyson s bankrotiranih 400 milijuna dolara. Prije nekoliko godina analiza magazina Sports Illustrated utvrdila je da čak oko 80 posto igrača američkog nogometa (NFL) ode ili su na rubu bankrota u samo dvije godine nakon završetka igračke karijere, a 60 posto košarkaša u NBA ligi izgube svu zaradu unutar pet godina. Apsurd je možda govoriti o osobama koje su potrošile milijune kada ista sudbina trenutačno muči građane s prosječnim primanjima.

Nedavna je procjena Udruge sindikata bila da više od 10.000 osoba spremno na osobni bankrot, koji bi pomogao građanima, ali isto tako i propalim sportašima, ali ne i njihovoj propaloj imovini, da imaju financijskog vodiča, odnosno svog stečajnog upravitelja i izvuku se s dna. On bi nadzirao prihode građana, ostavljao mu određeni dio za preživljavanje, te s vjerovnicima dogovarao otplatu. Proces traje od tri do pet godina. Potrebu donošenja zakona ovih je dana naglasio i predsjednik Josipović.

>> Goran Ivanišević vilu u Splitu prodao ruskom bogatašu

>> Josipović odgovara bankama: Što je to ako ne dužnička kriza?

Komentara 1

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
16:21 27.03.2013.

Mi imamo firmu i ide dobro mozemo otvorit jos jednu i dignut kredit pa placat prvoj firmi za '' usluge '' i prebacit malo gubitka u novu firmu pa je poslat u stecaj tako da zaradimo malo novca DZABE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije