Naslovnica Vijesti Svijet

Kako se u Europskoj uniji bore protiv prostitucije

Nova njemačka vlada najavila je izmjene Zakona o prostituciji. No ženske aktivistice traže potpunu zabranu. Dok Francuska planira kazne za korisnike seksualnih usluga, Švedska s tom mjerom nema samo pozitivna iskustva.
06. prosinca 2013. u 12:37 1 komentara 1338 prikaza
Prostitucija
Foto: DPA/PIXSELL

Prostitucijom se godišnje zaradi oko petnaest milijardi eura, pokazuju posljednji podaci Statističkog zavoda Njemačke. Iako se točan broj može samo nagađati, pretpostavlja se da u Njemačkoj radi oko 400 tisuća prostitutki.

Kako bi poboljšala socijalni i pravni položaj tih žena, njemačka je vlada još 2002. godine donijela takozvani Zakon o prostituciji. Od tada je prostitucija u Njemačkoj priznata kao legalni način zarade, što znači da svaka prostitutka ima socijalno osiguranje te mogućnost da pravnim putem potražuje novac koji nije dobila za svoje usluge.

Iako su navedena prava sadržana u spomenutom zakonu, u Saveznoj agenciji za rad registrirane su svega 44 osobe koje se bave prositucijom. "Problem je u tome što zakon pogoduje svodnicima", kazao je za prvi program njemačke javno-pravne televizije ARD Helmut Sporer, augsburški policajac koji već 20 godina radi u takozvanoj Četvrti crvenih svjetiljki.

Mnoge prostituke ne poznaju svoja prava

Vlasnicima bordela je prema Zakonu o prostituciji dopušteno ograničeno davanje naloga prostitutkama koje su često samo prividno samostalne. "To je povreda ljudskog dostojanstva i prepušta prostitutke koje ne poznaju svoja prava na milost i nemilost svodnicima", smatra policajac Sporer.

To se pogotovo odnosi na mlade žene iz istočnoeuropskih zemalja, a koje se u Njemačkoj prostituiraju protiv svoje volje. I ženski časopis 'Emma' kritizira postojeći zakon jer smatra da on pogoduje modernom ropstvu. Zato izdavačica časopisa Alice Schwarzer zahtijeva da se Zakon o prostituciji pod hitno doradi.

„Naši ciljevi su zaštita i otvaranje mogućnosti ženama za napuštanje prostitucije te mogućnost kaznenog gonjenja svih onih koji ih iskorištavaju“, kazala je Schwarzer za ARD.

Veća prava za žrtve prisilne prostitucije

U koalicijskom ugovoru nove njemačke vlade predviđene su promjene tog Zakona, pogotovo što se tiče prisilne prostitucije. "Nećemo samo kažnjavati počinitelje koji prodaju ljude kao robu i sile ih da se bave prostitucijom. Postupat ćemo i protiv onih koji iskorištavaju bezizlazan položaj tih žrtava", kazala je Erika Steinbach, predsjednica radne skupine Ljudska prava i humanitarna pomoć Kluba zastupnika stranaka CDU/CSU.

Žrtve prisilne prostitucije, koje često ilegalno borave u Njemačkoj, moći će dobiti pravo boravka ako svjedoče u kaznenom postupku. Osim toga, kažnjavanje počinitelja bit će moguće i bez svjedočenja žrtve.

Francuzi kažnjavaju i korisnike seksualnih usluga

Francuska vlada ne poduzima samo mjere protiv prisilne prostitucije, nego su u toj zemlji već desetljećima zabranjeni i svodništvo i bordeli. A sada su u planu novi pooštreni propisi. Tako će korisnik seksualnih usluga, ako ga uhvate na djelu, ubuduće mora računati s kaznom od 1.500 eura, a kod ponovnog prekršaja kazna će iznositi 3.750 eura. Kritičari prigovaraju da se time neće suzbiti prostitucija nego će se samo ženama koje na taj način zarađuju za život otjerati mušterije.

Ta tema je podijelila francusko društvo. Dok feminističke udruge već tjednima vode kampanje za donošenje tog zakona, udruge prostitutki prosvjeduju, a korisnici njihovih usluga skupljaju potpise protiv planiranog zakona.

U Švedskoj povećan broj silovanja prostituki

Šveđani još od 1999. godine zakonski kažnjavaju sve korisnike seksualnih usluga, no istovremeno je prostitucija legalizirana. Ova neobična pravna regulativa omogućava ženama da prodaju svoje tijelo, međutim mušterije nemaju pravo kupiti sekusalne usluge. Zbog toga se i slika švedskog glavnog grada Stockholma promijenila, jer na ulicama gdje je nekada oko 80 prostituki vabilo mušterije, danas se može nabrojati jedva njih dvadesetak, izvjestila je štokholmska policija za list 'Wiener Zeitung'. Osim toga, zahvaljujući takvom zakonodavstvu Švedska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja nema skoro nikakvih problema s trgovinom ljudima.

No, ne vjeruju svi da švedski sustav ide na ruku prostitutkama. "Ako švedska vlada zatvara oči pred prostitucijom, ne znači da ona tamo ne postoji", kazala je predsjednica organizacije za ženska prava 'Terre des Femmes' Irmingard Schewe – Gerigk u posebnoj emisiji ARD-a posvećenoj tom problemu.

Švedskim prostitutkama znatno je otežano dogovaranje cijene, budući da se više ne smiju javno pojavljivati na ulici. Osim toga, prepuštene su na milost i nemilost onim malobrojnim korisnicima njihovih usluga. Jedna švedska medicinska sestra za njemački tjednik 'Der Spiegel' je izvjestila kako je od 1999. godine znatno porastao broj silovanih i zlostavljanih prostitutki u Švedskoj.

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Zanimljivo je kako se za zabranu prostitucije najviše zalažu oni koji su najglasniji u zahtjevima da se ozakone homoseksualni brakovi.