Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se troši 10 milijardi kn

Moguće promjene: Izdašnija socijalna pomoć, a dječji doplatak dobivali bi samo nezaposleni

topli obroci
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
14.03.2015.
u 20:00

I uz dječji doplatak i poreznu olakšicu za djecu, natalitet u zemlji i dalje pada

Za socijalnu zaštitu svojih građana Hrvatska izdvaja više od 10 milijardi kuna godišnje. Država daje 3,9 milijardi kuna, jedinice lokalne samouprave 1,7 milijardi, a tu se sliju još 4,4 milijardi kuna kroz porezne olakšice, najnoviji su podaci koje je Ministarstvo socijalne politike i mladih objedinilo u katalog socijalnih naknada i poreznih olakšica u socijalnoj zaštiti.

U EU se, istina, za socijalnu zaštitu izdvaja 2,9% BDP-a, dok je u Hrvatskoj to 1,9%, međutim, ovo je ipak nemali novac pa se postavlja pitanje moramo li imati djecu koja gladuju na nastavi?

Minimalni standard

Tim se novcem može osigurati ravnomjernija zaštita ranjivih skupina, jednaka neovisno u kojem dijelu Hrvatske žive. Takvi su i zahtjevi Europske komisije, temeljem kojih je napravljen katalog, kako bi se dobio jasan pojam o skrbi za pojedine korisničke skupine, razini zaštite na nacionalnoj i lokalnoj razini te kako bi se temeljem tog kataloga socijalna zaštita bolje odredila i regionalno jednako rasporedila. Analiza naknada iz kataloga, u kojoj će sudjelovati i stručnjaci s Instituta za javne financije i Studija socijalnog rada, pokazat će koliko su i koje naknade svrsishodne te će iznjedriti akcijski plan za konsolidaciju sustava socijalne skrbi koji u lipnju ide pred Vladu. – Akcijski plan propisat će koje će se naknade mijenjati, koje će nestati ili se povećavati i koje će se porezne mjere mijenjati da bi bile komplementarne socijalnoj zaštiti – kaže Hrvoje Sadarić, pomoćnik ministrice socijalne politike i šef radne skupine za konsolidaciju naknada.

Naknada koja će tražiti dubinsku analizu doplatak je za djecu (za njega se izdvaja 1,6 milijardi kn) u korelaciji s poreznom olakšicom za djecu (2,3 mlrd). Riječ je o dvije pronatalitetne mjere, a istodobno bilježimo pad nataliteta, što govori da bi taj novac trebalo bolje usmjeriti. Moguć bi scenarij bio da se doplatak usmjeri samo na nezaposlene roditelje i možda poveća, jer 200 kuna ne znači puno nezaposlenom roditelju koji ne može ostvariti poreznu olakšicu. – Sve će se tek analizirati. EK je stava da je zajamčena minimalna naknada (ZMN) najbolje usmjerena, problem je samo visina, a ona bi se riješila tako da ZMN postane zajamčeni minimalni standard (ZMS) i objedini dodatne naknade koje sada neujednačeno pokrivaju građane. Ta bi jedinstvena naknada bila komplementarna potrebama kućanstva, a istodobno bi se vodilo računa da ne demotivira za ulazak na tržište rada – govori Sadarić.

2907 lokalnih naknada

Naknade koje će jedinice lokalne samouprave zadržati u svojoj nadležnosti vodit će i isplaćivati putem jedinstvenog centra za naknade (JCN), ureda državne uprave na 127 lokacija. U njima će se putem jedne aplikacije voditi sve naknade pa će u svakom trenutku vidjeti koje naknade ostvaruje pojedini korisnik, odnosno na koje ima pravo. Valja napomenuti da europska iskustva govore da svako vođenje kroz jedinstvenu aplikaciju nosi 15% ušteda jer se smanjuje mogućnost pogreške, zlouporabe i korupcije.

Kad se gledaju podaci iz kataloga, “strši” onaj da jedinice lokalne samouprave imaju čak 2907 naknada. Zapravo ih je 30-ak, naime, u raznim općinama postoje sadržajno iste naknade, primjerice, za višečlane obitelji, ali se u svakoj ta naknada zove drugačije. Odustajanje bilo koje vlade od akcijskog plana značit će nepridržavanje uvjeta iz zahtjeva EK, što dovodi u pitanje nacionalni program reformi, a posljedica je moguća suspenzija europskih socijalnih fondova. Zato je za njega nužan konsenzus.

>>Naš problem je gospodarstvo? Ne, sve ostalo je problem!

>>Desetke naknada Vlada spaja u jednu

Komentara 8

DU
Deleted user
07:40 15.03.2015.

Užas! Čija je to ideja dati djeciji doplatak samo nezaposlenima? Znači, nagradjivati one koji ne rade I motivirati ih da imaju više djece bez obzira mogli im ili ne pružiti adekvatan odgoj, a istovremeno kažnjavati roditelje koji rade I kaoao poreznici to financiraju?

JA
jasna1962
00:57 15.03.2015.

Kad doze HDZ svi koji su otisli isti cas ces ceju se vratiti.Tada ceju svi imati dostojan zivot.Oni su inace osjetlivi jako cak i darezlivi.

Avatar airbizz
airbizz
11:16 15.03.2015.

nije natalitet vezan za dječji doplatak,već uz gospodarstvo.ne uz gospodarstvo u kojem se kroje zakoni pogodni moćnicima,već uz gospodarstvo koje ima dostojno plaćenog i zaštićenog radnika.činjenica je da je prije tri godine ova vlada skinula invalidninu za djecu(!) sa 1250kn na 500kn i promjenila naziv u dodatak za djecu,te je tim potezom izbrisan dio invalidne djece.zašto vlada skriva svoju djecu?vjerujem da nakon ovakvog poteza vlada uopće ima vjerodostojnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije