Naslovnica Vijesti Crna kronika

Kako se od istrage do rasprave smanjila vrijednost nekretnina obitelji Vidošević

Kako je došlo do razlike u nalazima vještaka, pojasnili su u USKOK-u. Kažu da nije riječ o različitim procjenama, već o dva različita vještačenja
27. svibnja 2019. u 13:00 6 komentara 2472 prikaza
Nadan Vidošević u pratnji odvjetnika dolazi na Županijski sud
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Kako je moguće da u istom predmetu dvojica vještaka, od istrage do glavne rasprave, izvještače stvari tako da razlika u izračunima bude 16 milijuna kuna, pitanje je koje se nameće nakon onoga što se dogodilo na suđenju Nadanu Vidoševiću. Naime, Zrinko Ručević, financijsko-knjigovodstveni vještak, tijekom istrage izračunao je da je nerazmjer u prihodima i rashodima obitelji Vidošević oko 33,4 milijuna kuna.

Nadan Vidošević nadan vidošević Po jednom vrijede 33,4, a po drugom 16,8 mil. kuna

No na sudskoj raspravi taj je izračun umanjio, i to nakon što je Davorin Štengl, građevinski vještak, sudu u travnju dostavio procjenu vrijednosti 26 nekretnina u vlasništvu obitelji Vidošević, iz koje proizlazi da su te nekretnine vrijedne 16,8 milijuna kuna. Uzimajući u obzir tu Štenglovu procjenu, Ručević je na posljednjem ročištu kazao da bi sada nerazmjer u prihodima i rashodima obitelji Vidošević bio 21,8 milijuna kuna.

A kako je došlo do takve razlike u nalazima vještaka, pojasnili su u USKOK-u. Kažu da se ne radi o različitim procjenama, već o dva različita vještačenja. Štengl je građevinski vještak koji je procjenjivao vrijednost nekretnina, a Ručević kao financijski vještak nije se bavio procjenom nekretnina, već izračunom nerazmjera u prihodima i rashodima. Ručević je tijekom istrage nalaz radio na osnovi Štenglova nalaza iz istrage u kojem je procijenjena vrijednost nekretnina bila veća.

Nadan Vidošević Slučaj HGK-Remorker Samo u jednoj vili Vidošević držao 444 umjetnine vrijedne 14,3 milijuna kuna

No u nadopuni tog nalaza na raspravi Štengl je umanjio svoju prvu procjenu, nakon što je u izračun, po nalogu suda, uključio neke kriterije kao što su komunalni priključci, plaćeni porez i sl. Po zadnjem nalazu nekretnine su vrijedne 16,8 milijuna kuna, pa je taj iznos Ručević morao uvrstiti i u svoj nalaz, zbog čega je sada umanjen nerazmjer obitelji Vidošević s 33,4 na 22,1 milijun kuna.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar imalinade
  imalinade:

  Od njega mi je drazi i Ivo Sanader.

 • PrimoracRi:

  Na kraju epiloga biti će da je Vidoševiću država dužna ,a uskok se ispričava za nepotrebnu optužbu. Banana totalna.jadno

 • Avatar VrliNoviSvijet
  VrliNoviSvijet:

  To je zbog dugotrajnosti postupka. Kad se sve odvrti i kad nekretnine dođu na prodaju vrijedit će još manje. Naše pravosuđe je u stanju slučaj premetat i 10-20 godina, a u tom vremenu kuća propadne. Hrvatsko pravosuđe ne doživljava protok ... prikaži još! vremena kao nešto oko čega bi se trebali uznemiravati.