Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalmatinska središta uvode štednju

Kako protiv krize: Šibenik ne kupuje automobile, Zadar je smanjio rentu

17.03.2009.
u 16:56

Gradovi Zadar, Šibenik i Dubrovnik donijeli su odluke kojima bi trebali odgovoriti na globalnu krizu i ublažiti učinke recesije. Split, pak, o nečem takvom tek razmišlja.

Gradsko vijeće Zadra donijelo je tri odluke iz paketa koji je nazvan antirecesijskim mjerama. Prva od tih mjera je uvođenje jedinstvenog iznosa spomeničke rente koja je u ovoj godini samo tri kune po četvornom metru. Porez na potrošnju plaćat će se po stopi od jedan posto, dok je dosadašnja osnovica bila tri posto. I porez na tvrtku ili naziv u ovoj će godini biti manji. Fizičke osobe će umjesto dosadašnjih 900 kuna godišnje plaćati 400 kuna, dok će pravne osobe umjesto 1600 kuna godišnje plaćati 1100 kuna.

Ne dižu plaće
Grad Šibenik će se u ovoj, 2009. godini odreći planirane kupnje nekoliko novih službenih automobila. Gradonačelnica Šibenika Nedjeljka Klarić zatražila je štednju od svih direktora gradskih poduzeća. U ovoj godini “nema novog zapošljavanja, odnosno otvaranja novih radnih mjesta”. Ostaje vidjeti hoće li se takve naredbe i poštovati, s obzirom na već viđenu praksu intenzivnijega zapošljavanja u gradskim poduzećima u mjesecima uoči izbora.

Nadalje, izričito je naređeno i da “nema podizanja plaća”, što će se svakako odraziti na kvalitetu života nižerangiranih zaposlenika gradskih poduzeća. Takva mjera, pak, najvjerojatnije neće previše pogoditi rukovoditelje poduzeća u vlasništvu Grada Šibenika budući da mnogi od njih odavno svaki mjesec primaju peteroznamenkaste plaće. Šibenska je vlast, kao i zadarska, smanjila spomeničku rentu s 5 na tri kune.

Grad Dubrovnik nedavno je predstavio svoje mjere kojima će pokušati ublažiti posljedice recesije. Te mjere obuhvaćaju zamrzavanje plaća na razini 2008. godine, smanjivanje iznosa reprezentacije, racionaliziranje davanja koja ne daju brze gospodarske učinke. Od direktora društava u vlasništvu Grada zatraženo je racionalnije trošenje za plaće, uredski materijal i reprezentaciju.Gradonačelnica Dubravka Šuica rekla je kako na ovaj način planiraju uštedjeti oko 5 milijuna kuna.

Najavila je da će gradska uprava tijekom godine donijeti dalje mjere bude li to potrebno.

Split razmatra
Kako svi najavljuju poprilično lošu turističku sezonu, vjerojatno će se te nove mjere donijeti, ali one će morati biti konkretnije od ovih već donesenih.

Iako Split još nije donio konkretne mjere, gradonačelnik Ivan Kuret rekao je da razmatraju smanjenje opterećenja kako bi olakšali onima koji žive i posluju u Splitu. Međutim, nije rekao ništa konkretno, npr. kojeg se dijela prihoda planiraju odreći.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije