Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šibenik

Kako oživjeti umrtvljenu staru šibensku gradsku jezgru?

sibenik
Hrvoje Jelavić/Pixsell
04.11.2010.
u 14:07

Izvanredna sjednica: prvi put bi se vijećnici, umjesto politikantstvu, trebali ozbiljno posvetiti tome ključnom gradskom problemu - počinje se i s uvođenjem reda u kamenite uličice.

ŠIBENIK - Kako oživjeti šibensku staru gradsku jezgru, jednu od znamenitijih povijesnih arhitektonskih cjelina na Sredozemlju koja je nepravedno zapostavljena i slabo iskorištena? Kako od umrtvljenih, umjereno sadržajnih i nedovoljno uređenih kamenitih uličica, stubišta, dvorišta i trgića načiniti prvorazrednu kulturno-turističku atrakciju, u skladu s njihovom vrijednošću, ljepotom i povijesnim značajem?

O tim i sličnim pitanjima trebalo bi se ozbiljno raspravljati na izvanrednoj sjednici šibenskoga Gradskog vijeća, koja ima samo jednu točku dnevnog reda - revitalizaciju stare gradske jezgre. Naime, već se niz godina predlaže posebna tematska sjednica o tome bitnom šibenskom problemu, no dosad se to nije događalo, pa će se vijećnici prvi put s tim ciljem okupiti u Gradskoj vijećnici u petak 12. studenoga.

Pretpostavlja se da će se tada, umjesto besmislenom politikantstvom (kako je to bio redovit slučaj na sjednicama tijekom niza godina), doista pozabaviti jednim od važnijih pitanja koji se tiču razvoja Šibenika i okolice.

U međuvremenu, danas je na kolegiju šibenskog gradonačelnika dr. Ante Županovića donesen, kako je naslovljen, pravilnik o prijevozu robe u staroj gradskoj jezgri. Mnogi su Šibenčani svjedoci čestog nereda na uskim gradskim kamenitim ulicama, gdje se često provlače i manji kamioni i slična neodgovarajuća vozila, što se sada nastoji spriječiti.

- Pravilnik se donosi zbog očuvanja stare gradske jezgre od onečišćenja i oštećenja, a njime se uređuju organizacija i uvjeti prijevoza, vrijeme obavljanja prijevoza, naknada za pruženu uslugu prijevoza i načina njihove naplate te opći uvjeti i razlozi za oslobađanje od obveze plaćanja usluga prijevoza roba u staroj gradskoj jezgri u Šibeniku - ustvrdio je Zvonko Zaninović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo u Gradu Šibeniku.

Ulazak automobilima, trokolicama, kombijima i kamionima (nosivosti do 1500 kilograma) u staru gradsku jezgru bit će dozvoljen od 6 do 8 ujutro i od 14 do 17 sati popodne, piše u tom pravilniku.

Dostava koja ne traje dulje od sat vremena naplaćivat će se 50 kuna (za trokolicu), 80 (za kombi) i 90 kuna (za kamion), a dulji boravak vozila (bez obzira na vrstu) plaćat će se 150 kuna, kako je naznačeno. Dakako, od plaćanja će biti izuzeta vozila hitne pomoći, vatrogasaca, policije, komunalnih poduzeća, a oslobođeni će biti i korisnici socijalne pomoći, invalidi i teže bolesne osobe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije