Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ SMEĆA

Velika akcija: Čistka koja nam pod hitno treba

Dukat
Foto: Miljenko Hegedić
1/7
03.11.2022.
u 09:49

Utjecaj plastike i otpada na naše šume je ogroman. Od korijenja biljaka u tlu do životinja, svi su pod negativnim utjecajem, ali kako točno otpad utječe na sav život u šumama?

Sve veća količina otpada više nije posebna vijest jer živimo u društvu prekomjerne potrošnje. No, ako zanemarimo velike gradove, stambena područja i industrijske zone, začudo, šumska područja i izvori vode također su pogođeni sve većom količinom otpada.

Zapravo, kvaliteta šuma i izvora vode općenito su nešto što ne smijemo zanemarivati, a budući da većina nas u urbanim sredinama živi daleko od šuma i rijeka, radimo upravo to. Skloni smo skroz zaboraviti da onečišćene šume i izvori vode mogu svima donijeti neželjene negativne utjecaje.

Utjecaj šumskog otpada

Uzmite za primjer da šećete šumom ili rubom šume po pitomim stazama, u džep spremite čep s bočice vode koju ste upravo popili i ne mislite o njemu. Tek kasnije primijetite da čepa više nema, najvjerojatnije vam je ispao putem i to zanemarujete jer radi se samo o malom komadiću plastike. Ali baš taj mali komadić može činiti razliku između života i smrti u šumi, a pogotovo kada uzmemo da se to dogodi tisućama ljudi. Šuma onečišćena otpadom, posebice anorganskim otpadom, ima izrazito loše utjecaje na šumski ekosustav. Budući da se teško razgrađuje, nakupljanje anorganskog otpada potencijalno čini sloj tla neprobojnim za korijenje biljaka.

Osim toga, anorganski otpad koji prekriva šumsko tlo zadržava vodu koja ne prodire u tlo, sprječavajući tako apsorpciju minerala koji gnoje tlo. Dugoročno gledano, ovakvo stanje će dovesti do smanjenja broja mikroorganizama koji igraju važnu ulogu u plodnosti tla. To je samo jedan primjer kako “obični” plastični čep može napraviti štetu, a kao rezultat toga, gubitak tih korijena smanjit će biljkama i mladicama stabala površinu za unos hranjivih tvari, što će konačno dovesti do smanjene plodnosti stabla.

Otpad u vodama i izvorima

Otpadom su zagađena ne samo šumska područja, već i različiti izvori vode diljem svijeta. Što se tiče zdravlja, zagađeni izvori vode imaju svoje negativne utjecaje. Osim što uzrokuje kožne bolesti, konzumacija zagađene vode može uzrokovati proljev, dizenteriju, koleru i trovanje opasnim tvarima. Loše vijesti tu ne staju jer će mikroplastične tvari potencijalno također kontaminirati naša tijela i kroz vodu ili ribu koju konzumiramo.

Foto: Miljenko Hegedić

Što možemo učiniti da to zaustavimo?

Iako je otpad u šumama ozbiljan problem svugdje u svijetu, dobre su vijesti da mi svi možemo nešto poduzeti u vezi s tim i da to nije tako komplicirano kao što se čini. Svi možemo učiniti jednostavne stvari kako bismo spriječili da naše šume i izvori vode budu zagađeni otpadom.

Informirajte svoju okolinu o važnosti gospodarenja otpadom - educirati o opasnostima gomilanja otpada na kopnu možete svoje prijatelje, obitelj i kolege. Možda ćete za neke biti onaj dosadni “zeleni”, ali svejedno ih ne zaboravite podsjetiti kako tlo može apsorbirati otrovnu tvar iz bačenog otpada i postoji velika vjerojatnost da će otpad na kraju završiti u najbližim vodotocima, uzrokujući poplave i zagađivanje u izvorima vode.

Čuvajte svoj otpad i reciklirajte ga kod kuće - ako često idete u šetnje šumom ili uz rijeke, pripazite da ne bacate smeće. Ako je teško pronaći kantu za smeće, radije zadržite otpad dok ne pronađete odgovarajuće mjesto za recikliranje.

Upravljajte svojim otpadom mudro - promijenite svoj stil života smanjenjem proizvodnje otpada, ponovnom upotrebom proizvoda koji se još uvijek mogu koristiti i recikliranjem otpada. Ovim mudrim načelima možete smanjiti količinu otpada koja završava na odlagalištima i u okolišu.

Foto: Miljenko Hegedić

A što još možemo napraviti za naše šume?

Sve ove promjene možemo napraviti na osobnoj razini, međutim, uvijek će biti neodgovornih pojedinaca koji će zagađivati naše šume. Priroda ne pita tko je kriv već pati zbog takvih ljudi, stoga ni mi ne trebamo pitati tko je bacio otpad već ga trebamo pokupiti.

Jedna od akcija koja okuplja istomišljenike i zaljubljenike u prirodu je Zelena čistka. Zelena čistka – Lets do it Croatia! zajednička je jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada, a ujedno je i najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Ova hvalevrijedna akcija dio je globalnog pokreta Lets do it!  i godišnjih akcija World CleanUp (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva, a lokalne inicijative održavaju se i u Hrvatskoj. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative  Lets do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada s budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne tri godine i više od 22 milijuna eura!

Iz Estonije se ideja o takvim akcijama krenula širiti i ubrzo je prerasla u globalni pokret koji okuplja 112 zemalja, a u 198 do sad organiziranih akcija čišćenja sudjelovalo je preko 14 milijuna volontera.

Foto: Miljenko Hegedić

Od 2012. godine i zaposlenici Dukata redovito sudjeluju u akcijama u Hrvatskoj i svake godine vide pomake u rezultatima.

„U proteklih deset godina u ovim je akcijama sudjelovalo čak 710 vrijednih zaposlenika Dukata i povezanih poduzeća u Hrvatskoj koji su naš okoliš očistili od 300 kubičnih metara otpada. Osim jubileja posebno nas vesele ovogodišnji rekordi: dvostruko veći broj volontera i količina prikupljenog otpada” - izjavila je Helena Karasić, direktorica Ljudskih potencijala Dukata.

U ovogodišnju akciju uključilo se 120 Dukatovih volontera koji su u tri akcije u Zagrebu, Bjelovaru i Karlovcu prikupili ukupno 70 kubičnih metara otpada, dvostruko više nego lani, i tako dali svoj izravan doprinos smanjenju otpada, čišćim i zelenijim gradovima, kao i podizanju razine svijesti o našoj ulozi u stvaranju i odlaganju otpada.

„Drago nam je što možemo sudjelovati, neki po peti, šesti, sedmi put, a neki prvi put. Čistimo da pridonesemo našem okolišu i super se podružimo”, rekla nam je Andrea Vojnović, regionalna direktorica istraživanja i razvoja, kojoj je ovo treće sudjelovanje u Zelenoj čistki.

Slično nam je rekao i Goran Nidogon, direktor kvalitete, koji s ponosom ističe da mu je ovo već šesta čistka: „Više od sto ljudi u Dukatu odlučilo je jedan dan provesti na svježem zraku s kolegama u zajedničkom druženju, a sve kako bismo bili bolji, čišći, veseliji, vedriji i dali doprinos održivom razvoju i boljitku sutrašnjice. Zahvaljujem svima koji su došli i vidimo se nagodinu”, zaključio je jedan od Dukatovih najvolontera.

Foto: Miljenko Hegedić

Na Zelenoj čistki bili su i oni kojima je ovo prva takva akcija.

„Jedan od razloga zašto sam došla u Dukat je zato što tvrtka brine o prirodi i ulaže puno svojih resursa kako bi napravila nešto dobro za naš planet“ - izjavila je Dora Novak, specijalistica za informacijski sustav, o svom prvom sudjelovanju u Dukatovoj jubilarnoj desetoj Zelenoj čistki.

Vi, dakako, ne morate čekati sljedeći prigodni datum ili poziv da se uključite u neku akciju čišćenja otpada. Sljedeći put kada se nađete u šetnji šumom, parkom ili nekakvim zelenilom i vidite na tlu otpad, nemojte se samo zgražati nad drugima i komentirati, radije učinite nešto konkretno. Pokupite ga, pozovite prijatelje ako se radi o većoj količini i odložite ga na predviđeno mjesto – u odgovarajuću kantu za otpad ili reciklažno dvorište. Možda drugi neće znati za to, ali šume će vam zauvijek biti zahvalne.

Sadržaj omogućio Dukat.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije