Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvlačenje novca iz banke

Kako odvjetnici godinu i pol kupuju vrijeme u aferi Kaba

25.05.2010., Bjelovar - U Gradskoj vijecnici odrzan sastanak o mogucnosti zenskog poduzetnistva za lokalni razvoj, Marija Sola, predsjednica Udruge poslovnih zena Krug Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
14.06.2016.
u 22:17

Novo pripremno ročište zakazano je za rujan, za kada je predviđeno da stranke predlože dokaze koji će se izvoditi, a nakon što sud kaže što od predloženih dokaza prihvaća, a što ne, trebao bi se znati i datum početka suđenja.

Godinu i pol od podizanja optužnice u aferi Kaba, kojom se Mariju Šolu, njezina tri sina te još pet osoba i tri tvrtke tereti za izvlačenje novca iz Kabe, suđenje još nije počelo, a teško da će i početi prije jeseni. Naime, nakon što je optužnica dva puta po žalbama obrane kojima se na optužnom vijeću tražilo izdvajanje 40-ak iskaza svjedoka kao nezakonitih dokaza, bila na Vrhovnom sudu, koji im je žalbe odbio, jučer je odgođeno i pripremno ročište na zagrebačkom Županijskom sudu.

Zamjena branitelja

Ovaj put razlog je izmjena na braniteljskoj klupi jer je Rajko Mlinarić, odvjetnik Josipa Kovača, postao ustavni sudac. S obzirom na to, Mlinarić više ne može braniti Kovača, a novom odvjetniku treba vremena da se upozna s tisućama i tisućama stranica spisa. Novo pripremno ročište zakazano je za rujan, za kada je predviđeno da stranke predlože dokaze koji će se izvoditi, a nakon što sud kaže što od predloženih dokaza prihvaća, a što ne, trebao bi se znati i datum početka suđenja.

No i tada može biti nekih “iznenađenja”, jer je moguće da netko od okrivljenika prizna krivnju te se odluči nagoditi s USKOK-om, što bi značilo da bi se postupak u odnosu na tu osobu razdvojio. Nadalje, neslužbeno se može čuti da će obrane i dalje inzistirati na svom stavu da su iskazi njima spornih svjedoka, uglavnom bankara, nezakoniti te da kao takvi ne bi trebali biti u spisu. A to znači da bi mogli i ponoviti zahtjev za njihovo izdvajanje. Izdvajanje iskaza ili vještačkih nalaza te snimki tajno snimljenih razgovora nastalih na temelju valjanih naloga sudaca istrage kao nezakonitih dokaza nešto je što se u zadnje vrijeme traži u svim medijski razvikanim predmetima.

Sud nije vezan rokovima

Obrane učestalo traže da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje iskazi svjedoka koji su u USKOK-u ispitani bez nazočnosti odvjetnika, što je definirano Zakonom o kaznenom postupku. Optužna vijeća takve zahtjeve uglavnom odbijaju, a kako obrane imaju pravo žalbe, spisi se sele na Vrhovni sud. To traje mjesecima pa se po pravosudnim kuloarima može čuti da se na takav način zapravo kupuje vrijeme kako bi se prolongirao početak suđenja VIP optuženicima poput Milana Bandića, Božidara Kalmete... Uza sve to, sud za razliku od tužiteljstva nije vezan vremenskim rokovima pa od podizanja optužnice do odluke o njezinoj pravomoćnosti, praksa pokazuje, može proći i više od godine dana.

>>Kako je radila obitelj Šola: Sandi se vodio motom 'Kada imaš banku, imaš i novac!'

>> Bankari nisu znali da trebaju čuvati tajnu?

Komentara 8

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
22:58 14.06.2016.

Krasna obitelj ti znaju delat kak bi se reklo al kaj imamo od tih farsa od suđenja malo se bu pisalo pa bu za koji mjesec nova afera pa vec smo o pavica i jezica i vidisevica zaboravili tak bu i sa ovom prekrasnom obitelji a mali covjek ide u vrest zbog duga od tristo kuna pa globa za ostecenu osobnu iskaznicu je tri tisuce kuna i tu milosti nema

Avatar Rafael B
Rafael B
04:54 15.06.2016.

No krasno! Još kad bi propjevali o svojim vezama sa knežijskim i inim dječacima....

LE
LeonardS
05:46 15.06.2016.

Odvjetnici su samo jedni od "rak rana društva"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije