Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako najjeftinije do energetskog certifikata?

energetski certifikat
Foto: PR FOTO
PR
Autor
PR članak
08.01.2016.
u 09:45

Ulaskom u 2016. na snagu je stupio i zakon o obaveznom energetskom certificiranju objekata koji se prodaju ili iznajmljuju.

Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o njenim energetskim svojstvima, potrošnji energije te eventualnim prijedlozima za smanjenje ili poboljšanje ukupnih energetskih svojstava.

Foto: PR FOTO

Stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, s tim da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred. Zgrada višeg energetskog razreda znači bolju kvalitetu rada ili života koja proizlazi iz manjih temperaturnih oscilacija, te nižih troškova grijanja i hlađenja u odnosu na zgradu niže energetske kategorije. Visoki energetski razredi, A+ i A, uobičajeno zahtijevaju primjenu obnovljivih izvora energije, koji smanjuju ukupnu potrošnju energiju po kvadratnom metru. Klasične nove zgrade kvalitetne toplinske zaštite najčešće nisu energetskih razreda viših od B.

Energetski certifikat je valjan 10 godina od dana njegova izdavanja, a izdaje se za nekretninu za koju je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje temperature u skladu sa njenom namjenom.

Kako do višeg energetskog razreda?

Ocjena energetskog razreda ovisi o godišnjoj potrošnji energije po jedinici površine – kvadratnom metru (kWh/m2). Samo s kvalitetnom toplinskom zaštitom može se dobiti ocjena razreda do maksimalno B klase. Za višu, nužni su sustavi koji primjenjuju obnovljive izvore energije i time umanjuju ukupnu potrošnju klasičnih sustava, odnosno potrošnju energije po kvadratnom metru.

Cijene energetskog certifikata

Cijene energetskog certifikata su objavljene i određene od strane MZOPUG-a, a obračunavaju se prema kvadraturi zgrade. Certifikaciju mogu obavljati samo za to priznate tehničke osobe, koje su prošle odgovarajuće osposobljavanje. Iznosi se kreću od 1.600 kn za novu zgradu do 250 kvadratnih metara, na više. Obzirom na ogromnu potražnju i još uvijek veliki broj necertificiranih objekata stručnjaci su se u potpunosti prilagodili tržištu i ekonomskoj situaciji te su se s raznim akcijama na portalima odlučili približiti svakom građaninu koji još nije napravio svoj certifikat o energetskom razredu objekta, te na taj način odlučili olakšati realizaciju što većeg broja certificiranja.

Portal trendi.hr u suradnji s partnerom Nehr gradnja d.o.o. je osigurao najnižu cijenu na tržištu za izradu energetskog certifikata već od 449kn.

Želite prijaviti greške?