Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRAČINEC

Kako je voditeljica financija iz općinske blagajne uzela 1,6 milijuna za vlastite potrebe

Sračinec
Foto: Google Street View
15.09.2020.
u 08:44

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 50-godišnjakinje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave

Nakon međimurske Općine Pribislavec, u kojoj je bivša referentica pronevjerila 6,7 milijuna kuna, što je na vidjelo izašlo nakon njezine iznenadne smrti, sumnje u malverzacije pojavile su se i u Općini Sračinec u Varaždinskoj županiji. USKOK je na temelju kaznene prijave Policijske uprave varaždinske donio rješenje o provođenju istrage protiv 50-godišnjakinje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Od siječnja 2011. do kolovoza 2018. godine kao voditeljica poslova financija u Općini, koristeći ovlast podizanja novčanih sredstava sa žiro-računa Općine na temelju virmana potpisanih od općinskog načelnika, s namjerom pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti, podizala je, tvrde u Uskoku, novac sa žiroračuna koji nije polagala u blagajnu, već ga je neosnovano zadržavala za sebe.

– Osim toga, u blagajnu nije polagala ni novac koji joj je predan radi polaganja u blagajnu. Potom je, radi prikrivanja, na različite načine prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine, pa je tako u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala je neistinite ulazne račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine je prikazivala u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i različit ukupni iznos isplata sa žiroračuna Općine u odnosu na stvarni. Također je knjižila isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije te odobrenja za isplatu po temeljnici za knjiženje koje je sama izrađivala, nakon čega je izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiroračunu Općine kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine, i kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je izvršila kako bi prikrila uzetu gotovinu – navode u Uskoku.  Nadalje, koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, neosnovano je uzimala novac iz blagajne za svoje potrebe.

– Kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe Općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju Općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili već ih je sama izrađivala ili je prepravljala račune dobavljača. Zatim je u blagajničkim izvještajima kao izdatak Općine neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao i isplatu po računima koji su već plaćeni isplatom iz blagajne ili uplatom na poslovni račun dobavljača – opisuju u Uskoku način djelovanja bivše voditeljice financija. Koristeći ovlaštenje nalaganja isplata sa žiroračuna Općine, na svoj tekući račun je isplatila novac navodeći kao svrhu povrat komunalnog doprinosa, iako prije toga nije provela nikakvu uplatu komunalnog doprinosa.

– Na opisani način okrivljenica je od ukupno podignutog novca sa žiroračuna Općine za sebe zadržala najmanje 1,169.681 kunu, a iz blagajne Općine za svoje potrebe uzela je najmanje 493.500 kuna. Sveukupno je na štetu Općine sebi pribavila znatnu nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 1,663.182 kune – precizni su u Uskoku.

Komentara 5

Avatar Ledeni
Ledeni
09:22 15.09.2020.

Kad po tim selendrama mažnjavaju milijune, što tek rade po velikim gradovima.

BA
bajos
12:16 15.09.2020.

Tako su i u Virovitici ustanovili.. Nakon iznenadne smrti da im fali novaca..al nista od istrage....

DU
Deleted user
09:23 15.09.2020.

Ocito se gospodja ne razumi u knjigovodstvo ,ali je financiska inspekcija zakazala.Sve ove male opcine treba "procesljati" ,naci ce se toga jos.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije