Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDALOZNO

Bandićeva žičara preko noći poskupila 112 milijuna kuna

Probne vožnje na zagrebačkoj žičari
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
20.11.2020.
u 22:32

Aneksi koje je Zagreb pod vodstvom Milana Bandića sklopio s izvođačem GIP Pionir i dobavljačem opreme Doppelmayrom iznose gotovo 112 milijuna kuna bez PDV-a

Cijena izgradnje sljemenske žičare, popratnih radova i opreme s kamatama za kredit od 122 milijuna kuna penje se na nevjerojatnih 709 milijuna kuna, ali to nije konačna cijena. Tu, naime, nije uračunat PDV. Točan iznos PDV-a zasad nije izračunat u gradskoj upravi, jer je prvo investitor bio Grad, pa onda ZET, koji je u drugačijem poreznom položaju. Ali PDV ukupno nosi sigurno stotinjak dodatnih milijuna kuna.

Aneksi koje je Zagreb pod vodstvom Milana Bandića sklopio s izvođačem GIP Pionir i dobavljačem opreme Doppelmayrom iznose gotovo 112 milijuna kuna bez PDV-a. I za toliko su poskupjeli osnovni ugovori za izgradnju i opremu. Za izgradnju točno na granici zakonom dopuštenih 30 posto. Stali su na 29,8 posto više od osnovne cijene, pišu 24sata.

Na platformi YouTube pojavio se film koji traje nevjerojatnih sedam sati i prati izgradnju žičare od početka. Detaljno secira sve ugovore koji su sklopljeni, kako je mijenjan materijal koji se ugrađivao i zašto su sklapani aneksi. Autor ili više njih su anonimni, ali kao objavitelj se navodi Dragutin Saili, čovjek koji je vodio Zagreb između 1945. i 1950. godine i imao je nadimak Konspirator.

A osnovna tvrdnja je, kako je prva objavila RTL-ova “Potraga”, da su izvođač, nadzornik i Zagreb djelovali zajedno kako bi izvukli što više novca. Navode se i zapisnici inspekcije o nedostacima uočenima na žičari, od kojih su neki opasni po život, ali su u međuvremenu ispravljeni, tvrde u Gradu. 

Više od 21 milijun kuna je odobreno GIP Pioniru za dodatne radove koji se odnose na iskapanje građevinske jame za donju postaju žičare. To iskapanje je trebalo stajati 880.000 kuna, a samo za jedan dio plaćeno je više od 11 milijuna kuna.

Zašto? Nije svejedno kakav materijal se kopa. U troškovniku je navedena zemlja, ilovača, ali je naplaćeno kao da su se minirali i razbijali kamen i lapor. Autor filma je pustio snimke s nadzornih kamera koje pokazuju radove te da su na gradilištu samo strojevi, da nema nikakvog miniranja i da se odvozi zemlja, ilovača. To su zatim potkrijepili i nalazom inspekcije koja je otišla sve provjeriti. A to je samo jedan od stotine detalja iz filma. Tu su i plaćanje regulacije prometa, ugradnja niže razine protupožarne zaštite...

Nezavisni zastupnik Renato Petek jučer je podsjetio da je GIP Pionir tvrtka koja godinama posluje sa Zagrebom, a upravo tvrtka iz te grupacije je gradila i zgradu u kojoj je jedan od stanova za koji Uskok tvrdi da je stvarni vlasnik Milan Bandić, iako nije na njegovo ime.

-  Žičara je stroj za izvlačenje novca iz gradskog proračuna - zaključio je Petek

Komentara 67

EP
Epil
23:03 20.11.2020.

Kako se kamenjarske pajde ugradjuju u žičaru, ma milina jedna! Svi vi koji glasate za njega, ruka vam se dabogda......

BA
baranja2
23:20 20.11.2020.

Su ovi purgeri toliki bedaki da ih ovaj ercegovac bas toliko zajebava.

Avatar kotacic99
kotacic99
23:50 20.11.2020.

Prvi znak da je to sve prenapuhano za nečju korist je ovakva ogromna zgrada na ulazu koja izgleda kao autobusni kolodvor. Anti-izletnički, moglo se malo skromnije i prilagođeno prirodi. Hoćemo li skidati gojzerice na ulazu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije