Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najkomplesniji slučaj

Kako je Sherlock iz Međimurja 10 godina hvatao lopova fantoma

mario fundak
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/2
06.02.2016.
u 21:53

Kristijan Kosmač osuđen je na 18 godina zbog 30 pljački i krađa

Na čak 18 godina i deset mjeseci zatvora osuđen je Kristijan Kosmač (43) iz Čakovca, jedan od najneobičnijih “sitnih” lopova i razbojnika koji su haračili u Hrvatskoj. Samac bez posla deset godina izmicao je policiji iako je počinio više od 50 krađa i razbojništava, a zbog 30 kaznenih djela Općinski sud u Čakovcu izrekao mu je jednu od najvećih kazni za tu vrstu kriminala. Osim što će, potvrdi li viši sud presudu, u dugotrajni zatvor, morat će vratiti i 274.390 kuna plijena.

 ‘Dobroj djeci ne radim ništa’

 – Teško ga je bilo uhvatiti jer se ničime nije isticao. Živio je sam u stanu, sa susjedima je bio u dobrim odnosima, pozdravljao bi ih u hodniku i nisu uočili ništa neuobičajeno. Nije imao društvo, nije koristio ni mobitel. U krađe i razbojništva odlazio je sam, što je također otežavalo istragu jer, kad je više počinitelja, veća je vjerojatnost da će se netko izlajati – kaže Mladen Perko iz krimpolicije PU međimurske, koji je s kolegom Marijom Fundakom najzaslužniji što je Kosmač otkriven i uhićen u listopadu 2014. godine.

 Perko i Fundak, kojeg su prozvali “međimurskim Sherlockom Holmesom”, strpljivo su slagali kockice u mozaik. Završen je uz pomoć djelatnice poslovnice Hrvatske lutrije, jedne od žrtava razbojničkih pohoda. Kosmač se, naime, vratio u poslovnicu, ovaj put zbog uplate igre na sreću, a djelatnica mu je prepoznala glas to prijavila policiji.

Kosmač je “na teren” odlazio nenaoružan, maskiran fantomkama, kapama s izrezanim prorezima za oči. Često je mijenjao odjeću, a za svaku se krađu dobro pripremio. Imao je i dosta sreće kad bi upadao u kuće kad su vlasnici bili kod kuće jer ga nikad nisu uspjeli zadržati. Među prvima opljačkao je 2004. kladionicu u Čakovcu, kad je djelatnicu udario kišobranom, ugurao je u ormar i zaprijetio: “Zapamti dobro, ne smiješ zvati policiju, pomakneš li se s ovog mjesta, ubit ću te!”

Omiljene mete bile su mu upravo kladionice, no pljačkao je i urede Pošte i Lutrije, kafiće te dvadesetak kuća. “De su ti još, se bum spotro, de je još?”, vikao je šokiranoj djelatnici kladionice u Zagrebačkoj ulici u Čakovcu, dok je službenici u pošti u Pleškovcu šapnuo: “Budi dobra cura, ja dobroj djeci ne radim ništa.” Zaključao ju je u WC-u i pobjegao s 12.000 kuna plijena. Novac nije trošio na luksuz, nego na pokrivanje osnovnih životnih troškova poput hrane i režija.

Kolekcionar ukradenih stvari

Povremeno bi uplatio koji listić u kladionici. Raspoređivao je plijen kao “plaću”. Nigdje nije radio, neoženjen je, nema zanimanje ni imovinu. Navodno je rodom iz susjednog Nedelišća. U unajmljenom stanu u Čakovcu pronađeno je stotinjak ukradenih predmeta, od osobnih dokumenata, bankovnih kartica i torbica koje je iz nekog razloga čuvao – kao suvenire.

 – Viđala sam ga jedanput ili dvaput tjedno na hodniku. Pozdravili smo se i to je to. Tek kad je uhićen počeo mi se vrtjeti film unatrag, da nije odlazio na posao i nije imao ni auto. Mislila sam da živi od socijalne pomoći – kaže stanarka zgrade u Vukovarskoj ulici. Detektiv Fundak proveo je sate u obavijesnim razgovorima s Kosmačem koji je priznao dio nedjela. I Fundak i Perko nagrađeni su zbog razrješenja tog slučaja koji u PU međimurskoj drže jednim od najkompleksnijih u povijesti. Čakovečki fantom nalazi se u istražnom zatvoru u Varaždinu. Najavio je žalbu na presudu. • 

>> Na glavnom gradskom trgu opljačkana poslovnica Splitske banke

Komentara 9

MI
Mingan
22:57 06.02.2016.

Dobro. Tip je lopov ali ako sam dobro razumio za 275 somova ( i ipak minimalno nasilja, najjače hladno oružje je kišobran ) u mojoj Hrvatskoj se ide u buksu na 19 godina ! S druge strane, znamo svi, za ubojstva na kopnu, tj. cesti i na moru, veleizdajničku prodaju nacionalnog blaga, višemilijunske krađe i pogodovanja, "stečajne nagodbe", bijele medvjede u podrumima, dobiju se packe, guljenje krumpira, igranje golfa ili ti netko jednostavo zaprijeti "No,,no ! Nemoj više! " Jadna nam majka.

BF
bf2
14:25 07.02.2016.

u redu,neka dobije 18 godina,ali što je onda sa našim uglednim građanima iz društveno prihvatljivih obitelji koji ubijaju automobilima, ratnim profiterima i pokvarenim političarima,dilerima...

DU
Deleted user
00:38 08.02.2016.

ovaj bogec bu platil ceha za sve kaj se pokralo v hrvatskoj,izgleda da je krao da prezivi a ne da se obogat a nema ni mrtvih ni ranjenih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije