Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera mama mia

Kako je obitelj Šola uz pomoć suradnika iz Kabe izvukla milijune kuna

sandi šola
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
09.12.2014.
u 14:23

Osim Marije Šole i njezina tri sina, optužen je i ugledni liječnik Paladino

Godinu i pol dana od pokretanja istrage u aferi Mama mia koja se odnosi na malverzacije vezane za Karlovačku banku (Kabu), USKOK je jučer podigao optužnicu protiv devet osoba i triju trgovačkih društava, a šteta koja im se stavlja na teret prelazi 170 milijuna kuna.

Mozak operacije

Na optuženičkoj klupi tako će se naći Marija Šola, njezini sinovi Sandi, Petar i Tomislav te poduzetnik Drago Brekalo, ugledni neurokirurg Josip Paladino, bivši šef Dalekovoda Luka Milčić, Marijana Trpčić Reškovac i Josip Kovač. Osim njih devetero, optužena su i trgovačka društva Opatovina projekt, Clarus Primus i Vendita.

USKOK ih tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti. Prema USKOK-u, mozak cijele operacije koja se odvijala od svibnja 2007. do ožujka 2013. i čiji je cilj bio umjetno napuhavanje aktive Karlovačke banke kroz lažne depozite, što je omogućilo izvlačenje novca iz Kabe za financiranje vlastitih tvrtki te korištenje prijateljskih tvrtki i njihovih depozita za zatvaranje kredita povezanih tvrtki, bila je Marija Šola. Nju USKOK tereti da je s trojicom svojih sinova osnovala društvo Opatovina projekt, dok su istodobno preuzeli i Kaba nekretnine.

Zatim su Opatovina projekt, ali i društvo Clarus Primus financirali novcem iz Karlovačke banke, i to kreditima koji nisu bili adekvatno osigurani. Prema USKOK-u, cilj nije bilo vraćanje dobivenih kredita, već su se ti krediti zatvarali drugim kreditima iz kapitala Karlovačke banke. Istodobno, novoosnovana poduzeća obitelji Šola služila su za kupnju zemljišta, prije svega u Savskoj Opatovini, a Marija Šola tereti se da je kao prokuristica i savjetnica uprave Karlovačke banke bila ta koja je pronalazila pravne i fizičke osobe zainteresirane za kupnju spomenutih zemljišta. Kada su krediti koje je Kaba davala Opatovina projektu dolazili na naplatu, Marija Šola i njezin sin Sandi, koji je u to vrijeme bio predsjednik uprave banke, pronalazili su društva koja su imali deponirana sredstva u banci te su, tereti ih se, zatim iz tih depozita zatvarali spomenute kredite.

Uz to se Sandi Šola tereti da je odlučivao o odobravanju, prolongiranju i izmjenama uvjeta visokorizičnih kreditnih plasmana, a prema USKOK-u, u inkriminiranom vremenu optuženici su iz imovine banke sebi i društvima s kojima su bili povezani plasirali najmanje 283,5 milijuna kuna, čime su, tvrdi USKOK, Kabu izložili velikom kreditnom riziku.

Korist od 100 milijuna kuna

USKOK smatra da su tim malverzacijama obitelj Šola i ostali Kabu oštetili za 33,2 milijuna kuna, HBOR za 4,8 milijuna kuna, proračun za 4,2 milijuna kuna, jedno društvo za 29,8 milijuna kuna, dok su sebi pribavili protupravno stečenu imovinsku korist od oko 99 milijuna kuna.

Što se tiče Milčića i Paladina, njih se tereti da su preko Opatovina projekta i Clarus Primusa kupovali zemljišta na Savskoj Opatovini, u poduzetničkoj zoni Mlaka – Rakovec te u Splitu. Dokumentaciju potrebnu za kupnju tih zemljišta sređivali su Petar i Tomislav Šola, a tom se dokumentacijom pravdao odljev novca iz Kabe.

Konkretnije, Milčića se tereti da je bez znanja uprave Dalekovoda iz imovine tvrtke osigurao 6,3 milijuna eura za potrebe Opatovina projekta i to tako da je sklopio predugovor o kupoprodaji nekretnina u Savskoj Opatovini iako nekretninu nije namjeravao kupiti. Paladino se tereti zbog dva kredita od 18,3 milijuna kuna koja je dobio od Kabe, a da njihov povrat nije bio adekvatno osiguran.

>>Afera Karlovačka banka: Podignuta optužnica protiv 9 osumnjičenih

>>Marija Šola platila stolariju i ogradu za kuću Ž. Rohatinskog!

Komentara 19

DU
Deleted user
14:28 09.12.2014.

dan poslije .. . svi se furaju na moral i posvećenost obitelji

CH
chemica
14:32 09.12.2014.

Te Šole su legendarne po "poštenim djelima" još od devedesetih. Ajde da se i njima konačno stalo na kraj. Stvorio ih Franja, zaštitili Račan i Sanader, a onda se sve pokrenulo...Dvadeset i četiri godine prekasno. Napokon se balkančine dosjetiše da je puno ljepše živjeti kao sav normalan svijet. Sami, spontano. Bez naloga iz Brisela. Aha.

2X
2Xgeneral
15:42 09.12.2014.

jednostavan slučaj za sud??? Optužiti sve za proboj pravne osobnosti ( s ciljem stjecanja osobne koristi ) i sve oduzeti. Zakon to pozna ali se ne primjenjuje. Zašto???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije