Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.10.2015. u 14:15

Slogan EU "Ujedinjeni u različitosti" očito vrijedi samo u dobra vremena

Bila je potrebna ovakva, zaista velika kriza da Europa pokaže pravo lice. Kockicu po kockicu rušilo se sve ono što se desetljećima pokušavalo zatomiti – da slogan EU “Ujedinjeni u različitosti” vrijedi samo kad su vremena dobra. I da je čvršća politička unija svakim novim autobusom imigranata te svakom novom ogradom na granicama sve dalja.

Jer nacionalni interesi, sada je itekako vidljivo, jači su adut od svih nominalnih vrijednosti Unije, poput solidarnosti. Pa i od novca iz europskih fondova. Treba se malo prisjetiti. Godinama su Španjolska i poglavito Italija grcale spašavajući imigrante iz Sredozemlja. Bruxelles im je u pomoć poslao Frontex, no nisu sve države solidarno ustupile plovila i ljude.

Primjerice, Velika Britanija je prigovarala da je operacija preskupa. Sve dok imigranti nisu došli pred Eurotunel. Tad se obrušila na EU zbog manjka solidarnosti. No najeklatantniji je primjer Mađarska. Do prije nekoliko tjedana bila je apostrofirana kao aberacija, kao onaj rođak kojega se srami i koji se ne spominje u europskoj obitelji – em je podigla ogradu, em ne dopušta ulaz imigrantima koji ne zatraže azil, em se prema ljudima odnosi nehumano.

No onog trena kad se počela “klimati” u Njemačkoj, Austriji pa i Sloveniji, paradigma se mijenja – Austrija najavljuje žicu na granici, Slovenija također. Na summitu u Bruxellesu lideri su podržali stav da se imigrante ne pušta u državu ako ne žele azil. Novinari su do neki dan plakali pred nehumanim prizorima iz kampa u Brežicama. Sad ne plaču jer ih slovenske vlasti i ne puštaju blizu. Mađarski model, očito, šutke je postao primjer dobre prakse te je od “neeuropskog” promoviran kao “europski” modus operandi.

Sada, kad se dižu ograde, nagađa se što će biti sa Schengenom. Najvjerojatnije ništa. Schengen će preživjeti. Preživjet će i EU. “Napravljena” je tako fleksibilno da politički puno toga može izdržati sve dok je drži ekonomski temelji. Ali onda neka prestane licemjerje i neka se jasno kaže: Svatko za sebe. Tko zadnji podigne ogradu, nagrabusio je! Postat će hot-spot

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>'Ovo se dogodi kada previše ljudi držite na malom prostoru bez hrane, vode ili toaleta'

Komentara 16

Avatar RexCroatorum32
RexCroatorum32
14:45 29.10.2015.

Kršenje vlastitih zakona jednostavno nemože voditi ka dobrom. To je kao kad bi sam sebi lagao. Mađari su se pokazali kao najmoralniji od svih.

ZG
zgblabla
14:32 29.10.2015.

svaka akcija ime rekciju, kakvu reakciju će pojedina država imati to se ne da predvidjeti....puno se tu elemenata isprepliće....do koje točke njemačka može izdržati i kakva reakcija će biti nijemaca kada se poćne urušavati njihov susstav socijalne države mi too ne znamo,ali jedno je sigurno,što ih više dolazi ,manje razumjevanja će biti....prva čaša vina je dobra...2-3--5 ...poslijednja je puno i previše...

GU
gustirna
14:30 29.10.2015.

kada smo mi komentatori patrioti promovirali misljenje oko islamista koje danas promovira sandra bili smo brisani ili banirani na dva dana.....sada postoja jasno da smo mi bili u pravu mi a ne pijana udbaska cirkusnatska bratija koja je na islamistimaa pokusala ,preko partijskih medija, oprati pred izbore ubaska lica, koja oponente salju u ludnicu....na kraju pokopala ih je rijeka sutla ......i ''prijatelji'' druga milojice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije