Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kronologija INA-MOL
Povratak na članak

Kako je nakon 14 godina problema, pregovora, političkih sukoba došlo do gubitka spora

Švicarski Savezni vrhovni sud odbio je poništiti odluku Arbitražnog suda, koji nije prihvatio hrvatski zahtjev da se ponište ugovori o upravljanju Inom

Komentari 12

BU
Budak
10:24 29.10.2017.

Tipična hrvatska otrovna “miješavina“ između korupcije, lijenosti, neodgovornosti, neznanja, neinteresa i nehtijenja. Konzumirati takvo jelo za hrvatski društveni organizam uvijek znači zatrovanje ili proljev.

VL
DU
Deleted user
09:23 29.10.2017.

vodeci hrvatski politicari od giganta ekonomije inu napravili su osrednje poduzece i pritom su se obogatili i nikada nikomu nece odgovatati za to tipicna hrvatska prica o privatizaciji ili pljacki zatecenih socijalistickih poduzeca

VL
Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
13:45 29.10.2017.

Ta INA je tvorevina TITA zločinca.Predlažem potpunu prodaju INA industrije jer zaudara po komunizmu. Ako možemo uvoziti ličke krompire iz Egipta,zašto onda ne bismo i naftne derivate ?

VL
Avatar comparator
comparator
10:38 29.10.2017.

Hrvatska je nudila i tražila strateškog partnera koji će uložiti novac i nadala se je kako će netko drugi pod patronatom upravo ove države raditi za interes Hrvatske jer sama to nije znala i mogla . Prije svega je iluzorno tražiti ravnopravnog partnera koji nebi imao nadzor nad ulaganjem i procesom upravljanja ili bar dijelom u koji ulaže svoje resurse. Kako se je to Hrvatska nadala restrukturiranju i revitalizaciji te tvrtke kad je podijelila dionice zaposlenicima koji su jedva dočekali kako bi ih unovčili i to su odmah po istoku roka i učinili. Sve je to bilo predvidljivo i možda čak i planirano . Koga bi sad trebalo kriviti ako ne politiku i sve one stranke koje su politiku ulagivanja građanima gledale kao priliku za dolazak na vlast i tako su direktno naštetile dugoročnim interesima Hrvatske. Hrvatsko sektaško ponašanje prema resursima na koje stranke polažu pravo neslogom je prešlo u ruke onih koji su takvu poziciju iskoristili za isisavanje dobiti ali se mora znati kako su unutar sustava imali jatake i još ih imaju.

VL
DH
dalibor.hren
11:19 29.10.2017.

Budući da smo "priznali" Kataloniju, mogli bi se žaliti vrhovnom sudu u Barceloni, ili onom u Kosovskoj Mitrovici!

VL
IB
iva.begovic
10:59 29.10.2017.

U ovom inače odličnom preglednom članku o prodaji INE kao društvenog vlasništva u privatno tj. korporativno vlasništvo, nedostaje podatak koliki je postotak dionica bio prodan u građanima u javnoj ponudi u studenom 2006. godine. Piše da je država uprihodila 2,8 milijardi od 44.000 građana ali ne piše koliki je to bio udjel u ukupnom broju dionica. Inače, kupnjom u studenom 2006 godine za 1.690 kn i prodajom u rujnu za 2.800 ti su građani za manje od dvije godine ostvarili dobit od oko 70 %. O takvom oplođivanju kapitala, možemo samo sanjati. MOL je uložio u INU kupnjom tih dionica od građana kao i kupnjom 7 % od Braniteljskog fonda i jasno je da svojom investicijom želi upravljati. Balkanski je, da ne kažem ciganski, očekivati da netko uloži kapital, a nema pravo upravljati. To bi bilo nešto kao "moderna hajdučija".

VL
IB
iva.begovic
09:27 29.10.2017.

HDZovim Vladama kao da su savjetnici "đavolji odvjetnici". A i jesu, na neki način, nismo suverena država.. Slučaj INA podsjeća na arbitražni spor sa Slovenijom. To je modus HDZ-a: započnu igru, uđu u nekakve ugovorne obveze, a onda drugu stranuu optuže da je igrala prljavo i korumpirano te da su ugovori i obveze ništavni. Takav modus operandi smanjuje ugled Hrvatske (uzalud nam sve agencije i zavodi za promicanje ulaganja i privlačenje investitora), a obit će se o glavu u slučaju Agrokor. One odredbe ugovora o roll up kreditu koje su u poslovnom svijetu inače neuobičajene, pri ovakvom modus operandi hrvatske države, imaju smisla. Greškama iz prošlosti ne bi se trebalo besmisleno baviti na sudovima nego izvući pouku za odgovornije ponašanje u budućnosti. Obzirom da greške, zbog pristranog medijskog izvještavanja i domoljubnog slijepila, nikada nisu u javnosti kao takve prepoznate teško je očekivati da se neće ponoviti.

VL
NO
nogogaz
10:05 29.10.2017.

Ej, alalamaar ne palamudi. Nasi veterani borili se za svoju zemlju a amerikanski jadnici uvik ubijali civile na tlu druge države daleko od kuce svoje. A kako je kot veterena znamo...post travmatski sindrom....

VL
NO
nogogaz
10:01 29.10.2017.

Nisam vizionar, mađionicar, jasnovidan....ali znam kako ce pravno završit SRBitraža, granica sa Bosnom, crnom gorom...ali znam i da nečemo prihvatit nijedne međunarodnopravne odluke. Balkan i balkanska tradicija balkanaca.

VL
DU
Deleted user
09:23 29.10.2017.

U SAD-u postavljaju ratne veterane u upravne odbore raznih firmi, a kod nas ratni veterani prodaju udjele u firmama i prepuštaju upravljanje strancima? Još će no mi godinama slušati, gdje si bio 91., 100% za Hrvatsku, a iz teksta se vidi da nije bilo ni 7% za Hrvatsku!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.