Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita pomorskog dobra
Povratak na članak

'Kako je moguće ograđivanje plaža?': 7 najvažnijih pitanja i odgovora o koncesijama!

Problem je i u tome što inspekcija slabo nadzire provedbu zakona na pomorskom dobru, što ovisi i o lokalnoj kulturi i inicijativi

Komentari 28

NO
nogogaz
16:57 05.07.2017.

Super! Tradicija nsm je već na balkanu da ne ptiznajemo ni sud ni pravo pa ni odluke suda. Navali narode i zagradi po sistemu ko stigne prije...ili ko je jaći

VL
CA
Cafa
17:50 05.07.2017.

Ma zašto se uopće pravite grbavi s tim zakonima. Pustite mafijaše da ograde plažu i bok. Čemu pisanje zakona koji se ne provode, čemu inspekcije, čemu sudovi? Samo stvarate kontroverze. Stavite članak u zakon "plažu može ograditi onaj koji ima dovoljne veze u politici i podzemlju", bilo bi poštenije.

VL
LO
Long
17:42 05.07.2017.

Problem je sto su inspektori gladni i u kreditima, a zivjeli bi na visokoj nozi. Pa za saku €, zmire na sve prekrsaje hotela i vlasnika vila.

VL
Avatar ivo587
ivo587
18:25 05.07.2017.

Ilegalne privatne plaže bi se riješile da nisu legalizirane kuće uz njih. Jednostavno srušile bi se kuće, no država je donjela legalizaciju i time ozakonila kriminal umjesto kaznila rušenjem. Pa ubuduće neću ni ja pitati državu nego ću raditi kuću kako mi se sprdne, sigurno će biti još legalizacija.

VL
Avatar naroz
naroz
21:40 05.07.2017.

Sada ce da naplacuju ulaz na more u Hr hahahhahah OK ima mora u Sloveniji

VL
VL
vladimir964
20:30 05.07.2017.

Hm. "...zakon nije ovlastio koncesionara da ograđuje obalu..." Ali mu IZRAZITO I NE ZABRANJUJE. Tu bi reče nicu američki odvjetnici za pet minuta okrenuli u korist koncesionara.

VL
Avatar jest
jest
17:58 05.07.2017.

Problem je što su naši građani navikli da država rješava sve probleme bez imalo njihova angažmana a to nije tako ni u nas ali ni vani u razvijenom svijetu. Ako želimo državu vladavine prava i zakona onda moramo promijeniti cijeli mentalni sklop, umjesto što šutnjom ili inercijom štitimo prekršitelje zakona, nužan je pozitivni građanski aktivizam koji devijacije temeljito dokumentira i prijavljuje nadležnim državnim službama i inspektoratima odnosno medijima, čime se dodatno osigurava provođenje zakona. Neshvatljivo je da građani godinama šutke trpe očiglednu uzurpaciju javnih dobara, da godinama plaćaju skupe ulaznice za korištenje plaža, to nije samo krivnja lokalnih šerifa koji su izvor takvih devijacija već je krivnja i svih nas koji samo šutimo.

VL
GO
golub
19:14 05.07.2017.

Kako je moguće pokrasti sve hrvatsko ali ipak je pokradeno.

VL
SP
split
23:32 05.07.2017.

ne trebate ići dalje od zadra i ograđene plaže kao i gradska plaža u biogradu???? naplaćivanje ne smije biti ako je to javno dobro a tko naplaćuje udarit koncesiju milijun maraka pa da vidimo tko će je ograditi

VL
BA
babamoje
09:54 30.04.2018.

u ćemu je razlika između balvani i ograde?može li pravni savjet od koga?može li se na ogradu reagirat isto ka i na balvane(pogotovo ako je balvan postavija ogradu)?ovo je moje more,iman li ga pravo branit?

VL
IK
ikonoklast
19:06 05.07.2017.

ja imam zar 5? nemam takove probleme

VL
Avatar ilikebacon
ilikebacon
21:15 05.07.2017.

Za HR ne znam tocno zakonski kako to funkcionira, u Kanadi (BC, Victoria) gdje zivimo, moze se ograditi plaza, sto smo mi i napravili sa nasom kucom i zemljom, nase zemljiste (okucnica) je sa izlazom na plazu i zakonski imamo pravo ograditi nase vlasnistvo. Imamo malo pristaniste i komad plaze duzine 260 ft (80m) i to je "off limits" za prolaznike, ali i ostatak plaze je u privatnom vlasnistvu ostalih susjeda tako da se nitko tamo i ne seta. Istina, more nije ni priblizno toplo ako na Mediteranu ali se moze kupati. Isto tako u Belize-u, gdje imamo malu vikendicu, nase zemljiste se proteze na plazu koju smo ogradili. Koliko se sjecam u HR zakon kaze da je plaza drzavno dobro, znaci i ako imas zemlju uz obalu, plaza i dlaje nije dio toga.

VL
MA
Machak
19:47 05.07.2017.

Vi udarili po plažama. Ali na pomorskom dobru nisu samo plaže već i luke, brodogradilišta, marine, itd. Pa ako svatko smije na plažu, tj plaža se ne smije ograđivati onda se valjda ni škveru, ni marina ne smiju ograđivati bezbez obzira što se tamo em događaju stvari opasne po život em nalazi vrijedna imovina, kakva je razlika?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.